Építészek találkozási pontja: Angyalföld

A XIII. kerületről elmondható, hogy alaposan kinőtte régi önmagát. Az elmúlt 15 év alatt a gyárakat, üzemeket felváltották a kereskedelmi és szolgáltató egységek. A különböző ingatlanfejlesztések révén dinamikus fejlődés indult, és az itt csoportosuló kortárs építészek karakteres házaikkal a városrészt – Európához csatlakoztatták”.

 

 

 

 

Dr. Tóth József

 

polgármester:

 

Angyalföld a XIX. század végétől óriási fejlődésen ment keresztül. A negyedik legnépesebb közigazgatási egység Budapesten a maga 107 ezer lakosával, 13 500 négyzetméteren. Az elmúlt évszázad végétől a századfordulóig a tudatos városépítés révén elsősorban a kereskedelmi és szolgáltatóegységek fejlődése volt a mérvadó. 2000-től a terület fejlődésének dinamikáját átvette a lakásépítés, de megmaradt a kereskedelmi szolgáltatás. Ekkor vált érvényessé a hosszú távú kerületi fejlesztési program, amellyel a kerületben
35 ezer lakás építhető majd fel, s mintegy négyszázezer négyzetméter új zöldterület alakítható ki. 2006-ig több szegmensben 10-11 ezer lakás épül, részben vállalkozói beruházás, másrészt rehabilitáció révén.
A kerület tulajdonában mindössze hétezer-kétszáz lakás maradt, többnyire félkomfortos, komfort nélküli, vagy szükséglakások.
Kisebb léptékben a Pap Károly, a Lőportár és a Jász utcában folyik rehabilitáció. Önkormányzati lakást a Petneházy utcában építettünk, most a Búcsú utcában és a Szabolcs és Drávai sarkán 175 lakás kerül átadásra. A bővítések ellenére 2006-ig ezerkétszázzal csökken az önkormányzati bérlakások száma, a megmaradtak komfortfokozata azonban emelkedik.
A kerület lakosságának 86 százalékáról elmondható, hogy szeret itt lakni, s ha körülményei engedik, a kerületben költözik új otthonba. Ez a dinamikus lakó- és ingatlanfejlesztés várhatóan 2010-ig tart, majd stabilizálódik. Szegregált területeink közé sorolható a Ferdinánd-hídtól délre eső terület, a Reitter Ferenc út és a Béke út által határolt rész, a lakótelep végéig. Itt megállt a telepszerű lakásépítés. E terület fejlődése elindult, befektetői alapon 20 négyszintes ház épült fel. Pályázati díjat bérlakások építésére és a Virágos Magyarországért program keretében nyertünk, melyet a kerület felvirágoztatására, és a Gyöngyösi út felújítására fordítottuk.
Arató György főépítész:
15 éve zajlik a Váci út mentén az ipartelepek rehabilitációja. Az egykori gyárak, üzemek privatizációja során többnyire szállodákat, irodaházakat, kereskedelmi létesítményeket húztak fel azok helyén. Így alakult ki a főváros egyik legjobb logisztikai övezete, melynek létrejötte során az ingatlanfejlesztők mintegy 50 milliárd forintot fektettek be. A környéken jelenleg is folyamatban vannak építkezések, de a zaj és a légszennyezettség miatt lakóépületek kialakítására nincs lehetőség.
A másik nagy beruházási területünk a dunaparti rész. A főváros életében házakat kell megjeleníteni, s az ide tervezett házak mindegyikét a Fővárosi Tervtanács elé vinni. Ezen a részen a beruházóknak új árvíz védvonalként 10-30 méter széles zöldterületet kell kialakítaniuk, ahol gyalogsétányok és kerékpárutak létesülnek, de sportterületeket is kialakítanak. Vízpart mentén ilyen igényes városi környezet már sok európai országban van, az egyik legszeb például Berlinben. A Duna Plaza és a folyó közötti területen épülő lakóházak beruházói közül kiemelném az Autóker Holdingot, amely néhány év alatt 5000 lakást épített fel, az ő finanszírozásukban készül a Foka öböl jachtkikötője. A tavaly átadott Riverside apartmanház felépülésesorán új beruházó jelent meg: a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Rt. Ezért a tervéért Finta Zoltán Pro Architectúra-díjat kapott. Ugyanitt, e cég gondozásában loft lakások is épülnek.
Fontosnak tartom kiemelni az Angyalföldi Lakásépítő Rt. munkáját is, amely minden egyes épülettervét megvitatja az önkormányzattal, s azokat meghívásos tervpályázat keretében bonyolítják le. Így már a kezdetekkor mód van kiváló építészek kiválasztására (Finta Stúdió, Bálint Imre Kft.). Az új tervek megvalósítása mellett önkormányzati feladat a lakóépületfelújítás, mely többnyire Újlipótvárosban érzékelhető. Nagy igény mutatkozik a tetőtéri lakások iránt, így itt gyors ütemben igényes megoldásokkal, nagy szakmai tudással készülnek az otthonok. Rehabilitációs programunkban kiemelt helyen szerepel a Béke út és Szent László utca környéke, itt egyben átsrukturálódási folyamat is zajlik. Új rendezési terület a Dráva utca és a Váci út sarka, ahol egy teljes háztömb jóváhagyása van folyamatban.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop