Nívódíjas örökösök

Az építészeti örökséghez azok az értékek is hozzátartoznak, amelyek nem részesülnek országos egyedi műemléki védelemben. Sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti szerepüknél fogva ugyanis helyi közösségek történetét, hagyományait, kultúráját őrzik.

 

 

Az ilyen, helyi építészeti örökség értékeinek feltárása, védetté nyilvánítása, fenntartása, fejlesztése, védelmének biztosítása a települési önkormányzatok feladata. Az építésügyért felelős állami és a helyi önkormányzati szervek együttműködésének segítésére korábban pályázati úton volt lehetőség, az elnyert pénzből a tulajdonos egyes felújítási munkák elvégzésére kapott támogatást. Sok esetben azonban – a forrás szűkössége miatt – csak a legsürgetőbb állagmegóvásra volt elegendő a pénz, és nem szolgálta az építészeti kincs mai kornak megfelelő továbbélését.

 

Az örökség megőrzését ennél hatékonyabban szolgáló ösztönzésre az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya 2008-ban második alkalommal hirdette meg a Helyi Építészeti Örökség című építészeti nívódíj pályázatot. Az elismeréssel járó, a befektetett szellemi és anyagi tőkéhez képest jelképes jutalom értéke nem anyagiakban mérhető, azonban nem elhanyagolható. Egyrészt az elismerés példaként kívánja állítani a helyi közösség elé azt az értékmegőrző és új értéket teremtő, önzetlen anyagi és szellemi erőfeszítést, amelyet a beruházó és az alkotó a helyi örökség megőrzése, életre keltése érdekében tett. Másrészt azáltal, hogy a pályázaton csak önkormányzati rendelettel helyi védelemben részesült alkotások vehetnek részt, egyre több helyi közösséget arra ösztönöz, hogy a környezetükben lévő építészeti emlékeket számba vegyék, és a különös értékeket védelem alá helyezzék.
Noha a most díjazott alkotások sokfélék, abban bizonyosan egyformák, hogy az újjászületett épületek kivétel nélkül magukon viselik a szeretetteli gondoskodás, a megfontolt tervezés és a precíz, szakszerű megvalósítás jegyeit.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop