Sokszínűség, földben gyökerező hagyomány

Jól elkülöníthető egységek szerencsés egybekapcsolódása az észak-alföldi régióban Hajdú-Bihar megye: gazdasági és kulturális ütőere Debrecen, a hajdúvárosok autentikus kultúrájára, tárgyi emlékeire vigyázó Hajdúság, és a honfoglaláskori romtemplomára büszke Bihar. Színes településeihez emblematikus tájegysége, a Hortobágy kölcsönöz nem kevés romantikát.

sokszinusegfoldbengyokerezohagyomany 720

Szabó Magda így ír szeretett városáról: „…az én debreceni otthonomhoz tulajdonképpen nem kellenek se bútorok, se falak. … a város, ahol fizikai és szellemi formámat megkaptam, teljes egészében az enyém.”

Második legnépesebb városunk jelképe a kéttornyú Nagytemplom. Református Kollégiumának legendás falai között született Ludas Matyi, Toldi Miklós és Nyilas Misi is. Debrecen élhető nagyváros. Romkertjének üvegtetős kávézója és kiállítóterme kortárs művészeti programok meghatározó helyszíne. A Nagyerdő, a nyaranta megrendezett Virágkarnevál, a Déri Múzeum, a MODEM, a Medgyessy Emlékmúzeum és Tímárház – látogatók tömegeit vonzza.

Hajdúböszörmény a Hajdúság legnagyobb városa szélesen elnyúló főterével, a Bocskai-tér sétálóövezetével és látványszökőkútjával kiváló látogatói célpont. Táncoló hajdúkatonákat ábrázoló szobra a hét hajdúvárost, Nánást, Szoboszlót, Dorogot, Böszörményt, Vámospércset, Polgárt, Hadházt szimbolizálja, évente egyszer Hajdúhét tiszteleg a hajdúk emléke előtt.

Európa hírű régészeti leletnek ad otthont a Hajdúsági Múzeum, impozáns díszudvara nyaranta zenei, kulturális és gasztronómiai rendezvények színtere. A „Hajdúböszörmény Játéka” kiállításon retro és napjaink modern játékai láthatók Grozdics Judit egyedülálló gyűjteménye keretében.

REFORMÁTUS KOLLÉGIUM MÚZEUMA – DEBRECEN
Régi diákviselet, múlt századi elemi iskolai tanterem, ránk maradt kísérleti fi zikai eszközök darabjai láthatók itt. Ereklyegyűjteménye olyan unikumokkal szolgál, mint Csokonai Vitéz Mihály fuvolája, Arany János pipája, Petőfi Sándor pohara, Kossuth Lajos levéltárcája, vagy Ady Endre leckekönyve. Egyházművészeti részlegében megismerkedhetünk a református egyházművészet jellegzetes tiszántúli elemeivel: faragott, festett szószék; lenyűgözően szép kazettás mennyezet. A bölcsőtől a koporsóig tartó út református szertartásait templomi tárgyak és rendeltetésüket is megvilágító fi lmek elevenítik meg.

MŰEMLÉK TEMPLOM – NYÍRACSÁD
Hajdú- Bihar legrégebbi, ma is használatban lévő Árpád-kori temploma a nyíracsádi református templom, a falusi szakrális építészet egyik gyöngyszeme. Az egyhajós, késő román, kora gót stílusú torony nélküli templom a 13. században épült, majd kétszer is részben átalakították, de ritka kivételként megőrizte eredeti tömegét. Szerves része a harangláb. Egyszerű, meggyőző hitet sugárzó belső terének restaurált, értékes falképei az idő múlásáról tanúskodva három rétegűek. Szószéke 300 éves, színes reneszánsz festéssel, a portikos alapja és a déli ajtó a 18. században készült, barokk stílusjegyekkel.

VÉDETT RÓNASÁG – HORTOBÁGY
Európa legnagyobb összefüggő füves pusztáján keresztül vezetett hajdanán az erdélyi sóbányák kincsét szállító kereskedők „sóútja”, kiszolgálásukra építették 1699 nyarán a hortobágyi csárdát, a valamikori szekérállás pedig a mai Pásztormúzeum. A szemközti Nagyhortobágyi csárda étlapját újabban egy csárdatörténeti kiállítás is színesíti. A Vadasparkban farkasok, aranysakál, fakókeselyűk, különböző vízimadarak, szabadon élő Przewalski vadlovak láthatók. Az esős időkben a Tiszán való átkelést segítendő épült meg az 1800-as években Közép-Európa leghoszszabb közúti kőhídja, a Kilenclyukú-híd.

Sokarcú Bihar
A bihari térség központja, Berettyóújfalu története ősi időkre nyúlik vissza. A táj népének múltját, a környék kivételes régészeti emlékeit a Bihari Múzeum őrzi. A város határában templomrom emelkedik Herpályon, déli tornya impozáns látványt nyújt. A vidék várai is letűnt korokról mesélnek. Zsákán az egykori Rhédey-kastély, Nagykerekiben Bocskai István erdélyi fejedelem hajdani udvarháza, Álmosdon a Kölcsey-kúria látogatható. Bakonszegen Bessenyei György, a felvilágosodás kiemelkedő író-filozófusa alkotott, ma Emlékmúzeum tiszteleg előtte. Létavértesen az itteni születésű világhírű vegyész, Irinyi János, a zajtalan gyufa feltalálójának állítottak emlékszobát. A látnivalókat jól kiépült vendéglátói hálózat egészíti ki kiváló szálláshelyekkel és vendéglőkkel, ahol a hagyományos bihari ízektől a mediterrán konyháig minden megtalálható.

Fürdővárosok
Az ország valamennyi régiójában találunk gyógyvizet, de Hajdú- Bihar különösen gazdag e kincsben. Városainak – Debrecen, Hajdúböszörmény, Püspökladány, Hajdúnánás, Balzamújváros, Hajdúszoboszló – különleges turisztikai vonzereje a gyógyvíz, köztük ez utóbbi a legismertebb és legnépszerűbb. Fürdőkomplexumaiban olyan különleges medencék gondoskodnak a szórakoztatásról, mint a trópusi fürdő, jégbarlangfürdő, mozifürdő, barlangfürdő, római fürdő, Gangesz fürdő, kétpályás állószörf és tengeri fürdő és még sorolhatnánk. A gyógyfürdők infrastruktúráját az utóbbi tíz esztendőben jelentősen bővítették, a gyógyszállók kínálata is kiszélesedett a legmodernebb kezelési eljárásokkal, kialakultak a welness-szállodák, működnek a legnevesebb gyógybarlangok, és felépült számos aquapark is.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop