Hegyek, völgyek között

Családi ház építésekor az első, s bizonyos szempontból a legnehezebb lépés a leendő otthon ideális helyét megtalálni. A nagyvárosi agglomerációban fekvő települések a nyugalomra, a természet közelségére vágyókat mágnesként vonzza. A főváros környéki településeknek, így Ürömnek is ugrásszerűen megnőtt a lélekszáma, családi házak sokasága épült meg a beépítetlen területeken az utóbbi évtizedben. A kiváló földrajzi adottságú zöldövezetben; a hegyek, dombok által szegélyezett völgyben öröm otthonra lelni.

 

 

Az alábbiakban bemutatott lakóház tulajdonosai hamarosan elfoglalhatják az új családi fészket, a munkálatok a végéhez közelednek. Szekér László építész, vezető tervező – Frank Lloyd Wright építészeti elveit követve – organikus, modern lakóházat álmodott meg a lankás vidékre. A letisztult vonalvezetésű, „L” alakú épületen a mediterrán stílusjegyek visszafogottan érvényesülnek; a mediterrán jelleget a természettel harmonizáló, nyers, naturális kövek alkalmazásával, és a lapos hajlású tetővel érte el. A térburkolat harmonizál a külső falburkolat színével és arányával, utóbbi vízszintesen mintegy „megfelezi” az épületet, a homlokzat egyes részein pedig díszítőelemként is funkcionál. A külső falazat pasztell sárga színe szintén a mediterrán jelleget erősíti. A színösszeállítást tekintve a faanyagok dominálnak: az erkély, a nyílászárók és az ablakkeretek rozsdavörösben pompáznak. A vörös árnyalat célzott használatával sikerült megőrizni, mi több, erősíteni az épület természetes, öncélú építészeti leleményektől mentes jellegét, a különleges szín eleganciát is kölcsönöz az épületnek.

 

 

Ha utcafrontról nézzük, rögtön szembeötlik legfőbb sajátossága: a szomszédos lakóházak mellett szó szerint kilóg a sorból. A ház ablakai ugyanis nem az utcára néznek, hanem a környező tájra. A tulajdonosoknak és a tervezőnek fontosabb szempont volt a tájolás, mint a konvencionális elhelyezés, a dimbes-dombos vidék nyújtotta pazar panoráma és az optimális benapozás miatt döntöttek az épület 45 fokos elforgatása mellett. Maga a ház – és az utca – egyébként lejtőn helyezkedik el.

 

Az épület Északra zárt, de a Nap körbejárja az egész házat, ideális a tájolása. Az alsó szinten található nappali és a hozzá kapcsolódó terasz Déli tájolást kapott, így a déli óráktól egészen estig átjárja a napfény. A beépített nyílászárók elhelyezése és mérete ennek megfelelő, a helyiségek tágasak és világosak. A lakóháznak a nappali a lelke: nincs leválasztva, tehát szerves része a tágas konyha és az étkező, sőt, a külső bejárattal is ellátott dolgozószoba szintén közvetlenül megközelíthető a helyiségből. A nappali különlegessége a változó belmagasság, amit a tető alatti rész kiaknázásával ért el a tervező. A térkihasználás az emeleten is optimális; a tetőteres kialakítást tudatosan elhagyták. Ennek nagy előnye, hogy a lapos hajlású tető alatti – hagyományos padlástérnél jóval szűkösebb – „búvótér” kiválóan védi az épületet a külső klimatikus hatásoktól.

 

Az emelet az intim szféráé és a pihenésé: ideális helyre került a három hálószoba, és fürdőszoba. A fürdő kivételével valamennyi emeleti helyiség saját terasszal rendelkezik. Az épület sajátosságai között említhető, hogy a terasz fölé hosszan kinyúlik a tető, az építészeti megoldás eleganciát kölcsönöz az épületnek, de statikai szempontból is jó döntésnek bizonyult. A pincerész rekreációs övezetként funkcionál: az itt elhelyezett uszoda, kondicionáló terem és szauna hivatottak emelni a lakók komfortérzetét. A pincerészből – a beépített virágtámfalaknak köszönhetően – ajtó nyílik az udvarra, a lakóknak tehát nem kell felesleges sétát tenniük a házban, ha a pincéből rögvest a szabadba kívánkoznak. A bejárat környékén elhelyezett virágládákban – a háziasszony nagy örömére – dísznövények sokasága nevelhető.

 

A garázs északi oldalra került, passzívan védi az épületet a széltől és a hidegtől.
Az ürömi családi ház tervezésekor egy fontos kérésük volt a tulajdonosoknak: olyan otthont szerettek volna, amely egy életre szól, ahol idős korukban is szívesen időznek, s a lakóházat akkor sem érzik túlméretezettnek, miután a gyerekek kirepültek. A kivitelezéskor is ez a szempont vezérelte őket: nem kapkodják el az építkezést, lassan, de biztosan alakítják, csinosítják a családi fészket. Az élőhelyi adottságok sem hétköznapiak az ürömi portán: a föld mélyében kiaknázható kristálytiszta rétegvíz szivárog. A lakók az éltető víznek a kertépítésben, és a házi növénytermesztésben is nagy hasznát veszik.

Adatok

Tervező: SZEKÉR LÁSZLÓ
Mobil: (+36 30) 5962 304
Fax: (+ 36 1) 326 1996
E-mail: intervallum@acenet.hu
Web: www.ivkft.hu www.wrightclub.hu

Tervezés éve: 2000
Kivitelezés: 2001-2006
Telekméret: 879 négyzetméter
Pince: 110 négyzetméter
Földszint: 135 négyzetméter
Emelet: 75 négyzetméter

Becsült építési költség: 62 millió forint + ÁFA

Kivitelező: PRIDOMINVEST KFT.
Székhely: 1143 Budapest, Gizella u 37.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop