Zoli és Zokni otthon

A csecsemőtől a kamasz korig
A teremgarázs – jogi szemszögből
Otthon, távol az otthontól

Ádok Zoltán a Csillag születik műsorban tűnt fel. Mára a Madách Színházban négy darabban is játszik, és elkészült második CD-je is. Bolyongó lélek volt előtte, három évig egy luxushajón dolgozott a Karib-tengeren, és külhoni színházakban is feltűnt. Amíg külföldön dolgozott, nem tervezett magának otthont, de aztán érezte, hogy kell neki egy lakás, egy igazi bázis, ahol jól érzi magát.

 

 

Tervrajz alapján választott lakást, Zuglóban. „A mindössze ötven négyzetméteres lakás nagyon jó elrendezésű, ezért nagyobbnak tűnik a valódi méreténél. Tartozik hozzá egy terasz is, ahonnan messze belátni a környéket. Most ketten élünk itt, én és a kutyám, Zokni, akit az interneten találtam, és örökbe fogadtam. Tacskó-uszkár keverék, gyönyörű gombszemekkel, és olyan apró volt, amikor elhoztam, hogy elfért a két tenyeremben. Ahová csak lehet, viszem magammal, csuda rendes kislány kutya, és rendkívül hálás” – meséli Zoli.
Zokni is belakta a lakást, kedvence a hatalmas ágy a hálószobában. Zoli kapott egy méretes plüsskutyát egyik barátjától, és Zokni ezt nyüstöli, gyaníthatóan nemsokára szét is szedi.

 {gallery}images/stories/verysimple/adokzoli{/gallery}

„Végig követtem az építkezést, és fejben rendezgettem a lakást. Osztottam, szoroztam, méregettem a métereket, és menet közben változtatásokat kértem az építőktől. Így a konyha nyitottá vált, kértem, hogy ne húzzanak fel falat, mert akkor sötét és nyomasztó lett volna a tér. Rendszeresen meg is jelentem a lakásban, és ami nem tetszett, kijavíttattam. Nem is értem, hogyan történhetett, de a vendégmosdóban a toalettet nem középre tették, és amikor szóvá tettem, megkérdezték: miért, így nem jó? Hát nem volt jó. Tökéletes lakásra vágytam, amit úgy rendezhetek be, ahogyan szeretném. Optimális helyzetben voltam, mert nem voltak bútoraim, tehát célszerűen válogathattam össze mindent. Persze sok mindent hoztam magammal a hajós időszakomból, és amikor külföldön jártam, akkor is vásárolgattam  kiegészítőket. Lámpákat Párizsban, Barcelonában és Bécsben, ezek dobozokban várakoztak, hogy felszerelhessem őket.”
Zoli minimál stílusban rendezte be a nappalit, ahol az ülőgarnitúrának adott helye volt, aligha lehetett volna máshová tennie. Olyan bútort választott, amely kinyitható franciaágynak is. Az Andante bútor kárpitját hosszas válogatás előzte meg, végül egy piszkosfehér, bőrhatású szövet mellett döntött, amely könnyen tisztán tartható. A kanapé mellé csak egy fotelt vásárolt, kettő már zsúfolt lett volna. A terasz felé nyíló, az egész falat kitöltő üvegajtón lila szalagfüggöny árnyékol. A mennyezetre a Párizsban vásárolt lámpa került, amely, ha felkapcsolják, olyan, mintha esőcseppek készülnének lecsurranni – persze, nem teszik. „Amit külön imádok, hogy a fények különös átalakuláson mennek át a lakás több pontján is elhelyezett tükrökben. Átlényegülnek, és meghitt hangulatot teremtenek. Otthon vagyok”– meséli Zoli. 

 Zoli imádja a tükröket, egyrészt, mert ezek megnyújtják a teret, másrészt, mert kitűnő lehetőséget adnak számára, hogy gyakorolhasson. A beépített szekrények tükörfala olyan, mint egy próbateremben, sok koreográfia készült már itt.
 A konyhát nagy gondossággal alakította ki vendéglátónk. A méretre szabott bútor frontja magas fényű különleges kék színt kapott, egyes részein üveggel kombinálva. Az átadópult melletti fal lebegő polcaira hosszas utánjárás árán formatervezett, az alapszínnel harmonizáló poharak kerültek. Zoli nem szereti, ha sokféle tárgy van elől, ezért a konyhabútor maximálisan zárt. Beépített a hűtőszekrény, a mosogatógép, és itt kapott helyet a mosógép is.
 Zoli hálószobájában a barna és a homokszín uralkodik. A hatalmas franciaágyat egy ismerősétől kapta, sokáig egy garázsban tárolták. Eredetileg mályvaszínű volt, Zoli barnára cseréltette. Az ablakra itt is szalagfüggönyt tett fel, csak éppen kék színűt. Megengedett magának még egy erős színt, az ágy két oldalán karcsú, narancsszínű lámpák állnak.
 A fürdőben a zuhanyozó helyett az egyik
falat teljesen elfoglaló kádat helyezett el, és azt a területet, amit a mosógép foglalt volna el, egy stílusos, magas fényű szekrénnyel töltötte ki. A csempék uralkodó színe a barna és a bézs. A burkolat formajátéka emeli ki a mosdót és a kényelmes kádat. Sötétbarna, vízszintesen futó téglalapokat tetetett fel, amelyhez négyzetes bézs lapokat választott.

Szeretem, hogy a letisztult bútorok és a visszafogott színek a világ négy sarkából összegyűjtött tárgyakkal a személyiségemet tükröző otthonná tették a csupasz négyzetmétereket.
Változtatnék az ajtók színén. Szerettem volna fehér ajtókat, de ez az egy nem jött össze. Az építők nem alkudtak, de egyszer megejtem a cserét.

Ne zsúfoljuk tele!

Zoli nem akarta mindenféle apró-cseprő tárgyakkal telezsúfolni a teret, az rendetlenség látszatát kelti.
Térnövelő hatású és szép is a tükrös beépített szekrény, valamint a fehér étkezőasztal a négy átlátszó székkel, amelyek szinte láthatatlanok.
Visszafogottan bánt a színekkel is. A törtfehér kanapéval szembe fehér polcrendszert állított. Ezüstszínű, raffolt selyemhuzatú párnákat helyezett az ülőgarnitúrára, a világos parkettára ezüstös szőnyeget terített.

Nem minden a négyzetméter

Bár ötven négyzetméteren rendezkedett be Zoli, jócskán nagyobbnak tűnik a lakás. Köszönhető ez annak, hogy megnyittatta, pontosabban nem is engedte, hogy falat húzzanak a konyha és az étkező közé. Térnövelő, világos színekre hangolta a lakást. Tükör több is van, imádja, ahogy megnyitják a teret.

Kis konyha

Bár Zoli imád főzni, mégsem vágyott hatalmas konyhára, megelégedett azzal, amit a tér kínált. A célszerűen berendezett helyiség így is a lakás központi tere lett, nem egyszer fordul elő, hogy a vendégek itt álldogálnak, és beszélgetnek a házigazdával, szinte be kell hessegetni őket a nappaliba.

Tárgyak, amelyek kedvesek

Minden lakásnak van egy szeglete, ahol a legkedvesebb emléktárgyak, csecsebecsék kapnak helyet. Vendéglátónknál az ággyal szemben áll egy keskeny komód e céllal. Rajta a Vietnámban vásárolt Buddha szobor, a kanadai opál tál, a brazíliai csörgődob.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

2
  2
  Az Ön Kosara
  Éves előfizetés
  2 X 5600 Ft = 11200 Ft
  Fél éves előfizetés
  2 X 2800 Ft = 5600 Ft