Hangulatos geometria, panoráma és energiatakarékosság

Az épület keleti lejtésű panorámás telken helyezkedik el. Az épülettömeget a funkciók szerint tagolt geometrikus formájú félnyeregtetős épületrészek teszik mozgalmassá. A formák keménységét a részletek gazdagsága, a festői bontott téglaburkolat és a meleg hatású faszerkezetek oldják. A három szintes épület alagsora csak a lejtő felöli oldalon bújik elő a földből. A földszinten a nappali, az étkezőkonyha, a szülői háló, a fürdő, a dolgozó és a mosókonyha található, valamint a kertre és a kilátásra néző teraszok.

 

 

Bihari Zoltán

 

1977-82: Budapesti M?szaki Egyetem Építészmérnöki Kar

 

1986: Év lakóháza Tolna megyei dícséret

 

1990: Év lakóháza Tolna megyei 1. díj

 

1998: Bínea Kft-ben családi- és társasházak, irodaházak,vendéglétó épületek tervezése

 

 

Az emeleten két gyerekszoba, a fürdőszoba és a galéria helyezkedik el. A közlekedőből a növényekkel beültetett zöldtetőre lehet kijutni.
A nagy üvegfelületek nem csak a szép kilátást, hanem a napenergia passzív hasznosítását is szolgálják. A napenergia hasznosulásához a jó hőszigetelés és a nagy tömegű szerkezetek is hozzájárulnak. A külső falak 44-es porotherm téglából 6 cm polisztirol hab hőszigeteléssel ellátva és részben nagyméretű bontott téglaburkolattal készültek. Az épület hőtároló tömegét növelik az 51 cm vastag belső főfalak és a 12 cm vastag válaszfalak, amelyek kisméretű tömör téglából készültek, valamint a monolit vasbeton födém. A tetőszerkezet extra hőszigetelését 24 cm vastagságú ROCKWOOL ásványgyapot szigetelés biztosítja. Különleges megoldásúak a k < 0,6W/m2K nyílászárók, amelyeknél a háromrétegű üvegezés 11cm vastagságú szendvics szerkezetű keretben helyezkedik el. A tok- és szárnykeret külső és belső fa profilját 2 cm vastag parafa szigetelés kapcsolja össze. Kivitelezők:
Generál kivitelező: Sugár építőipari Kft.
Szekszárd, Rákóczi u. 94.
tel.: 74-413528

asztalosmunka: Ritterwald József
Szekszárd, Cinka u. 42.
tel.: 20-3880546


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop