Megújuló energiák

Megújuló energiák

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Családi házakban a napenergia-hasznosítás leginkább elterjedt módja a meleg víz készítése napkollektorokkal. Egy jól megtervezett napkollektoros rendszer éves szinten a család fürdéshez és mosogatáshoz használt melegvízigény 60-70 százalékát állítja elő: nyáron szinte az összeset, télen körülbelül a negyedét.

 

 

Nemcsak meleg víz készítéséhez, hanem fűtésrásegítéshez is lehet hasznosítani a napenergiát. Ehhez nagyobb kollektoros rendszer szükséges, és éves szinten a fűtési költség mintegy a harmadával csökkenthető.

 


Terjedő napkollektorok
A napkollektoros rendszert elsősorban padló- vagy falfűtéses rendszerhez érdemes kapcsolni, mert ekkor nagyobb hatásfokkal működnek a napkollektorok, mint magas hőmérsékletű fűtés esetében. A napenergia medencefűtésre is alkalmas: a nagyobb napkollektoros rendszert egész évben ideálisan használhatjuk ki, ha nyáron szabadtéri medencét fűtünk vele, télen pedig a ház fűtésére segít rá.
A napkollektoroknak két fő típusa van: a sík- és vákuumcsöves kollektor. A síkkollektorok egyszerűbb, bevált technológiát képviselnek, ennek megfelelően áruk is kedvezőbb. A vákuumcsöves kollektorok többe kerülnek, viszont a vákuum okozta jobb hőszigetelés miatt - elsősorban a téli hónapokban - magasabb hatásfokkal működnek.

Hűtés-fűtés hőszivattyúval
Magyarországon még kevéssé ismert eszköz a hőszivattyú. Működési elve leginkább a hűtőszekrényéhez hasonlítható: a környezetben fellelhető hőenergiát lényegében beszivattyúzza a ház belsejébe.
A hőszivattyú üzemeltetéséhez energia szükséges, többségük elektromos árammal működik, mint a hűtőgépek, egy egységnyi befektetett energia felhasználásával azonban 4-5 egységnyi hőenergiát hoz be a környezetből. Ez a környezeti hőenergia megújulónak tekinthető, ezért sorolható a hőszivattyú is a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések közé.
A hő többféleképpen gyűjthető össze a környezetből. Egyik lehetőség a talaj viszonylag sekély rétegében lefektetett csőrendszer, amelyben hőszállító folyadék kering. Ennek hátránya, hogy nagy talajfelület kell hozzá, és káros lehet a növényekre a szokásosnál több fokkal alacsonyabb talajhőmérséklet. Nem lép fel ez a probléma, ha 50-100 méter mély függőleges furatokat készítenek, amelyekbe talajszondákat helyeznek, mert így a szondákban keringő hőhordozó folyadék juttatja be a hőt a hőszivattyúba. A talajszondás megoldás műszaki szempontból a legbiztosabb, egyben a legdrágább módszer.
Léteznek levegős hőszivattyúk is, amelyek egyszerűen a környezet levegőjének hőjét vonják ki. Ha adott a lehetőség, akkor ásott kút vagy tó vize is felhasználható hőforrásként.
Hőszivattyúval megoldható a ház teljes melegvízellátása és fűtése is. Itt is elsősorban padló és/vagy falfűtés ajánlott, mert a hőszivattyú nagyobb hatásfokkal működik, ha alacsonyabb hőmérsékletű meleg vizet kell előállítania. Nagy előnye a hőszivattyúnak, hogy nemcsak fűteni, de hűteni is képes, tehát megspórolható a klímaberendezés ára és energiája is.

További lehetőségek
A fentieken túl természetesen további lehetőségek is ismertek a megújuló energiaforrások hasznosítására családi házban. A modern fatüzelésű kályhák, kazánok a régieknél lényegesen magasabb hatásfokkal képesek hasznosítani a fa hőenergiáját, miközben a károsanyag-kibocsátásuk jelentősen alacsonyabb.
A pelletálás során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik, ily módon tiszta, nagy fűtőértékű, jól csomagolható anyagot eredményez. Egyébként majd’ mindent anyag pelletálható, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő. Leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladék hasznosító pelletálás révén, hazánkban a fa mellett egyre nagyobb szerephez jut a mezőgazdaságban nagy mennyiségben keletkező egyéb szerves hulladék, valamint a direkt „zöldenergia\" előállítása céljából termesztett növények. A pellet tüzelésű kazánok képesek automata üzemmódra, így a gáztüzelés kényelmét nyújtják, sőt, néhány vegyes tüzelésű kazántípushoz kis átalkítással hozzácsatlakoztatható a pellet-égő. Ma már hazánkban is min d több családi ház fűtése és melegvíz-ellátása történik pelletkazánnal.
Sajnos Magyarországon még nem nagyon szivárgott be a köztudatba, hogy a napenergia passzív hasznosításával csökkenthető leginkább a ház fűtésienergia-igénye. Egy alkalmasan megtervezett, nagyon jó hőszigetelésű szolárház fűtési igénye akár 90 százalékkal is alacsonyabb lehet egy ugyanakkora alapterületű hagyományos házéhoz képest. Mivel a földgáz ára a jövőben valószínűleg jelentősen emelkedik, igazán csábító lehetőség a fűtési költség nagy részének megtakarítása.
Amennyiben az anyagi lehetőségek megengedik, háztervezés előtt mindenképpen célszerű ilyen tapasztalatokkal rendelkező építészt megkeresni, aki megtervezi számunkra a szolárházat, amely egyre inkább a jövő háza lesz.
www.zoldtech.hu

A Gazdasági Minisztérium a közelmúltban felfüggesztette „A lakossági energiamegtakarítás támogatása“, valamint „A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése magánszemélyek számára“ kiírt pályázatainak befogadását, mert a beérkezett 6300 pályázat forrásigénye az előzetes számítások szerint máris meghaladta a rendelkezésre álló szűkös keretet.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.