Virágok világa, Siófok

Ha kimondjuk a szót, hogy Balaton, mindenkinek más és más emlék jut eszébe. Egyben azonban biztosak lehetünk: ez az emlék csak jó lehet. Aki gyerekként nyaralt a partján, annak a végeérhetetlen lubickolások, a selymes meleg víz, a kamaszoknak a nagy kalandok, találkozások, a természetjáróknak, festőknek, fotósoknak Magyarország legszebb panorámái derengenek föl. És akkor még nem kérdeztük meg a borbarátokat, ínyenceket, horgászokat, vitorlázókat… E sok-sok élmény történhetett velünk akár Siófokon is, a „nyári fővárosban”. Írásunkban a város múltját és jelenét mutatjuk be.

 

 

Nyári fővárosként Siófokon színház, galériák, múzeumok és könyvtár szolgálják a szellemi elmélyülést. A fesztiválok, amelyek közül a három legkiemelkedőbb a Pünkösdi Szezonnyitó Ünnep, az Aranykagyló Nemzetközi Folklór Fesztivál és a Bor és Kenyér Ünnepe, sok ezres tömeget szórakoztatnak. Kevés magyar város büszkélkedhet repülőtérrel, Siófok igen: Kiliti városrészben nemzetközi, polgári repülőtér működik.

 

 

Lakva ismert ezredévek

 

Siófok környéke már a történelem előtti időkben is lakott hely volt. Újkori történetének talán legfontosabb állomása a Széchenyi István kezdeményezésére megindult balatoni gőzhajózás. 1861-ben megépült a déli vasút, néhány év múlva felavatták a Sió-zsilipet is. 1864-ben elkészült a hajókikötő, amellyel Siófok a nagy múltú Füred vendégeinek átszállóhelye, a „Savanyúvízi paradicsom előkapuja" lett. 1866-ban jelenik meg az első hirdetés „Balatontavi Fürdő Siófok" címmel a Zala-Somogyi Közlönyben. Jellemző a Balaton-táj megejtő és ihlető vonzerejére, hogy az első villatulajdonosok jó része festőművész volt – Than Mór, Vágó Pál, Feledy-Flesch Tivadar. 1891-ben megindult a nagyobb szállodák, a Sió és a Hullám, később a Központi Szálló építése, megnyitották az új fürdőtelepet, a „gyógyfürdő" elnevezés használatát engedélyezve. 1900-ban készült el a lóversenypálya 1500 személyes lelátóval, itt voltak a Balaton-átúszás célpontjai, s minden évben úszó- és teniszversenyek gazdagították a siófoki nyár élményeit.

 

A második világháború végén a települést nagy károk érték. A háború után a fejlődés új lendületet vett: újjáépültek az üdülőházak, megindult a csatornázás, vízműfejlesztés, és Siófok a tókörnyék legjelentősebb, nagy tömegeket befogadó helyévé vált. 1968-ban városi rangra emelték, Balatonszabadi-fürdőtelep és a délre fekvő Balatonkiliti község is a város része lett. 1976-ban megépült a Dél-balatoni Kulturális Központ, 500 személyes színházteremmel, s vele egy épülettömbben működik a Városi Könyvtár, több mint százezres könyvállománnyal.

 

 

Tóparti források

 

Az elmúlt néhány évben Siófok idegenforgalmi kínálata lényegesen megváltozott. Néhány szálloda, a város vezetésével összefogva, a wellness- és konferenciaturizmus magas színvonalú kiszolgálását tűzte ki célul. A program sikeres elindulását a Széchenyi-terv támogatta, és az egyéni tőke bevonásával többmilliárdos fejlesztések valósultak meg. Mára hét négycsillagos szálloda várja Siófokon a vendégeket.

 

Az SCD Holding három nagy fejlesztést valósít meg a városban. Idén nyáron adják át a modern apartmanházakat, s ezután kezdik meg a két, tulajdonukban lévő kemping átalakítását. A gyermekek szórakoztatásáról, biztonságáról a gyermekpark és a kemping területén megépülő fürdőmedencék gondoskodnak majd. Teljesen más funkciót szánnak a Siófok-Sóstó területén lévő Ifjúsági Kempingnek. A megújuló létesítmény átadása 2012-re várható. Az elképzelés szerint a tóparti területen 40-45 üdülőházat építenek majd magyar építészek egyedi tervei alapján.

 

Ugyancsak siófoki beruházás mellett döntött a Fedesa Hungária Ingatlanfejlesztő Zrt. Az Ezüstparton megvásárolt két ingatlanon egy négycsillagos szállodát és villaparkot építenek, ez utóbbiak a háború előtti villák hangulatát idézik majd.

 

Június végétől fogadja vendégeit az átalakított Hotel Yacht Club, wellness részében 25 méteres uszodával. A szabadidő hasznos eltöltését szolgálja a Sió-csatorna partján megépült 15 kilométeres kerékpárút és a Galerius fürdő.
2007-ben vissza kellett fogni az önkormányzati fejlesztések ütemét, és csak egy nagyobbra kerül sor, a Hajóállomás környékén. Megújul majd a Krúdy sétány egészen a nagymólóig, és új arculatot kap majd a Dísz tér. Az építkezések várhatóan ősszel indulnak.
Az elvégzett munka nem volt eredménytelen, így ma már egész éves szezonról beszélhetünk. A város az elkövetkezendő évek fejlesztéseit saját, állami és uniós forrásból szeretné megvalósítani. Néhány érdekesebb, az önkormányzat középtávú programjából (2007-2010): a Balaton körüli kerékpárút siófoki, belterületi szakaszának kiépítése, a Sió-parti kerékpárút továbbépítése a Duna irányába, a Kiliti repülőtér tulajdonjogának megszerzése, ezt követően fejlesztése, üzemeltetése. A Közlekedési Múzeum repülési gyűjteményének befogadása és élménypark kialakítása a repülőgépek bemutatásához, óriás akváriumcenter megépítése, ahol a vendégek megismerkedhetnének a Balaton, a Duna, továbbá a tengerek és óceánok élővilágával.

Fő tér
A Fő tér átalakítására nagy szükség volt, hisz a szocreál stílus nem jelentett turisztikai vonzerőt. A tavaly szeptemberben átadott tér középső része ma már alkalmas rendezvények megtartására, a keleti és nyugati részét pedig parkosították. Újdonság, hogy a díszburkolat alá csővezetéket fektettek, amely télen hulladékhő segítségével olvasztja el a havat és jeget.

Jókai-park
Hazánk egyik legnagyobb angolparkját 2006-ban újították fel. A csaknem százesztendős fák egy-két kivétellel érintetlenül megmaradtak. A parkban olasz és görög stílusú pihenőhelyeket, kis japánkertet, a két sarkában pedig korszerű játszóteret alakítottak ki.

Evangélikus templom
A népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel ötvöző Makovecz Imre tervezte az evangélikus templomot. A torony tetején, az életfából kinövő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halálé, hanem utat mutat az örök élethez. A négykapus, 120 férőhelyes templom főbejárata fölött angyalszárnyak vigyázzák a belépőt.

Galerius fürdő
A Galerius római császárról elnevezett élményfürdő és wellness-központ egész évben nyitva tart, a római fürdők hangulatát idézve. Van benne minden, ami a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt varázslatos: meleg vizes ülőmedence Nagyberényből származó termálvízzel, fénytechnika, pezsgőfürdő, tanmedence, csúszda, pihenőszobák és wellness-bár. A termálvíz minősített: bizonyítottan alkalmas mozgásszervi, nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati betegségek, baleseti sérülések és ortopédiai elváltozások kezelésére.

Víztorony,vasútállomás
A víztorony és a vasútállomás Siófok két, talán legismertebb építménye, mára a város jelképeivé váltak. A víztorony kilátójából csodálatos panoráma élvezhető.

Petőfi sétány
A hajóállomás felé vezető sétányon hangulatos kávézók, éttermek várják a vendégeket.

Sóstói kemping
Az Ifjúsági Kemping is megújul, várhatóan 2012-re. A horgászparadicsom partján az elképzelés szerint 40-45 üdülőházat építenek magyar építészek egyedi tervei alapján.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop