Balkonüvegezési rendszerek

Balkonüvegezési rendszerek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A rövid cím valójában tágabb fogalmat takar, mint elsőre gondolnánk. Beleértendő a terasz-, erkély-, loggiaüvegezés is. Ha még tágabban értelmezzük, minden olyan tér üveggel való körülhatárolása, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, vagy csak egy része foglaltatik annak terébe, esetleg részben fedett, térburkolat fedi, növényzet veszi körül. A balkonüvegezés fogalmát az összes ilyen üvegezési mód gyűjtőfogalmaként használjuk.

 

 

A teraszokon, erkélyeken – ha szép környezetben vannak, kellemes az időjárás – szívesen tartózkodunk a családdal, rokonokkal, barátokkal. Ez az élmény azonban csak az év kis hányadában adatik meg a mérsékelt égöv alatt, különös tekintettel a mostanában oly rapszodikus időjárásra.

Korunk megoldásai

Az üvegfeldolgozó ipar ma már tömegesen készít olyan nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, hozzáférhető áron, amelyek megfelelnek a balkonüvegezés követelményeinek, és megmozgatták az emberek és a tervezők, feltalálók fantáziáját.
Az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok tömeges gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a két alapvető félterméket a balkonüvegezések készítéséhez.

A balkonüvegezéssel szemben támasztott igények

Két – látszólag egymásnak ellentmondó – alapvető igénynek kell eleget tennie egy jó balkonüvegezésnek: egyrészt bezárni a teret rossz időjáráskor és bármikor kinyitni, ha jóra fordul; másrészt bezárt helyzetben is szabad kilátást, panorámát nyújtani.
Ezen kívül legyen könnyed, légies, egyszerű szerkezetű, biztonságos és ellenálló, könnyen mozgatható táblákból álljon, ne igényeljen sok gondozást, őrizze meg üzemképességét.
A tervezők, feltalálók, a rokonszakmák képviselői (pl. a nyílászáró-készítők) számtalan jó megoldást fejlesztettek ki az évek során, és még számtalan új megoldás is várható.

A balkonüvegezés szerkezete, működése

A feltételeknek legtöbb esetben az alumínium-üveg szerkezetek felelnek meg, amelyek exkluzív megjelenést, megbízhatóságot, tartósságot nyújtanak, sugároznak.
Ezek fő jellegzetessége, hogy karcsú, könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10 mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg.
Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek. Az üvegtáblák a görgőkön az alsó és felső alumínium vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatók. Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, a legegyszerűbb esetben például két fal közé. A falnál levő első tábla egyszerűen nyitható, mint egy ablaktábla, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva üvegköteget képeznek. Kétoldali nyitás is lehetséges, de 1-2 tábla nyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából. Ezeket az üvegtáblákat nem kell nyárra leszerelni, ősszel újra beszerelni, bármikor bezárhatók, kinyithatók. Tisztításuk hagyományos eszközökkel, üvegtisztító szerekkel történhet. Belső felületük megtisztítása után azt kinyitva a külső felülete is megtisztítható. A loggiaüvegek akár emeleteken is gond és veszély nélkül tisztíthatók.

Az üvegezés akár félkör alakú is lehet

A legnagyobb szabadságfokkal a vízszintes (függőleges tengelyű) görgőszerkezettel szerelt változatok rendelkeznek, ezekben az üvegtáblák tetszőleges – akár 90°-os szögtörésű – vezetőprofilokban is eltolhatók, így sokszögű, akár félkör alakú üvegezéseket is kialakíthatunk belőlük. A vízszintes görgőket vezető hornyok segítik, ez magyarázza, hogy az üvegezés szinte számtalan formában, vonalvezetésben kialakítható (lásd az ábrákat!).
A balkonüvegezés gondosan megválasztott formája kiemeli az épület homlokzatát anélkül, hogy eltakarná, vagy megváltoztatná annak jellegét. Minden épülettípushoz alkalmazható, a patinás régi épületekhez éppúgy, mint a legmodernebb lakóházakhoz, üzletekhez, irodákhoz.

A balkon-, teraszüvegezéseket nem mindig fedett, hanem sok esetben részben vagy teljesen fedetlen területre kívánják kialakítani. Mivel a balkonüvegezés döntő mértékben alumínium-üveg szerkezetből áll (kevés műanyag és nemesacél alkatrésszel), tehát időtálló, ezért a tetővázat is érdemes (porfestett) alumínium profilokból készíttetni. A tetőhéjalás természetesen sokféle lehet, de előnyös, ha jó fényáteresztő anyagból készül. Használnak különböző polikarbonát üregeslemezeket is, de a tapasztalat szerint a legjobb minőségű a plexiglas fantázianevű, 91% fényáteresztésű, UV álló, öntisztító lemez, mert könnyű, mégis bírja a hóterhelést, és a gyártó 30 év sárgulás elleni garanciát ad.

A jól elkészített teraszüvegezés
• megbízható és ellenálló,
• könnyű használni és tisztítani,
• karbantartást gyakorlatilag nem igényel,
• részlegesen vagy teljesen nyitható.

A kor igényeinek megfelelő balkonüvegezési technológiák fő jellemzői:
• nagyobb életteret nyújtanak az időjárási viszonyoktól függetlenül,
• kitágítják a terasz használhatóságát,
• játékteret adnak gyerekeknek, állatoknak,
• zárhatóak, növelik a biztonságot,
• védenek zaj, por, eső, hó, szél és hideg ellen,
• csökkentik a terasz fenntartási költségét,
• növelik a ház értékét,
• csökkentik a fűtési költségeket.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.