Balkonüvegezési rendszerek

A rövid cím valójában tágabb fogalmat takar, mint elsőre gondolnánk. Beleértendő a terasz-, erkély-, loggiaüvegezés is. Ha még tágabban értelmezzük, minden olyan tér üveggel való körülhatárolása, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, vagy csak egy része foglaltatik annak terébe, esetleg részben fedett, térburkolat fedi, növényzet veszi körül. A balkonüvegezés fogalmát az összes ilyen üvegezési mód gyűjtőfogalmaként használjuk.

 

 

A teraszokon, erkélyeken – ha szép környezetben vannak, kellemes az időjárás – szívesen tartózkodunk a családdal, rokonokkal, barátokkal. Ez az élmény azonban csak az év kis hányadában adatik meg a mérsékelt égöv alatt, különös tekintettel a mostanában oly rapszodikus időjárásra.

Korunk megoldásai

Az üvegfeldolgozó ipar ma már tömegesen készít olyan nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, hozzáférhető áron, amelyek megfelelnek a balkonüvegezés követelményeinek, és megmozgatták az emberek és a tervezők, feltalálók fantáziáját.
Az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok tömeges gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a két alapvető félterméket a balkonüvegezések készítéséhez.

A balkonüvegezéssel szemben támasztott igények

Két – látszólag egymásnak ellentmondó – alapvető igénynek kell eleget tennie egy jó balkonüvegezésnek: egyrészt bezárni a teret rossz időjáráskor és bármikor kinyitni, ha jóra fordul; másrészt bezárt helyzetben is szabad kilátást, panorámát nyújtani.
Ezen kívül legyen könnyed, légies, egyszerű szerkezetű, biztonságos és ellenálló, könnyen mozgatható táblákból álljon, ne igényeljen sok gondozást, őrizze meg üzemképességét.
A tervezők, feltalálók, a rokonszakmák képviselői (pl. a nyílászáró-készítők) számtalan jó megoldást fejlesztettek ki az évek során, és még számtalan új megoldás is várható.

A balkonüvegezés szerkezete, működése

A feltételeknek legtöbb esetben az alumínium-üveg szerkezetek felelnek meg, amelyek exkluzív megjelenést, megbízhatóságot, tartósságot nyújtanak, sugároznak.
Ezek fő jellegzetessége, hogy karcsú, könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10 mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg.
Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek. Az üvegtáblák a görgőkön az alsó és felső alumínium vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatók. Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, a legegyszerűbb esetben például két fal közé. A falnál levő első tábla egyszerűen nyitható, mint egy ablaktábla, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva üvegköteget képeznek. Kétoldali nyitás is lehetséges, de 1-2 tábla nyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából. Ezeket az üvegtáblákat nem kell nyárra leszerelni, ősszel újra beszerelni, bármikor bezárhatók, kinyithatók. Tisztításuk hagyományos eszközökkel, üvegtisztító szerekkel történhet. Belső felületük megtisztítása után azt kinyitva a külső felülete is megtisztítható. A loggiaüvegek akár emeleteken is gond és veszély nélkül tisztíthatók.

Az üvegezés akár félkör alakú is lehet

A legnagyobb szabadságfokkal a vízszintes (függőleges tengelyű) görgőszerkezettel szerelt változatok rendelkeznek, ezekben az üvegtáblák tetszőleges – akár 90°-os szögtörésű – vezetőprofilokban is eltolhatók, így sokszögű, akár félkör alakú üvegezéseket is kialakíthatunk belőlük. A vízszintes görgőket vezető hornyok segítik, ez magyarázza, hogy az üvegezés szinte számtalan formában, vonalvezetésben kialakítható (lásd az ábrákat!).
A balkonüvegezés gondosan megválasztott formája kiemeli az épület homlokzatát anélkül, hogy eltakarná, vagy megváltoztatná annak jellegét. Minden épülettípushoz alkalmazható, a patinás régi épületekhez éppúgy, mint a legmodernebb lakóházakhoz, üzletekhez, irodákhoz.

A balkon-, teraszüvegezéseket nem mindig fedett, hanem sok esetben részben vagy teljesen fedetlen területre kívánják kialakítani. Mivel a balkonüvegezés döntő mértékben alumínium-üveg szerkezetből áll (kevés műanyag és nemesacél alkatrésszel), tehát időtálló, ezért a tetővázat is érdemes (porfestett) alumínium profilokból készíttetni. A tetőhéjalás természetesen sokféle lehet, de előnyös, ha jó fényáteresztő anyagból készül. Használnak különböző polikarbonát üregeslemezeket is, de a tapasztalat szerint a legjobb minőségű a plexiglas fantázianevű, 91% fényáteresztésű, UV álló, öntisztító lemez, mert könnyű, mégis bírja a hóterhelést, és a gyártó 30 év sárgulás elleni garanciát ad.

A jól elkészített teraszüvegezés
• megbízható és ellenálló,
• könnyű használni és tisztítani,
• karbantartást gyakorlatilag nem igényel,
• részlegesen vagy teljesen nyitható.

A kor igényeinek megfelelő balkonüvegezési technológiák fő jellemzői:
• nagyobb életteret nyújtanak az időjárási viszonyoktól függetlenül,
• kitágítják a terasz használhatóságát,
• játékteret adnak gyerekeknek, állatoknak,
• zárhatóak, növelik a biztonságot,
• védenek zaj, por, eső, hó, szél és hideg ellen,
• csökkentik a terasz fenntartási költségét,
• növelik a ház értékét,
• csökkentik a fűtési költségeket.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop