Történelem és modernitás

Zegzugosan haladó északnyugati határvonal szegélyezi a megye szorosan egybefonódó, ám sajátosságait napjainkig őrző településeit. Római kori és más műemlékekben gazdag városai, a Fertő-tó és Szigetköz természeti kincsekkel megáldott tájai látnivalókban bővelkednek. Valódi értékek tára országunk e dinamikusan fejlődő területe.

tortenelemesmodernitas 720

Győr városa az elmúlt évtizedek alatt is sikeresen megőrizte főbb építészeti jellegzetességeit. Városalakzata rendkívül izgalmas, talányos. A belváros kisebb egysége az Óváros, ahol az egymásra merőleges utcákat és a szabályos, négyszög alakú lakótömböket girbe-gurba sikátorok szelik át. E kerület vendéglőktől, cukrászdáktól hemzseg. Az ettől délre és keletre elterülő városrészek a 19. század során épültek ki. A számos látnivaló közül csak ízelítőül említjük a bazilikát, a Papneveldét, vagy a Kovács Margit Gyűjteménynek otthont adó Kreszta-házat, amely a belváros egyik legjellegzetesebb épülete.

A hűség városának nevezett Sopron belvárosának erkélyes házai, boltíves kapualjai és árkádos udvarai méltón őrzik a múltat. A bástyákkal megerősített és körbesétálható középkori városfal ma is áll. A központi Főtér minden épülete műemlék. Szépen ívelt szűk utcáiba egy-egy torony tekint: az Új utcába a barokk hagymakupolás Tuztorony – Sopron jelképe –, a Templom utcába az Evangélikus templom, a Fegyvertár utcába az Orsolya-templom. Ne hagyjuk ki a Storno-ház, a Patika-ház, a Fabricius-ház és az Ó-Zsinagóga megtekintését! Ha még nem jártunk Sopronban, és időnk engedi, a Károly-kilátóból csodálatos panoráma nyílik a környékre.

1. MITHRAS-SZENTÉLY – FERTŐRÁKOS
RÓMAI KORI TEMPLOMOT REJT AZ ERDŐ Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, ahol kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak, s amely ma a Világörökség része. Az irodalom Mithras-szentélyként, -barlangként említi, a színes dombormű perzsa ruhában ábrázolja a Napistent.

2. SZIGETKÖZ – HÉDERVÁR
HÉDERVÁR történelmi központja reneszánsz kastéllyal és Magyarország legidősebb fájával, a nyolc évszázados mocsári tölggyel büszkélkedhet, amelyet a néphit ezerévesnek tart. Sot, még annak a kötőféknek a nyomát is felfedezni véli a törzsén, amellyel Árpád fejedelem annak idején a lovát „hozzákötötte”.

3. EMLÉKMÚZEUM – NAGYCENK
SZÉCHENYI ISTVÁN miniszteri dolgozószobáját, közéleti munkásságának dokumentumait, gazdasági tevékenységét, muszaki alkotásait és családja történetével kapcsolatos gyűjteményét ismerhetjük meg hazánk legnagyobb alapterületű múzeumában.

4. PANNONHALMI LEVENDULAHETEK
A FOAPÁTSÁG ezeréves gyógyászati hagyományait, kulturális kincseit bemutató program a levendulavirágzás idejére esik, egyedülálló helyszíne a történelmi Gyógynövénykert és Gyógynövényház.

5. GYERKÖC FESZTIVÁL – GYŐR
JÚLIUSBAN GYŐR A GYERKŐCÖKÉ! Az idelátogató családok „győrkoceit” mesés három nap várja:  helyzínen  program, amely a város kulcsainak ünnepélyes átadásával kezdődik, jelezve, hogy az irányítás a gyermekek kezébe került.

PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG
A Pannonhalmi Bencés Foapátság  óta akeresztény szellemiség és kultúra fellegvára. Szent Márton hegyének különleges atmoszférája van: tárgyi emlékeinek, gazdag kulturális örökségének az adja sajátos szépségét, hogy egy másfél évezrede fennálló, élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésének megfelelően használja. AVilágörökség részét képező apátság nyitva áll az érdeklődők előtt: modern turistafogadó épület, étterem, pincészet, megújult arborétum kínál látnivalót és programot, a Boldog Mór-kilátóról pedig fenséges látvány tárul elénk a Pannonhalmi-medencéről.

FERTŐ-HANSÁGI NEMZETI PARK
A Bakonyaljától a Soproni-hegységig, a Dunától a rábaközi rétekig és tölgyesekig terjedő területet az osztrákokkal közösen őrzi a Ferto-Hansági Nemzeti Park igazgatósága. Világörökség részét is képező természeti és kultúrtörténeti értékeink gazdag tára e táj. A ezer éves Ferto-tó környékének szikes gyepjei a leginkább látogatottak, a kilátókból - madárfaj is megfigyelhető. Lászlómajorban megtekinthetjük az egykori falusi életet bemutató látványgazdaságot. Turistautak, tanösvények, lovaglás, kajak- és kenutúra, aFerto-tó körül és a Duna mentén kerékpárút nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra.

FERTŐDI ESTERHÁZY KASTÉLY
A szobás barokk-rokokó Esterházy Kastély a Világörökség része, mára újra régi pompájában tündököl, az -as évek mintájában. Esterházy „Fényes” Miklós herceg az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját évente több százezer turista látogatja, felújított kastélykápolnája Europa Nostra-díjat kapott. Itt élt és alkotott Haydn, az „Esterházy karmester”, az emeleti díszteremben és zeneteremben júniustól szeptemberig ma is hetente komolyzenei hangversenyekkel, egész évben időszaki kiállításokkal, pompás bálokkal, gyermekprogramokkal várják azérdeklődőket.

Fertő-táj
Népi építészetének, műemlékeinek, régészeti emlékeinek, szőlő- és borkultúrájának, valamint változatos növény- és állatvilágának köszönhetően a Fertő-tó és az azt övező táj településeivel együtt az UNESCO Világörökség része. Említésre méltó Fertodön az Esterházy Kastély, Nagycenken a Széchenyi család birtokainak egykori központja, az Európában is egyedülálló ültetett hársfasor a 260 esztendős fákkal. Nem kevésbé izgalmas látnivalót nyújt Fertőhomokon a 2004-ben újjáépített tájház, rekonstruálva az 1930-as években hagyományos paraszti lakásbelsőt. Fertőszéplakon szintén a paraszt-barokk népi építészet példáját láthatjuk, a Fő utca öt szép tájházával. Ne hagyjuk ki Fertőrákost sem, csaknem minden épülete műemlék! A térség páratlanul gazdag értékeinek sorát bővíti agyógyvizéről és gyógyfürdőjéről ismert Hegyko és Balf.

Szigetköz
Szigetköz az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által körülhatárolt tájegységként hazánk legnagyobb szigete. Az ingoványos mocsarakban bővelkedő terület egykor limesként védte Pannóniát a Római Birodalom északi határaként. A meglehetosen zord környéken élő emberek a kialakuló magaslatokon kényszerültek építkezni. Az 1954-es árvizet követően megerősítették a gátakat, és újjáépítették Szigetközt. A kicsiny szigetközi falvak ma első sorban a turizmusból élnek. Halászi és Dunakiliti gyönyörű templomai, a horgászparadicsom Lébény, vagy a híres halászfalu, Lipót igazán kivételes helyek. Mivel e vadregényes vidék egy része hosszú századokon át érintetlenül megmaradt, ma is fészkelőhelye védett állatoknak. Gyalogtúra, lovaglás, kajak- és kenutúra, a Duna menti nemzetközi kerékpárút, Lipót élményfürdője bőséges lehető séget nyújt a kikapcsolódásra, pihenésre vágyóknak. Minden igényt kielégítő szálláshelyekben, jó konyhájú vendéglőkben és sokrétu szolgáltatásokban nincs hiány!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop