Ezerarcú üdülőterület a Mecsek-hegyháton

A Mecsek-Hegyhát varázslatosan szép vidék. Már a települések neve is különös örömmel tölti el az embert – Kovácsszénája, Orfű, Oroszló, Sikonda, Magyarhertelend, Abaliget, Magyarszék, Mánfa, Mecsek-pölöske, Husztót, Liget, Bodolyabér -, nemhogy a látnivalók. Igazi turistaparadicsom, ahol termálfürdők, barlangtúrák, strandok, lovardák, kitűnő gyalogtúrák, tájházak, műemlékek, horgásztavak várják a látogatókat. A legjobb, ha máris elővesszük a térképet, és tájékozódunk.

 

 

Mecsek-Hegyhát Baranya természeti szépségekben gazdag településeinek láncolata. Megtalálhatók itt az erdő borította, völgyekkel szabdalt hegyek, az ívelő dombok, a szelíd lankák, a fürdésre, horgászásra, sportolásra alkalmas tavak, termál- és hideg vizes strandok, de még a gyógyító klímájú cseppkőbarlang is. Az erdők, szántóföldek és legelők között megbújó falvak megőrizték eredeti arculatukat, természeti értékeiket.

 

Orfű a Mecsek-Hegyhát egyik legismertebb gyöngyszeme, kisvárosnyi területen fekszik. Lakosainak száma ugyan nő, de csak olyan arányban, hogy tágasságát, csendjét, falusias jellegét ne veszélyeztesse. A platánsor alatt, a Millenniumi Szoborparkban egész éven át kedvükre sétálhatnak a kirándulók és a helybeliek. A jó idő beköszöntével a horgászok mellett a vízi sportok szerelmesei veszik birtokukba a tavakat. Nyári meleg napokon a környékbeliek túrázni, lovagolni is szívesen kijárnak ide, sokan felkeresik a település legmagasabb pontjára épített Balázs-hegyi kilátót, ahonnan jó időben egészen ellátni a Balatonig. A külföldiek és a gyerekek körében népszerű a kocsikázás és a hintózás is. Egy-egy hétvégén az amúgy 860 fős tóparti faluban akár 10-15 ezer ember is megfordul. Nem véletlen mindez, hiszen a festői település az Európai Virágos Falvak és Városok versenyében – Entente Florale Europe – bronz minősítést szerzett.

 

Pécstől egészen a Kelet-Mecsekig, a Mecsek-Hegyhátat és a Nyugat-Mecseket érintve kínálnak közös programokat a települések. Tizenöt kilométeres körzetben a turizmus minden ága adott, regeneráló és gyógyhatású termálfürdők, arborétumszerű környezetben Sikondán és Magyarhertelenden, gyógy- cseppkőbarlang, csónakázótó és horgásztó Abaligeten, különleges természeti környezeten futó tanösvények Tekeresben és Csermaalján. A barlangrendszerek a kalandtúrákra is lehetőséget nyújtanak. A közeli Mecsekpölöske, Husztót és Kovácsszénája horgásztavai védett természetvédelmi környezetben csalogatják a vendégeket. Magyarszék túrákra és bor kóstolóra csábító szőlőhegye, valamint festői fekvésű temploma várja a látogatókat. A Baranyai Hegyhát közepén elterülő Liget épületeinek jelentős része műemléki védelmet élvez, zsáktelepülésként megőrizte a hagyományos építészeti kultúra értékeit. A térség legjelentősebb Árpád-kori települése Mánfa, legfőbb nevezetessége a román kori templom, amelyet később gótikus stílusban építettek tovább. Itt található még az országos természetvédelmi védettség alatt lévő Gyula-forrás, Kőlyuk-barlang, s innen indul a ritka növényekben gazdag, Sikondáig húzódó Melegmányi-völgy is, ahol az ionos mikroklímájú völgy levegője gyógyhatású, wellness szolgáltatásokat nyújtó gyógyfürdő és szanatórium is található. Oroszló ókori kápolnája és Bodolyabér mesés panorámájú szőlőhegye vendégcsalogató.

 

Nemcsak a táj, a tavak füzére, de maga a környék is számos látnivalót kínál. A tekeresi településrészt főként lovardái, helyi védettséget élvező régi házai, Bánost csendje miatt keresik föl a turisták, Mecsekrákosra és Orfűre pedig a tavak vonzzák a látogatókat. A Malommúzeum épületegyüttesének vízimalmában a 150 éves gépek ma is őrlik a búzát, a molnárház kiállítótermében az Orfűi Kézműves Egyesület tart bemutatókat a népi mesterségek eszközeiből. S néhány éve egy újabb különlegességgel, a Kemencés Udvarral is gazdagodott a település, amelyben a különböző tájegységek, etnikumok kemencéi láthatók.

 

Az elmúlt esztendőkben mind kedveltebb üdülőhellyé nőtte ki magát a termálvizéről híres, erdőkkel körülölelt Magyarhertelend. A települést a 600 és több mint ezer méter mélységből feltörő, a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri betegségekben szenvedők gyógyítására alkalmas termálvíz tette az idők során kedvelt fürdőhellyé. A 62 ºC fokos, valamint a 38 ºC fokos gyógyvíz kálciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, jódot és parafint tartalmaz. Az arborétumszerű, több mint két hektáros parkban kialakított termálstrand májustól szeptemberig fogadja a vendégeket. Környékén az évek során üdülőtelep jött létre, s itt található a térség egyetlen házi sörfőzdéje. A köztereit helyi fafaragók munkái díszítik, temploma pedig koncertek állandó helyszíne. Látványosságaik sorát a jövőben újabbakkal kívánják bővíteni, a terveik között szerepel, hogy nyári bob-, és jet-sky pályát építenek.
A Mecsek-Hegyhát varázslatosan szép vidék. Itt az épített és a természeti környezet páratlan egységet alkot, az épületek szinte belesimulnak a tájba, mintha ősidők óta annak részei, teremtményei lennének.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop