Szigetelési hiányosságok az újépítésű lakásokban

Hőhíd, penészesedés – két dolog, ami a fűtési szezon beköszöntével gyakran kelt riadalmat és okoz bosszúságot az újépítésű lakásokban. Az Elephant Holding szakértőjével arra keressük a választ, pontosan mik is ezek a jelenségek, hogyan lehet őket megelőzni, vagy utólag orvosolni?

 

 

Egy egyszerű kérdés segítségével már a foglalózás előtt felmérhető, hogy a kiszemelt újépítésű lakásban lesz-e hőhidas, penészesedéses probléma – mondja Végvári Gábor, az Elephant Holding műszaki vezetője, – hiszen a jó tervezéssel könnyen megelőzhető a dolog”.

 

Az újépítésű lakások a legtöbb esetben vasbeton szerkezettel és hagyományos tégla falakkal valósulnak meg, ez a két anyag adja a ház szerkezetét. Azonban a vasbeton jobb hővezető, mint a hagyományos tégla, így azon keresztül könnyebben jutnak a lakásba a kinti hőmérsékletet hatásai. Így télen a lakás belső falának azon része, ami vasbetonból készült hidegebb lesz, mint az, amelyik téglából. Ez az úgynevezett „hőhíd” jelenség, melynek következményeként a két anyag okozta hőmérséklet különbség akár 10 foknyi is lehet. Mindez a lakók számára akkor okoz valódi problémát, amikor a hideg falrészeken lecsapódik a pára és megjelenik a penész.

Az Elephant Holding szakértője szerint a megoldás a helyes szigetelésben rejlik. A ház korszerű homlokzati szigetelése ugyanis teljesen kiküszöböli, annak hiányosságai pedig jelentősen súlyosbíthatják a problémát.

De mit tegyen az, aki új lakás vásárlására készül, és meg szeretne bizonyosodni róla, hogy a jövőben nem kell szembesülnie ilyen problémákkal – Végvári Gábor szerint egy egyszerű kérdést kell feltenni a beruházónak/ kivitelezőnek: „Hogyan küszöbölik ki a hőhidak leletkezését az épületben?”
Erre a kérdésre zöldövezeti építő szakértője szerint a következő elfogadható válaszok érkezhetnek:

A vasbeton szerkezetek a téglhomlokzat előtt 5 cm-rel érnek véget, az így kialakult résbe plusz 5 centiméter szigetelés kerül, ami jelentősen csökkenti a vasbeton és téglafalszerkezet hőmérsékletkülönbségét, így megelőzve a problémát. Az Elephant Holding épületeiben ezt a megoldást alkalmazzák.

Egy másik technológia egyszerűen a homlokzatszigetelés vastagságának megnövelésével orvosolja a hőhíd jelenséget. Minél vastagabb ugyanis a szigetelés, a tégla és beton közti hőmérséklet-különbség annál kisebb. Ez az eljárás az Elephant Holding műszaki vezetője szerint egy már elkészült, szigetelt házon is elvégezhető, így azoknak is megoldást nyújthat, akik utólagosan igyekeznek orvosolni a hibát.

A hőhidak kiküszöbölésének harmadik lehetséges módja, hogy különböző hatásfokú szigetelőanyagokat használnak az épület homlokzati szigetelésénél, a tégla részekre az alacsonyabb hatásfokú szigetelés, a vasbeton részekre pedig a nagyobb hatásfokú kerül. Így kiegyenlíthető a beton és a tégla közti belső hőmérsékletkülönbség – mondja az Elephant Holding igazgatója.

A hőhidak kiküszöbölése mellett szánjunk kiemelt szerepet a szellőztetésnek, ami kulcsfontosságú lehet a páralecsapódás és penészesedés megelőzésében – emeli ki a szakértő. Az új építésű lakások ugyanis építésük alatt rengeteg vizet vesznek fel, amit a használatba vétel utáni egy évben adnak le – az intenzív külső szigetelés miatt elsősorban a lakások beltere felé. Így főként ebben az időszakban, de általában is a teljes használat alatt szükséges az alapos, rendszeres szellőztetésre, napi kétszer fél órában. Praktikus megoldás a ventillátorok, páraelszívó és elvezető készülékek használata is – emeli ki a szakértő.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop