Pereg a vakolat, mállik a fal?

Pereg a vakolat, mállik a fal?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Házunknál nemegyszer okoz problémát a vizesedő, penészesedő fal, a lepergő, felpúposodó vakolat. Ennek több oka lehet, elsősorban az elégtelen vízszigetelés, de a nem megfelelő hőszigetelés, illetve a légcsere hiánya is okozhat ilyen gondokat. Rossz a szigetelés vagy nem is készült? Mit lehet tenni?

peregavakolatmal 720


Ha a felsorolt okokból vizesedést tapasztalunk a talajhoz közeli falrészeken, nincs más hátra, mint az utólagos szigetelés. Erre több módszer létezik, viszont óvakodjunk attól, hogy csak függőlegesen szigetelünk vagy valamilyen eltakarást alkalmazunk – rabitz vakolat, hőszigetelés lábazati vakolattal vagy ugyanezt hőszigetelés nélkül –, mert vízszintes szigetelés nélkül egyik megoldás sem vezet hosszú távon eredményre. A víz ilyenkor a tégla kapilláris járatain szivárog fel a takarás fölé, ott „nyomja le” a festést, majd a vakolatot, így az egész ráfordítás veszendőbe megy.

BITUMENES LEMEZSZIGETELÉS
Az utólagos bitumenes lemezszigetelés az egyik legrégebbi szigetelési módszer. Ekkor a falat szakaszosan átvésik (egy ehhez hasonló technológiánál átvágják), a téglára rakott habarcskiegyenlítésre fektetik a szigetelő lemezt, majd visszafalazzák a kivésett részt, kiékeléssel. Ez után a ház egy másik részén csinálják ugyanezt, amíg körbe nem érnek, ez után készítik el a szigetelés függőleges részét, a lábazat tetejéig, ami így már toldható a vízszintes szigeteléshez. E módszer hátránya, hogy lassú és házilag nem nagyon kivitelezhető, nagy hozzáértést igényel, mert a födémeket alá kell dúcolni!

UTÓLAGOS VEGYI FALSZIGETELÉS
Az utólagos vegyi falszigetelésnél, tervezett módon, furatokat készítenek a falba, és ezt töltik ki egy speciális szilikofób anhydro anyaggal. Ha a fal anyaga nem tömör, vegyi falszigetelést ne készítsünk, ugyanis az üreges falból a furatokba betöltött szigetelőanyag elfolyik, így szigetelés sem készíthető. A furatok egymástól 12-16 cm-re legyenek (terv szerint), két sorba is rakhatók, függően a fal vastagságától, szerkezetétől, illetve két oldalról is fúrhatók, ha a fal vastagsága ezt megköveteli. Ez után a furatok tisztítása következik, majd feltöltése – gravitációs módon – a szigetelő anyaggal. A töltésnél a folyadék felszivárog a falba, így a töltést (lehetőleg folyamatosan) mindaddig folytatni/pótolni kell, ameddig az előírt mennyiséget be nem töltöttük.

UTÓLAGOS FALINJEKTÁLÁS
Ennél a módszernél bejelöljük a furatok helyét, távolságát (kb. 10 cm), majd a keletkezett furatokat megtisztítva pakkereket helyezünk el bennük. A pakker lehet műanyag, egyszer használatos vagy többször is felhasználható fém, amelyeken nyomással a falazatba injektáljuk a megfelelő vegyi anyagot.

peregavakolatmal 3
ACÉLLEMEZ UTÓLAGOS BESAJTOLÁSA
Utólagos acéllemezbesajtolásos szigetelés csak olyan falaknál alkalmazható, ahol összefüggő vízszintes fuga található a téglasorok között. Ezekbe a vízszintes fugákba sajtolnak be speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, egymásba kapcsolódó acéllemezeket, elvágva a felszivárgó talajvíz útját. A rozsdamentes acéllemez időt állóbb, a horganyzott acéllemez felületi védelme sérülhet a besajtolás során, így a lemez korrodálni fog.

ELEKTROMOS FALSZIGETELÉS
Az elektromos falszigetelési (elektrokinetikus, elektromágneses) eljárásokban a nedves falat a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely vezetőképessége révén áram segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő. Tehát a vízrészecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, a kapilláris felszívódás megszűnik. Itt a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítják az áram útvonalát. Az áramfogyasztás minimális, karbantartást nem igényel.

SZIGETELŐ VAKOLAT
Szigetelő vakolat használata inkább pincék szigetelésénél gyakori, amikor is a vakolatot a megtisztított és kikapart fugájú téglafelületre kell felhordani, 2-3 cm vastagságban. Elkészülte után meggátolja a víz, nedvesség bejutását a pincébe. azonban két dolgot ne felejtsünk el a vakolat elkészülte után: egyrészt gondoskodni kell a belső szellőztetésről, akár gravitációs, akár tervezett gépi úton, másrészt, mivel elzártuk a víz útját a pince felé, az felfelé fog szivárogni a falban, ezért ennek a felszivárgó víznek a kezeléséről gondoskodni kell. E módszer is szigorúan megköveteli a technológia betartását, ezért házilag ne próbálkozzunk vele!

peregavakolatmal 1
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Bármely utólagos szigetelési módszer esetén a vakolatot a vizesedő helyről rátartással mindig le kell verni, a salétromosodást megfelelő vegyszerekkel kezelni kell, majd a vakolatot általában speciális vakolóanyaggal kell visszajavítani. Utólagos falszigetelést kizárólag szakemberrel végeztessünk. Penészesedés, nedvesedés kialakulhat elégtelen vagy inkább rossz hőszigetelés miatt is. Ilyenkor vagy a homlokzati hőszigetelésben van néhol nagyságrendi különbség, azaz egyes helyekre nem vagy csak vékonyabb hőszigetelés készült (vagy csak szorosan nekitoltuk a ruhásszekrényt a falnak). Ilyen esetben a javítás viszonylag egyszerű, a hiányzó hőszigetelést pótoljuk. Végül, ha a penészesedés nem párosul a vakolat mállásával, felpúposodásával, mértéke nem nagy, megpróbálhatjuk speciális, nem túl drága vegyszerekkel egyszerűen lemosni is, biztosítva a helyiség folyamatos szellőztetését.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}