A frissen sült kenyér illata

Nincs is jobb annál, mint amikor a frissen sült kenyérdarabkákat egy tálka jóféle olívaolaj és balzsamecet keverékébe tunkoljuk. A házi kenyérsütésnek semmihez sem hasonlítható varázsa van. Ha csak a sütéskor szállingózó illatokat említjük, akkor már sokat elárulunk, de maga a munkálat is izgalmas, amolyan „otthonteremtő” dolog.Ma már sokkal könnyebb a dolgunk, ha mi magunk szeretnénk kenyeret sütni, mint a nagyszüleinknek volt. Nem kell izzadni a dagasztóteknő felett, és kemencét sem kell fűtenünk. A korszerű kenyérsütő gépek elvégzik a munka nehezét.

afrissensultkenyer 720

A kenyér beszerzését nagyon könnyű megoldani: csak bedobunk egy előre csomagolt kenyeret a kosárba, és kész is. De gondoljuk csak végig, mi lehet abban a kenyérben, ha az van ráírva, hogy hetekig eláll? Van annak egyáltalán valamilyen illata, netán igazi íze? Mi, magyarok, kenyérszerető népség vagyunk, a búza és a belőle készült kenyér nélkül nehezen képzelhető el az étkezésünk.
Kenyérsütő géppel szinte percre pontosan be tudjuk állítani, hogy reggelre kisüljön a friss és ropogós kenyér. Olajos magokkal, aszalt zöldségekkel, fűszerekkel, többféle liszt, pelyhesített gabonafélék változatos felhasználásával szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt a házi kenyérsütés. Fontos, hogy jó minőségű lisztféleségeket használjunk, és hogy dagasztásnál és kelesztésnél kerüljük a huzatot; a kelő kenyérnek állandó szobahőmérsékletet biztosítsunk.

pesztoskenyerfonatok2016
Pesztós kenyérfonatok

Hozzávalók: Kenyérhez: 35 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál só, 1 csomag élesztő, 3 dl langyos víz
Töltelékhez: 2-3 evőkanál olívaolaj, 3-4 evőkanál bazsalikom pesztó

Tegyük egy dagasztóedénybe a liszteket, a szárított élesztőt, sózzuk, és csorgassuk rá az olívaolajat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd csorgassuk hozzá a langyos vizet. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, majd tegyük langyos helyre, és kelesszük a duplájára. Ezután egy liszttel meghintett deszkán gyúrjuk át jól, és nyújtsuk ki egy centiméter vastagságúra. Kenjük meg olívaolajjal, pesztóval, göngyöljük fel, majd vágjuk 5-6 centiméteres darabokra. Tegyük muffinsütőbe, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben, 170 Celsius-fokon süssük 35-40 percig. A szeleteket tepsibe is helyezhetjük, majd kelesztés után megsüthetjük.

zaboscipo2016
Napraforgómagos zabos cipók

Hozzávalók: 3 evőkanál tejföl, 40 dkg fehér kenyérliszt, 12 dkg zabliszt, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, egy maréknyi hántolt napraforgómag, 2,6 dl langyos víz

Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, kanalazzuk rá a sót, cukrot, szórjuk rá a szárított élesztőt és az összeaprított hántolt napraforgómagot. Kanalazzuk bele a tejfölt, majd kapcsoljuk be a dagasztógépet, és kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet. Dagasszuk legalább öt percig, míg a tészta az edény falától elválik. Takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük kétszeresére. Liszttel meghintett deszkán gyúrjuk át jól, majd osszuk három egyforma darabra. Formázzuk kedvünk szerint, a tetejét vágjuk be, majd a sütőlemezen kelesszük még húsz percig. Előmelegített sütőben, 180-190 Celsius-fokon 40-45 perc alatt süssük ropogósra.

mediterrankenyertekercs2016
Mediterrán kenyértekercs

Hozzávalók: 35 dkg búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz
Töltelékhez: 10 dkg olívaolajban eltett, napon szárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű

Öntsük a lisztet, sót, cukrot, egy evőkanál olívaolajat és az élesztőt egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztókeverőt, majd kis adagokba csorgassuk hozzá a langyos vizet. Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, majd kelesszük a duplájára. Amíg a tészta kel, szedjük ki az olajból a paradicsomokat, tegyük gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, pár evőkanál olajat, majd zúzzuk össze. A megkelt kenyértésztát borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át, és osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki kisujjnyi vastagságúra, kenjük meg a töltelékkel, morzsoljunk rá kakukkfűlevelet, és göngyöljük fel. Vágjuk egy centiméteres szeletekre, helyezzük egymás mellé sütőlemezre, hagyjuk kelni tíz percig, utána előmelegített sütőben, 170 Celsius-fokon süssük 25-30 percig.

Praktikák
Kenyérsütő gépet nem csak a kenyér elkészítéséhez használhatjuk, segítségével könnyen dagaszthatjuk be a zsemlének, fűszeres tekercseknek való tésztát is. Míg egy adag kenyér sül a gépben, a segítségével bedagasztott tésztából fonhatunk fokhagymás, pesztós tekercseket, készíthetünk feta, olajbogyó, oregano keverékével megtöltött mediterrán kenyeret.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop