Fém, fa és betonfelületek védelme

Fém, fa és betonfelületek védelme

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A korrózió szót hagyományos értelemben a fémek károsodására értjük, amikor is kémiai vagy elektrokémiai folyamatok következtében roncsolódik anyaguk. Manapság azonban már tágabb értelemben használjuk: beszélünk kő korrózióról, beton korrózióról, fa korrózióról és egyéb korrózióról is (pl. talajerózió), természetesen ezen anyagok nem a hagyományos értelemben pusztulnak.

femfafeluletekvedelme1805 720


A korrózió minden anyagnál – fém, fa, beton stb. – bekövetkezik, nem mindegy azonban, hogy milyen gyorsan megy végbe. A korrózióvédelem feladata tehát, hogy a folyamat sebességét (aktív vagy passzív módon) csökkentsük. Nézzük sorra, hogy mit tudunk tenni a korróziós folyamatok meggátlására, elkerülésére, lelassítására, anyagfajták szerint.

femfafeluletekvedelme1805 3
Fémek korrózióvédelme
Fémek esetében alkalmazhatjuk az aktív, illetve a passzív védelmet, továbbá ismert a Cr és Ni tartalmú ötvözetek használata. Az aktív védelemnél (katódos védelem) a fémionok kilépését „védőáram” akadályozza meg, amelyet elsősorban föld alatti csővezetékeknél alkalmaznak. A passzív védelem védőbevonatot jelent, ami lehet kevésbé korrodáló fémbevonat vagy egyéb módon felhordott festékréteg, illetve mindezek kombinációja.
A TÜZIHORGANYZÁS (horganyozás) technológiájánál az acélszerkezeteket üzemi körülmények között olvasztott cinkbe (450 °C) merítik, azok felületén többfázisú horganyréteg alakul ki, ami kohéziósan kapcsolódik a fémalaphoz. A bevonat vastagságát (50-150 μm) a felhasználási körülmények figyelembevételével lehet meghatározni (a bevonatvastagság-vesztés évi mértékével számolnak).
Amennyiben hagyományos módon FESTÉKKEL védjük az acélszerkezetet, több dologra érdemes odafigyelnünk. A felületnek kosztól, portól egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A régi festéket, rozsdát drótkefével, sarokcsiszolóval távolíthatjuk el (létezik más módszer is), és a művelet előtt átkenhetjük rozsdamaróval is. Az így előkészített felületet egy vagy két réteg alapozóval kell ellátni, amely réteg/ek elősegítik a korrózióvédelmet. Utána következhet a fedő mázolás, ahol az összréteg-vastagságra és a külső megjelenés fontosságára kell tekintettel lenni.
Acélszerkezetünk védelmét még megoldhatjuk SZINTEREZÉS/ PORFESTÉS eljárással is (házilag nem kivitelezhető). A tisztítás és zsírtalanítás után elektrosztatikus porfestő pisztollyal felhordják a porfestéket, amely egy a púdernél is finomabb porrá őrölt, a gyártási eljárás során színezett műgyanta. A porfesték lehet kültéri, beltéri vagy különleges minőségű. A tárgyakra felvitt porfestéket kemencében beégetik, 180-190 °C fokon ráolvasztják a felületre, és a „térhálósodás” eléréséig (10-25 perc) ezen a hőmérsékleten tartják.
AZ IDŐJÁRÁSÁLLÓ ACÉL az ötvöző anyagoktól (Cu réz, Cr króm, Si szilícium, P foszfor, N nitrogén) válik időjárásállóvá. A felületén nemes rozsdaréteg (patina) alakul ki, amely folyamatosan vastagszik, majd a tömör patinaréteg kialakulása után a korrózió leáll, és e rozsda/patinaréteg védi az anyagot („rozsdásodó acélburkolat” COR-TEN® acél néven ismert). Ötvözetek (Cr króm és Ni nikkel) – ismertebb nevükön rozsdamentes acél, inox vagy saválló acél – a magas előállítási költség miatt csak ritkán jöhetnek szóba. A minimum 10,5 százalék krómot tartalmazó acélötvözet például már fokozott rozsdaállóságot nyer a közönséges acéllal szemben.

Fafelületek védelme
A fa felületvédelmével megvédjük a fát a kiszáradástól, a napfény káros hatásaitól, illetve a nedvesség és egyéb növényi vagy rovarkároktól. E célból többféle festékbevonatot is használhatunk: színtelen lakk, színes vagy színtelen lazúr, fedőfesték vagy zománcfesték. Mielőtt hozzákezdenénk a munkálatokhoz, vegyük szemügyre a festendő felületet: legyen tiszta, száraz, növényi vagy rovarkártevőktől mentes. Festés előtt fontos a faanyag pórusainak tömítése, ezt a beeresztéssel érhetjük el, leggyakrabban lenolajkencét használva. (Fontos: a pórustömítő beeresztők nem alkalmasak gombafélék és rovarkártevők elleni védelemre! )Fordítva inkább igaz, hogy a favédelemre használatos szerek alkalmasak beeresztésre is, csak kisebb hatékonysággal, kiváltképpen drágaságuk miatt. Beeresztésnél figyeljünk arra, hogy az ne legyen túlzó, mert ha teljesen tömítjük a fa pórusait, nem tud beleszivárogni a fedőfesték, és utóbb gyorsan lepereg, leválik.
A LAZÚROZÁS/PÁCOLÁS kiemeli a fa természetes szépségét. Megkülönböztetünk vékony és vastaglazúrt: a vizes bázisú vékonylazúr mélyen beleivódik a felületbe, ezáltal teszi nedvességgel szemben ellenállóvá a fát. Az oldószeres vékony lazúrt több rétegben kell felvinni, az első réteg után a felületet át kell finom csiszolóvászonnal csiszolni. Külső térre áttetsző lazúrt ne alkalmazzunk! A vastaglazúroknál is megkülönböztethetünk vizes bázisú és oldószeres változatot, utóbbi csak színnel keverve használható.

femfafeluletekvedelme1805 2
Ha a fafelület MÁZOLÁSA mellett döntünk, fontos több rétegben felvinni a festéket, hogy minél vastagabb és rugalmasabb felületet érjünk el. Itt is előbb gomba- és rovarkártevők ellen kezeljük a fát, majd fel kell hordani az alapozófestéket. Natúr fafelület esetén mindig két rétegben, régi zománcozott felületek esetében elegendő egy rétegben alapozni, majd jön a fedőfesték, ami lehet matt, selyemfényű vagy magas fényű zománc. A festékrétegek között várjuk ki a száradási időt. Vigyázat, a zománcfesték kívülről befelé szárad, amikor már száradtnak látjuk, a belső rész még nem szilárdult meg!
LAKKOZNI általában a bútorok egy részét (régi bútorok) és a csiszolt faparkettát szoktuk otthonunkban. A parkettalakk lehet vizes bázisú (1 komponens), illetve oldószeres (2 komponens), utóbbinál mindig használjunk alapozót, ezután általában 2-3 rétegben lakkozzunk. Vigyázat, a túl vastag lakkréteg rideggé válhat és felpattogzik. A lakkrétegek közötti száradási idő függ az időjárástól, általában 6-8 óra, a teljes terhelhetőség/kikeményedés pedig 3-5 napig is eltart.

femfafeluletekvedelme1805 1
Beton és vasbeton felületvédelem
A BETON/VASBETON szerkezetek felületvédelme függ a szerkezet elhelyezkedésétől – földben, beltérben, víz alatt, agresszív közegben vagy időjárásnak kitett helyen – és felhasználásától. A betonkorrózió elkerülését elsősorban a jól megtervezett és kivitelezett betonnal tudjuk elérni., felületvédelmét megoldhatjuk betonfestékkel, vakolással vagy egyéb beton felületvédő szerrel. Ha azonban már a repedéseken beszivárgó nedvesség hatására megindult az acél korróziója, lerepesztette a betonpillér/gerenda/fal sarkait, utólag kell javítani. Első lépésként távolítsuk el a levelesen leváló részeket, tisztítsuk meg a felületet (vésés, stokkolás, csiszolás, marás), a felület állaga és mennyisége szerint gépi homokszórással, gőzborotvával. Ez után a betonacélt kenjük át betonacél-impregnáló szerrel, majd vigyünk fel egy tapadóhídképző anyagot, és ez után pótolhatjuk a betonhiányokat. Végül simítjuk, és védőbevonattal (vakolat) látjuk el.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}