A Szigetköz lelke

A Rácz és Rácz Pálinkamanufaktúra Kft. 2009. december 2-án nyerte ki első fozetét a Tejfaluszigeten megépült üzemében. Az elmúlt öt év tapasztalata, esszenciája a siker titka, vagy az alkotó ember szabad lelkének eredménye? Esetleg a kettő együtt?

aszigetkozlelke 720

Rácz Ferenc feleségével, Sreiner Andreával a Szigetköz lelke Pálinkaház létrejöttéről beszél: 2008-ban, a piaci változásokra reagálva kerestük a személyes és üzleti megújulás lehetőségét. Az ötlet Ferenc ifjúkori álmából jött, és a saját pálinkafozés, -kínálás élményére épült. Andrea, látva az érzelmi elkötelezettséget, bizalmat szavazott az újnak. Azt tudták, a pálinka is a legjobb minőség megfogalmazására alkalmas termék, tehát vagy tökéletesen kell csinálni vagy sehogy.

Mosonmagyaróvár Szigetközi vonzáskörzetében képzelték el pálinkáik otthonát, itt is kerestek telephelyet. Tejfalusziget egy véletlen lehetőség volt, az itt vásárolt telken zöldmezős beruházásként építettek üzemet; emberi mértékű és értékű, kézben tartható méretet képzeltek el. Alapanyagot a környezetünkben megtalálható gyümölcsök széles köréből szerzik be, illetve a már részben termore fordult saját, öt hektáros gyümölcsösükből.

Habár az elmúlt évek sok változást hoztak a pálinkakóstolásban és -készítésben, a mennyiségi szemléletet felváltotta a minőség iránti igény, van, ami alapkőnek tekinthető a szakmában: a jó berendezés, a képzett főzőmester, a jó minőségű cefre alapanyag szükséges, de nem elegendő a minőséghez.

Az alkotásvágy, a természet értékeinek tisztelete, a pálinkafozés, -érlelés, -kezelés alázatos figyelme, amitől a munka értéket teremtő alkotássá válik. Kezdetben a kereskedelmi termelés volt az elsődleges cél, idővel azonban a bérfozésbe is rengeteg energiát fektettünk. Mára kialakult egy igényes bérfőzetői kör, akiket képzéssel, szakanyagokkal segítünk, és tanfolyamokat is hirdetünk a pálinkát szerető, cefrét készítő embereknek.

Ma a pálinkamanufaktúra 42-féle gyümölcsbol alkot, a Szigetköz meganyi ízét, illatát, lelkét mutatva. A saját termesztésű barackok, vilmos körte és berkenye mellett a stabil szállítóiktól származó bezenyei megy, pannonhalmi szőlő, ravazdi cseresznye és körte, feketeerdei birs és bodza értékeit mutatják a pálinkájukat kóstolóknak. A széles gyümölcsválasztékot egészítik ki a hordós érlelések átlényegülő, gazdagodó ízei, illatai, színei.

A JÓ PÁLINKA VERSENYBEN IS MEGÁLLJA A HELYÉT, amit fényesen igazol a nemzetközi versenyeken szerzett  érem, a -ben és -ban elnyert „Győr város pálinkája” elismerés, és az idei siker: a magyarországi QUINTESSENCE pálinkaverseny egy champion díja mellett elhozott több arany-, ezüst- és bronzérem is. Ez siker, ami kötelez.

www.szigetkozpalinka.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop