Az előszoba – zsilip az otthonunkba

Az előszoba a lakás zsilipkamrája; összeköttetés és elválasztás az otthon és a külső tér között. Megesik, hogy olyan embereket is beengedünk oda (például postást, gázóra-leolvasót, közvélemény-kutatót), akiket a lakásunk többi részébe nem, és ez az a helyiség, ahová belépve – hazaérkezvén – magunk mögött hagyjuk a külvilágot. Az előszoba amellett, hogy több fontos funkcióval bír, ízelítőt ad a lakás többi részének miliőjéből. Ezért nem mindegy, hogyan alakítjuk ki e fogadóteret.

 

 

Az amerikai stílusú nappalik divatja egy időre kiiktatta a tervezésből az előszobát, mostanában azonban kezdi visszanyerni létjogosultságát. Különösen északi fekvésű lakásoknál ajánlott, mert fontos szigetelőszerepet is betölt. Magakadályozza, hogy a szél közvetlenül befújjon a lakótérbe, esetleg esőt, havat hordva magával. Ahol nincs lehetőség külön előszoba-helyiség kialakítására, legalább egy szélfogó falat húzzunk fel a bejárati ajtó magasságáig.

Tárolásra alkalmas kiegészítők

Az előszoba általában kis alapterületű helyiség, amelyből sok ajtó nyílik minden irányba. Lehetőleg ügyeljünk arra, hogy az ajtók befelé, azaz a másik helyiség felé nyíljanak, hogy ne kisebbítsük az amúgy is szűk teret. A közlekedés mellet tárolásra is alkalmassá kell tennünk az előszobát. Mindenekelőtt kabátjainkat, cipőinket, táskáinkat, ernyőinket, kulcsainkat, esetleg sporteszközeinket, kutyáink pórázát, szájkosarát tartjuk ott. A kényelmes és rendszerezett tároláshoz megannyi fogast, vállfát, cipősszekrényt, táska-, esernyő-, kulcstartóval kombinált komplett előszobafalat kínálnak a boltok. A csapadék áztatta, esetleg sáros holmik tárolói mögé és alá tanácsos könnyen lemosható, esetleg cserélhető burkolatot szerelni. Ez készülhet például, lakkozott fából, műanyagból, de akár keretbe foglalt gyékényből is.

Ülőalkalmatosság – cipőcseréhez

Mivel többnyire az előszobában váltunk lábbelit, ruhadarabokat, fontos, hogy legyen benne valamilyen ülőalkalmatosság, amely mindezt kényelmessé teszi. Az ülőhely – a tér méretétől függően- lehet zsámoly vagy akár karosszék is. Ha kevés a hely, válasszunk falra szerelhető, lehajtható ülőkét, padot, vagy egyszerűen helyezzünk egy párnát például a cipősszekrény tetejére!  

Szekrények – méret és szellőzés

A szekrények kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy az előszoba szélessége ne csökkenjen kilencven centméternél kevesebbre, mert ellenkező esetben az előtér alkalmatlanná válik a közlekedésre. Kis fogadóterekbe inkább nyitott előszobafalat, cipőtartót válasszunk, mint zártszekrény-kombinációkat. Ha zárt cipőtároló mellett döntünk, feltétlenül gondoskodjunk annak szellőzéséről! Egyszerű megoldás, ha a bútorlapba lyukakat vágunk, vagy kiiktatjuk a hátlapot. (Az üzletben kapható cipőszekrényeknek általában hátlap nélkül készülnek.)
A sáros, száradó lábbeliket célszerű kissé megemelt, fém vagy műanyag rudakból összeállított rácson tárolni.

Terjeszkedjünk felfelé!

Általános szabály, hogy ne zsúfoljuk túl az előszobát, közlekedőteret. Ha minden feleslegessé vált, illetve ritkán használatos tárgyat ott tartunk, lomtár jelleget ölt, ami az ott lakókra éppúgy nem gyakorol jó hatást, mint a vendégekre. A szűk terekben próbáljunk meg felfelé terjeszkedni. A szemmagasság fölött ügyesen elhelyezett szekrénykék, polcok képesek anélkül ,,elnyelni” sok mindent, hogy zavaróan hatnának. Az elérésükhöz használt létra dekorációs eszközzé is válhat.

A tükör: nélkülözhetetlen

Az előszoba elengedhetetlen berendezési tárgya a méretes tükör, amelyben távozás előtt úgyszólván tetőtől talpig ellenőrizhetjük a külsőnket. Ízlésünk szerint a tükörcsempéktől kezdve az úgynevezett velencei tükrökig bármilyen megoldást választhatunk. A tükör optikailag növeli, a rámája pedig díszíti a teret. Ha sehogyan sem tudunk egy nagy tükör számára elegendő szabad falfelületet biztosítani, felfüggeszthetjük valamelyik teli ajtóra is, illetve az ablakos ajtókba tehetünk tükörüveget.

Dísztárgyak

A növények és dísztárgyak elhelyezésével bánjunk csínján! Mivel az élő zöldnövényeknek nem kedveznek a fényszegény viszonyok, dekorációként sokan választanak száraznövény-kompozíciókat. Bár tetszetősek, idővel egyrészt porfogóvá válnak, másrészt a sok szárított virág, termés az elmúlás szomorú érzetét sugallja.
A közlekedők kialakításánál a funkcionalitás az elsőszámú szempont. Természetesen ezeket a gyakran nem szerencsés adottságú tereket is feldobhatjuk egy-egy egyedi dísztárggyal, képpel.

Mi szükséges az előszobába?

  • Akasztós szabad felület – a családtagok számától függően. A gyerekek számára – magasságuknak megfelelően – is helyezzünk el néhány akasztót;
  • Akasztós zárt szekrény az éppen használatos kabátoknak;
  • Cipőtároló;
  • Fiókos tároló a sálaknak, fejfedőknek, kesztyűknek, kutyasétáltatás kellékeinek, kulcsoknak;
  • Ha a lakás más részében nincs arra alkalmas hely, mélyebb szekrény a bőröndök, sporttáskák számára;
  • Olyan rakodófelület, ahová a napi használatú táskákat tesszük. Ennek tervezésekor gondoljunk a vendégeinkre is;
  • Ülőalkalmatosság;
  • Tükör,
  • Lábtörlő;
  • Óra.

Milyen legyen a burkolat?

Az előszobákban többnyire nagy az ,,átmenő forgalom”, ezért célszerű  fokozottan kopásálló padlóburkolatot választanunk. Fontos továbbá, hogy a padlózat könnyen tisztítható, felmosható anyagból készüljön, különösen akkor, ha a családban kisgyerekek, háziállatok vannak. Ez a célt a hidegburkolatok szolgálják a legjobban: a természetes kőből vagy kőőrleményből készültek, illetve a mázas kerámia padlólapok, a linóleum, a PVC. Természetesen az is szempont, hogy a padlóburkolat anyaga harmonizáljon a lakás többi terében lerakottal. Ha a stílus egysége úgy kívánja, készülhet fából vagy laminált anyagból is. Műgyantalakk-kezeléssel ezek felülete is kopásállóvá és jól tisztíthatóvá válik. Ha szőnyeget is helyezünk az előszobába, tegyünk alá csúszásgátlót

Milyen színeket, megvilágítást válasszunk?

Optimális esetben az előszoba és a lakás többi része színeiben, anyagaiban, tárgyaiban stiláris egységet alkot. Az óvintézkedések betartásával (védőburkolatok) bátran válasszunk világos színeket! Annál is inkább, mert az előtér többnyire természetes fénytől megfosztott helyiség. A világos színek hangulatjavítók, és a tisztaság érzetét keltik, kivált akkor, ha a megvilágításra is kellő figyelmet fordítunk. Mint általában a lakásban, úgy az előszobában is az a legjobb, ha a központi fényforrás mellett célzott, helyi megvilágítást szolgáló lámpákról is gondoskodunk. Külön fényt kaphatnak a faliképek, a dísztárgyak, a tükör. Ezeket az apró lámpákat a falba is rejthetjük.

  • Az előszoba apró, de annál fontosabb kelléke a lábtörlő. A dizájnerek ma már külön gondot fordítanak a lábtörlők tervezésére is. Legyen bár visszafogott, elegáns vagy extravagáns, döntő, hogy strapabíró anyagból készüljön, és illeszkedjen a lakás berendezéséhez.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop