Kevés a játszótér és a zöld

Ingatlanpiaci elemzések szerint 1990 óta Budapest lakóinak száma több mint 14,0 %-kal csökkent. Ebben, a természetes fogyás mellett, szerepet játszott a fővárosból kiköltözők viszonylag jelentős száma. Ezzel egy időben a fővároson belül a lakosság eloszlása folyamatosan átrendeződött. A belső kerületek létszámcsökkenése meghaladja a 20 %-ot. A létszámcsökkenés nem véletlen, hiszen a belvárosban elsősorban a szingli életmódot, míg a nagyobb zöldfelületekkel rendelkező külvárosokba, és főváros vonzáskörzetébe elsősorban a családdal rendelkezők költöznek. Az utóbbiak számára fontos, hogy van-e környéken nagy zöldfelület, illetve játszótér. A 10 milliárd Forint értékű Sasad Resort építtetőjének, illetve a 20 milliárd forintból épülő Cordia Thermal Zugló beruházójának az a véleménye, hogy Magyarországon csak kevés „gyermekbarát” lakópark épül. Játszóterek, pedig alig vannak ezeken a helyeken. Ezt támasztják alá a számadatok is, Magyarországon körülbelül 15 000 játszótér van, amelynek 10 százaléka Budapesten, közterületeken található. Játszótérrel rendelkező lakóparkok száma, pedig elenyésző. Szakértők szerint, a lakóparki játszótereinek elterjedésében nem elhanyagolható szempont, hogy Budapesten a hajléktalanok, kutyatulajdonosok is „magukénak érzik” a játszótereket, amelynek köszönhetően a legtöbb szülő úgy véli, a mai játszóterek cseppet sem higiénikusak, gyakorta nem biztonságosak. Mindez a lakóparkokon belüli gyerekparkoknál nem fordulhat elő – állítják a fejlesztők.

 

 

Életünkben talán a legfontosabb szerepet a gyermekek töltik be. Így van ez akkor is, amikor lakhelyet választunk. Egy nagyvárosban fontos, hogy gyermekeinket biztonságban tudjuk szabadidejükben is. Éppen ezért az újonnan felépülő lakóparkok beruházói egyre fontosabbnak tartják, hogy megfelelő körülmények fogadják az ingatlanjaikba költöző családokat. Ilyen szempontból a Zuglóban beruházók az átlagnál könnyebb helyzetben vannak, hiszen ez a városnegyed pesti oldalának legnagyobb zöldterületű kerülete. Itt a környék gondozott parkjainak alapterülete több mint 2 millió négyzetméter, a zöldebb övezetbe, pedig szívesen költöznek a családok, még akkor is, ha nincs a lakóparkban játszótér. – nyilatkozta Straub Fanni Cordia Thermal Zugló marketingért felelős vezetője. A játszótér hiánya nem jelenti azt, hogy e lakpark fejlesztője ne figyelne oda a családosokra, hiszen már az értékesítési iroda kialakításánál is megpróbálták hangsúlyozni, hogy e célközönségnek is ki szeretnék elégíteni igényeit. Az értékesítési irodában játszósarkot alakítottak ki a kicsinyeknek, ahol eltölthetik az időt, amíg a szülők a lakások között válogatnak -mondta Straub.

 

Hasonlóan vélekedik Dömötör Mónika, a XI. kerületben épülő Sasad Resort marketing igazgatója is. Mint mondta: „a legtöbb játszótérrel rendelkező kerület a miénk”. Korábban itt indult meg az ország legnagyobb játszótér-felújítási programja. Újbudán már 250 játszóteret az Európai Unió szabványai szerint már átalakítottak.

Dömötör Mónika szerint: lakásvásárláskor nem a játszótér megléte, hanem a nyugodt, zöld környezet a döntő szempont. Sok olyan családfő van Budapesten, akinek az a legnagyobb gondja lakásvásárlásnál, hova is költözzön a család, hol van az a hely, ahol van elég nagy zöldfelület ahhoz is, ha szülők mondjuk sétáltatni, szeretnék vinni a gyermeket. A Sasad Resortban például nem lesz játszótér, de itt lesz a főváros egyik legnagyobb zöldfelületű lakóparkja, amely 60 hektáros, ligetes elrendezésű környezetben épül.

A Sasad Resort igazgatója KSH adataira hivatkozva elmondta: köztéri, önkormányzati tulajdonú gyerekpark nincs több hétezernél az országban, de összesen 15-20 ezer gyerekparknak minősülő terület van hazánkban. Ezeknek a felújítására, EU konformmá tételére 20-25 milliárd forintra lenne szükség. A gazdasági tárca rendelete alapján 2008 végéig kell átalakítani vagy lebontani azokat a játszótereket, melyeken balesetveszélyesnek minősített eszközöket találtak. A fennmaradó játszóeszközökre karbantartási és ellenőrzési tervet kell készíteni és az ellenőrzést évente legalább egyszer, 2009-től évente kétszer el kell végeztetni. Az ilyen felújítandó játszóterekből egyébként több is van a XI. kerületben. Kerékpárral vagy akár gyalog ezek könnyen megközelíthetőek lesznek, majd a Sasad Resortból.

Hogy milyenek is lesznek majd a jövő játszóterei, arra választ a hatályos jogszabályok adják meg: A fa játékszerek nem lehetnek szálkásak, és nem lehet rajtuk 8 mm szélesebb repedés. Ez ugyanis balesetveszélyes, rongálhatja a gyerek ruháját, valamint gyengíti a szer szilárdságát is. A játszóeszközök réseinek szabványos mérete vagy 130 mm alatti, vagy 230 mm feletti, így megelőzhető a gyerek fejének, nyakának beszorulása. Az 50 cm-nél magasabb szabadesés magasságú szereknél ütéscsillapító talajt kell alkalmazni. Ez lehet homok, fakéreg, vagy gumitalaj, a játék működésétől függően.

Fontos szempont, hogy a játszótér elkerített legyen, lehetőleg kisforgalmú út mellett helyezkedjen el vagy zöldterületen.

A lakóparkok belső udvarai, eleve elkerített szabadterei minden előírásnak megfelelnek. A zöld területek, padok, kellemes levegőjű belsőkertek a szülőknek is kikapcsolódást nyújtanak, míg gyermekeik önfeledten játszanak. Nem elhanyagolható szempont, hogy Budapesten a hajléktalanok, kutyatulajdonosok is sokszor birtokba veszik a játszótereket, így téve azokat, cseppet sem higiénikussá és biztonságossá játszótereinket. Ez a lakóparkokon belüli gyerekparkoknál szintén nem fordulhat elő.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop