Vékony, megformázott, exkluzív…

Vége a porcicáknak!
Budapest szíve
Hydro Kit hőszivattyú

A Zaha Hadid tervezte bécsi Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Egyetem Könyvtárának és Tanulóközpontját homlokzata üvegszál erősítésű FiberC betonburkolati elemek uralják. Egymásba kapcsolódó két fő részét összetéveszthetetlenné teszi megjelenése: a fekete a nyilvános tér és a fehér a magántér.

kk 720 másolata

Mivel a Bécsi Közgazdász Gazdálkodástudományi Egyetem kinőtte korábbi épületét, az egyetem úgy döntött, hogy a Szövetségi Ingatlanfejlesztő Társasággal együttműködésben teljesen új egyetemvárost épít. A több mint 10 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új gazdaságtudományi egyetemet 24 ezer hallgatóra és 1800 alkalmazottra tervezték. Az egyetem épület a 2013/2014. tanév téli félévében nyílt meg. A pályázatot az osztrák Rieder Csoport nyerte el a FiberC homlokzatburkolati elemeivel. A több színben kivitelezett, beton megjelenésű, 13 mm vékony üvegszálas elemek mindenben megfeleltek a sztárépítész elvárásainak, ideértve az esztétikát, az anyagminőséget és azt a kihívást is, hogy az enyhén ívelt épület görbületét ívelt elemekkel kivitelezzék.

A terv koncepciója
A Zaha Hadid és társa, Patrik Schumacher által alkotott tervet Hadid hamburgi irodájában dolgozta is és valósította meg a Cornelius Schlotthauer projektvezető által irányított csoport. Schumacher szerint az Központi Könyvtár és Tanulóközpontot (Library Center, LC), „olyan városi épületként képzeltük el, amely a környező házakra utal”. A koncepció alapja az volt, hogy a „végigsétálható parkként” megálmodott és a fő tervben szereplő közterületeivel és közlekedési útvonalaival összekapcsolódó egyetemváros az LC-be integrálódjon és harmadik dimenzióba bővüljön az épület íveinek alkalmazásával. Az eredmény két, összekapcsolódó építmény lett, és a közöttük lévő tér olyan kanyonszerű átriumként biztosítja az összekötést, amely az egész épületen áthúzódik. A felfelé irányuló mozgás dinamikája a központi térre néző, több mint 28 m magas déli könyvtárban csúcsosodik ki, amely több mint 16 m-re l magasodik a 35 fokban kinyúló bejárati homlokzat fölé. A látogatók közvetlenül az átriumba lépnek be, amely egy többemeletes, impozáns méretű nézőtérként az épület kommunikációs központját és szívét alkotja. A teljes könyvtári szárny alaprajza egy elnyújtott nyolcas.

A Zaha Hadid által kedvelt betonhatás
A betonhatás fontos szerepet játszott a homlokzat meghatározásában. A homlokzatra több mint 6100 négyzetméter üvegszálas homlokzati elem került fel, amelyeket nemzetközi Rieder Csoport gyártott. Az üvegszálas betonelemek számos dizájnlehetőséget kínálnak az egyenletes színezésnek, illetve az anyag két vagy három dimenziójában alakíthatóságának köszönhetően. A karcsú 13 mm vékony elemeket még a gyártás során színezték, nem pedig utólag. Ezen kívül a durva, homokfúvott felület különleges mélységet és egységes küllemet kölcsönöz a homlokzatnak, és ellenáll az öregedési folyamatnak. Az a tervezési koncepció, hogy a földszint vízszintes közlekedési irányait hajlítással a harmadik dimenzióba bővítik, jól látszik a homlokzat különböző szalag-és uszonyformákkal tagolt kivitelezéséből. Az összes zárt nagy felület függönyszerű, hátul átszellőztetett homlokzattal készült, és üvegszálas betonelemek borítják. Ehhez 3600×1200 mm szabványméretű üvegszálas elemeket használtak. A vízszintes és ferde szalagok átmeneti területén különösen nagy, akár 4200 mm hosszúságú elemekre volt szükség. A nagy elemméret és az illeszkedések ebből eredő kis aránya igen nagyvonalú megjelenést ad az épületnek. Az LC megnyitásával a Bécsi Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Egyetem a maga nemében az egyik legkorszerűbb és leghaladóbb épülettel büszkélkedhet. A homlokzat kivitelezése és anyaga hozzájárul ahhoz, hogy az LC az egyetemváros központi találkozóhelye legyen.

Lambda Systeme Kft.
www.lambda.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop