Újbuda – új névvel új élet

A XI. kerület Budapest legnagyobb lélekszámú kerülete. Területileg is óriási, bizonyítja ezt részeinek sokasága: Gellérthegy, Lágymányos, Albertfalva, Kelenföld, Gazdagrét, Kelenvölgy, Õrmező?Õrsöd, Sas-hegy, Sasad, Kamaraerdő, Madár-hegy. A kerület 1930-ban alakult, e hónapban ünnepli 75. születésnapját, s ebből az alkalomból veszi fel az Újbuda nevet.

 

 

Bemutató sétánk útvonalát az élet írja, hiszen mi sem természetesebb, minthogy a készülő 4-es metró nyomvonalát követve járjuk be a környéket. A metró a Szent Gellért téren érkezik majd be a kerületbe, és a Móricz Zsigmond körtér, Bocskai út, Tétényi út megállók után ér a végállomására, a Kelenföldi pályaudvarhoz. Jelenleg Budára, a Szent Gellért térre még csak a Szabadság-hídon juthatunk át. A Gellért Szálló előtti Forráskútnál sincs kedvünk villamosra szállni, gyalog vágunk neki a Bartók Béla útnak, amelynek tágassága azonnal rabul ejt.

 

– Ez is egy a céljaink közül! – mondja Schreffel János főépítész. – A kerület egyedülálló adottságait kihasználva szeretnénk a Bartók Béla útból és környékéből olyan területet kialakítani, mint amilyen a Liszt Ferenc tér vagy a Ráday utca: tele kis kávéházakkal, kiülős teraszokkal, hívogató könyvesboltokkal, árusokkal. Ennek lüktetését azzal segítenénk, hogy a felszíni közlekedés tovább üzemelne a metró átadása után is.

 

A kerület igen sokszínű. Található benne családi házas övezet, átalakuló iparterület, lakótelep, kertvárosi lakópark és sok zöldfelület. A környék az utóbbi években dinamikus fejlődési szakaszba lépett. Az egyetemi városrészben hét éve megnyílt a Műszaki Egyetem északi tömbjének oktatási és informatikai épülete (BME-ELTE), létrejött az Infopark.

 

Sok helyi központunk van: a Gellért tér, a Móricz Zsigmond körtér?Fehérvári út környéke lineáris városközponttá alakul át az összekötő Bartók Béla út mentén. A Móricz Zsigmond körtér nagyszabású átalakítása során Szöllősy Barbara és Pyka Zsolt tervei alapján kerültek ide a melegedőkövek, amelyeket a távfűtő művek hálózatából fűtenek. Az Etele tér és a Kelenföldi pályaudvar környéke átszálló csomópontként a nyugati városrész központjává válhat. Születőben van az Albertfalvai Városközpont is, amelynek első beruházása a tavaly átadott Savoya Park volt. A következő évek egyik nagy társadalmi hatású beruházása lesz a Budai Skála területének átalakítása. Egy nemzetközi rangú holland tervezőiroda vállalta magára, hogy új városközpontot hoz létre kereskedelmi egységek, lakások, irodák, szolgáltató egységek, mozi, sőt színház megvalósításával.

 

– A lakásberuházók megkedvelték a környéket, hiszen jó a megközelíthetőség, fejlődik az infrastruktúra, és a metró vonzáskörzete is óriási előnyt jelent – büszkélkedik Molnár Gyula polgármester. – Ebben az évben előreláthatólag 4500-5000 használatbavételi engedélyt adunk ki, a lakosság száma ezzel várhatóan 10 ezer fővel nő. A három régi lakótelep (gazdagréti, őrmezői, kelenföldi) a jó közlekedés miatt máig vonzó maradt. A Gazdagréti lakótelepen belül további fejlesztés csak elenyésző mértékben várható, itt a Rétköz utca mentén fekvő területek épülnek be.

 

A cél inkább a meglévő otthonok komfortfokozatának javítása. Az önkormányzat külön programmal rendelkezik a panelházak felújítására, pályázati úton pénzt oszt fűtéskorszerűsítésre is. A régi lakóépületek, társasházak felújításának támogatása is folytatódik, erre a célra is biztosított a forrás.
Újbuda vonzó célpont az új otthont keresők számára is. A magas budai telek- és ingatlanárak a kerületben némileg megszelídülnek, de a környék infrastruktúrában és szolgáltatásban is versenyképes. Az ingatlanárak a hegyvidéki részen a legmagasabbak, de városi lakást akár már 250 ezer forintos négyzetméteráron is találhatunk.
A lakáspiaci helyzet jelentősen megváltozott az egész fővárosban, így a XI. kerületben is. Egyértelmű a túlkínálat az átlagos új ingatlanok piacán, a luxus kategóriában viszont máig van kereslet.
A kerület várhatóan legmagasabb áron értékesítendő beruházása a Gellérthegyen, a Somlói úton, a volt BM óvoda helyén készülő ház. Az ingatlant a Gellérthegy utolsó beépíthető telkén, egy 7600 négyzetméteres ősfás parkban tervezik felhúzni. Az árak 560 ezer forintról indulnak, és 800 ezer forintnál végződnek. Mivel az árban a burkolatok és szaniterek költsége nincs benne, az árak könnyen elérhetik az országban eddigi legmagasabb, egymillió forintos budai vári árakat.
A Bicskei utcában a Móricz Zsigmond körtértől egy-két perces sétával megközelíthető csendes kis mellékutcában épül a Gellért-ház. Itt 32-140 négyzetméteres lakások közül választhatunk 277-323 ezer forint közötti négyzetméteráron. Az ingatlanban 64 egyedi kivitelezésű, exkluzív, minőségi felszereltségű otthont találhatunk majd. Az átadást év végére tervezik.
Egy évtizeddel ezelőtt fejlődésnek indult a Rupp-hegy közeli Madárhegy térsége is. A hajdani szőlőskertek és gyümölcsösök mára családi házas lakóterületté alakultak, s itt további 80 hektár beépítését tervezik. A budafoki ipartelep helyén épült
a Nádorliget, illetve épül a Kondorosi lakópark. A Nádorliget első ütemét 3 évvel ezelőtt adták át, de a luxus lakókörnyezet folyamatosan bővül, ez évben is több ház készül el. A Kondorosi lakópark a Fehérvári és Kondorosi út találkozásánál épül 3,7 hektáros területen. Az első lakásokba 2005 második felében költözhetnek be a lakók. A tervezők alapos munkájának köszönhetően holt terek nélküli, gazdaságos kialakítású lakások épülnek 28-75 négyzetméterig. A vásárlást használt lakás beszámításával is megkönnyítik, és lehetőség nyílik nyolcszázalékos foglalóval szerződni a lakásokra.
A régi 70-es út mellett néhány évvel ezelőtt készült Vadász Bence építész tervei alapján a Péterhegyi lakópark, kis lakásszámú, szelíd társasházakkal. A környé-ken folytatódik az építkezés, ma már mediterrán jellegű házak bújnak elő a földből.
A Kamaraerdő és a Budaörsi-dombság által határolt területen, különleges lakókörnyezetfejlesztési koncepció alapján valósul meg a Kőérberek-Tóváros, ahol 350 ezer forinttól lelhetjük meg álmaink otthonát. Az itt épülő lakóegyüttesben otthonok és sportcentrum alakul ki csarnokokkal, uszodával és nem utolsósorban egy mesterséges tóval.
Ugyancsak nagyszabású beruházás a Lágymányosi-hídtól délre elterülő öböl fejlesztése. A végső tervek ez év júliusában születnek meg. Jövő tavaszra a gáton éttermek nyílnak, műfüves focipálya épül, sétányokat és bicikliutakat alakítanak ki, jachtkikötőt és strandot hoznak létre. Később vízi élménypark, szálloda és jégcsarnok felépülése várható. Mivel a beruházás mértéke meghaladja az önkormányzat erejét, a fejlesztést az Öböl XI. Kft. saját finanszírozásban oldja meg. A beruházás nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is: tavaly már megtisztították a területet a felgyülemlett szeméttől, s az öbölbe sok vízimadár tért vissza.
Szerencsére akkor sem kell messzire menni, ha valaki egy kis zöldben eltöltött sziesztázásra vágyik. Újbuda sok kirándulóterülettel, védett természeti értékkel büszkélkedhet. A legismertebb a Gellérthegy, de Kamaraerdő növény- és állatvilága is említésre méltó. Olyan ritka, védett fajokat őriz, mint a homoki nőszirom, a pannon gyík, a rézsikló, a sárgafejű királyka és a bíbic. A Sas-hegy csúcsán, a természetvédelmi területen még a maga érintetlenségében csodálhatjuk meg a helyi védett, ősi növényvilágot, a több száz pókfajt. A Kosztolányi Dezső téren található Feneketlen tó is nagy vonzereje a környéknek, a mellette kialakított Budai Parkszínpad különösen este elragadó.
Sétánkat egy Farkasréti téri cukrászdában fejezzük be, amely a helyiek körében méltán vált meghitt találkozóhellyé. Az ősgesztenyefákkal körülvett antik berendezésű villában klasszikus zenét hallgatva megpihenhetünk egy finom Hantás Flóra fogyasztása mellett.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop