Újabb ötletbörze kiskertünkbe

Betűzd azt: tortacsipke
Vörös és fekete
4 gombajó finomság

Olyan világot hoztunk létre, amelyről azt valljuk, kellemesebb, mint az idők folyamán bármikor. Van tévénk és szendvicssütőnk, alakhoz igazodó ágyunk, és ujjlenyomatra induló laptopunk. Mi hiányzik? Valami biztosan, hiszen nem állunk meg, nincs itt még a Kánaán. Mintha valamit elveszítettünk volna. Sok tényező háttérbe szorult, köztük a zöld környezet is. A III. Magyar Kertépítő Verseny erre hívta fel a figyelmet. Idei mottója: Túlélés=zöld.

 

02

 

Kertünk egy zugában létre lehet hozni hasonló jelenetet. Ez azonban nagyobb területen belül értelmezhető, ahol bőségesen van hely ilyesfajta stílusjátékra.

győztes csapat

Veszélyes vizeken

Újabban olyan ismeretlen területre kergettük magunkat, amelynek nem ismerjük a határait. A Föld korlátlan kihasználása ki tudja, milyen változásokkal csap vissza. A sodródást találjuk meg a kertben is: árnyliliom tengeren hánykódik a vitorlás: ember és természet összecsapása ez. Egymással birokra kel az ember által létrehozott, az épített és az őstermészet. Utat mutat a világítótoronyból előtörő sárga növényzet. Amíg az ember intelligenciával bír, a harc sosem szűnik, legfeljebb csendesedik.
Mesébe illően színes a növényanyag és az installáció. A szálas díszfűtől kezdve a tojásdad levelű gyertyánon át az ős?- szel virágos szellőrózsáig minden forma és szín előfordul. Álomszerűen élénk a kert: nincs évszak, amelyben ne díszítene. A kert méretéhez képest jelentős szintkülönbséget dunabogdányi terméskővel oldották meg. Hol előbukkannak a szabályos téglányok, hol rejtve adják a terep magját. Erre homokot és földet hordva hullámokat varázsoltak a sík terepre.

Tervező: Maros Krisztián
Kivitelező: Biotó Kft., Prime-Garden Bt.

 

A kert egy képzeletbeli jelenet, ugyanakkor bátran bele lehet ülni, ahonnan teljesen más nézőpontot kapunk.
profi kategória 1. helyezett

Az én kicsi haszonkertem

Álomszerű élmény: belecsöppenünk nagyszüleink vidéki házába, ahol a nyulat maguk vágták és friss kecsketejet ittak. Színes és vidám gazdaság tárul a szemünk elé, mindenfajta zöldséggel és gyümölccsel, amelyet ismerünk – vagy nem. Színes és vidám világ ez, amelyet lassan elnyelnek a modern városi parkok és irodai pavilonokban dolgozó szorgos és okos emberek. Pedig ha ez nincs, az iroda igazgatója sem tud jóllakni. Meglepő, hogy egy gazdaság logikus szervezése esztétikai élményt is adhat. Az ódon hangulatot fokozzák a sok évtizede gondos kezekben pihenő tárgyak. Itt egy kandalló, amott egy régi bicikli, hokedli, demizson. Okos ötlet, amelyhez pénz sem szükséges. Átgondolva selejtezzük a régi holmikat: lehet, hogy kertünk legnagyobb díszei lesznek.

Tervező és kivitelező: Gombásné Magyar Csilla, Szabó Kertépítő Kft.

 

profi kategória 2. helyezett

Stressz-törés-teszt

A kertben feszül az ellentét: az ember által megalkotott mókuskerék, amelybe lassan beleroskad anélkül, hogy észrevenné – baleset lassított felvételben. Hogy mi a kiút? A lassítás. Tudjunk gondolkodni olyan dolgokon, amelyek felett máskor elsiklottunk. Hogy lélegzünk, hogy valami szép és él. Otthonként hívogat a dzsungel. Kint, mégis bent. Ezt a belső térben megszokott pad, párna és asztal sugározza felénk a buja kert mélyéről. A szabályos vonalak és az organikus levelek fiatalos, serkentő ellentétpárt adnak, s mégis harmóniában állnak egymással.

Tervező és kivitelező: Tuba Péter, Tubakert Kft.

 

profi kategória 3. helyezett

Vissza a bölcsőhöz

Rohanó városokban el szoktuk felejteni, honnan származunk. Betondzsungelben tengődünk, s nem tudjuk, miért nem érezzük jól magunkat. A kert eszünkbe juttatja. Elég egy kicsit elüldögélni a kényelmes babzsákfotelben, hallgatva a vízcsobogást, körös-körülzárva növényekkel. Ennyi elég, hogy újra természetes mederbe tereljük életünket. Különlegesség a csobogó, amely nem csak hangjával nyugtat meg. A flowform műalkotás és vízarchitektúra egyben, amely a bioritmus lüktetését jelzi a folytonosan mozgó vízzel és bölcső alakjával.

Tervező: Fehér Anita, Somorjai-Tamássy Zsolt Kivitelező: Csemete-Kertműhely

 

diák kategória 1. helyezett

Zöld zebra

Áthaladni egyik világból a másikba, miközben utunkat veszélyes történések súrolják. A kultúra és mesterséges az egyik oldal, a természet a másik, s mi észrevétlen surranhatunk a két oldal között. Ezt szimbolizálja a zöld-fehér zebra. A csíkozás minden zugból les ránk: a növények csíkosak, a textília és az esti világítás szintúgy. A szabályos árnyék, mely imitt-amott megtörik az íveken és leveken, egyedi hangulatot kölcsönöz a miliőnek. A vibráló színek élesítik az élményt. A teret nyújtja egy hatalmas tükör, amely folyosóhangulatot kölcsönöz az installációnak.

Tervező: Dancs Nikoletta, Farkas Evelyn, Kocsik Sugár Bernadett
Kivitelező: Kocsis Flóra Szőreg Kft.

 

hangulatfokozó elemek

A győztes kert legnagyobb ötlete a két mesterséges objektum: a világítótorony és a csónak. Hogyan készültek? Egyszerű ácsmunka és jó kapcsolat egy öreg horgásszal. Utóbbi egy valódi csónak, kettéfűrészelve. Igaz ugyan, hogy korábban is elsüllyedve várt egy csendes vízben. Ki gondolná, hogy ilyen hasznot hajt? A másik fele vélhetően homokozó falaként díszít majd valahol másutt. Az ódon hangulatot gázpisztolyozás eredményezte a frissen festett felületen.

szín, növény

A színek összhangja a zöld faltól a mesterségesen fehér párnákon átívelve megérkezik a nyugodt és sötét kőzúzalékhoz és fenyőkéreghez. Különleges a szűrt fény, amelyet a páfrányfák levelén keresztül a fénypászmák vetnek a falra. A víz életre keltéséhez „vízimitátor” növényekre van szükség – nagy levelű, üde zöld lakókra. A páfrány, a vitorlavirág és az orchidea ilyen hatást keltenek.

régit újra

Sok kert bizonyította, hogy régi és felesleges elemekből is lehet alkotni teljesen újat. A rozsdás vaslemezből patinás határoló lett, a vasúti talpfából tipegő (szellőztetni ajánlott). Rendkívüli élményt ad a zúzott fehér üveg murva helyett. Nem földi világot mutat, mikor a fényt millió szikrára bontja egy terasznyi terület.

haszon vs. szépség

Ügyesen választva a növényfajokat haszonkertünk szép lehet, pihenőkertünk pedig hasznos. Gyönyörűen díszít az érett ribiszke egy nagyra nőtt tök sárgálló feje mellett. Színben hasonló, habitusban különbözik csak a sápadt padlizsán és a lilás-fodros díszkáposzta ugyanabban az ágyásban. Fűszernövények, egyben levéldísznövények: vörösek, lilásak, szőrösek és még finomak is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop