Tanulmánytervtől a valódi házig

Hogyan érdemes a homlokzati hőszigetelést kivitelezni?
Nem kihívás a padlásfödém szigetelése
Akadálymentes szegélykialakítások

Hazánkban elsőként épül olyan családi ház, mely építése során szorosan együttműködik az építész, az építtető és a gyártók is.

wiener 720

Megszokott, hogy az építkezések során az építész és az építtetők szorosan együttmuködnek – de kevés olyan esetrol hallani, amikor a gyártók is beszállnak az épülő ház tökéletesítésébe, és ref lektálnak az építész és az építők igényeire. Az e4 koncepció keretében ennek iskolapéldájával ismerkedhetünk meg.

Fontos tudni, hogy az épületenergetikai követelmények Európában egyre szigorúbbá válnak, az e4 koncepció a Wienerberger konszern megoldása ezekre az elvárásokra. Az e4 egy olyan épületfilozófia, amely megoldást ad arra a problémára, hogyan lehet az energetikai előírásokat kielégíteni, úgy, hogy ne kizárólag az energiatakarékosságra koncentráljunk, hanem valóban jól használható épületet építsünk, ami élhető, egészséges, és az építési költségeket is kordában tartja. Az elkészült tanulmánytervekből szakmai, energetikai szempontok alapján végül a Vincze László által tervezett kétszintes házra esett a választás. Az épület optimálisan egyesíti a négy e4 alapelvet, tehát energetikai aspektusból, a lakókomfort szempontjából, esztétikailag és építési költségek szempontjából is kiváló. A család kiválasztása után, a tervadaptálási fázisban elsődleges volt, hogy az építésszel, Vincze Lászlóval együttmuködve az eredeti tervezési alapelvek jól érvényesüljenek a megváltozott körülményeknél is, így a ház energetikai mérlege változatlanul kiváló maradjon, ezért kerültek például nagyobb ablakok a ház déli homlokzatára. Pár szóban a házról: kétszintes lesz, hiszen ez az építészeti kialakítás épületenergetikai értékeket összevetve kedvezőbb a földszintesnél.

A földszinti nagy üvegezett felületeket a felső tömeg elougrása árnyékolja, előtte fedett, nyitott teraszok kötik össze a házat a kerttel. A földszinti lakótér és szülői háló jól elkülönül a felső hálószobák szintjétől. A nappali és étkező-konyha a tető ferde határoló szerkezetével záródik, vizuálisan az emeleti galériával összenyitva. A délre forduló tetőszerkezetre napkollektorok és napelemek telepíthetők. Az épület levegős hőszivattyúval muködtetett felületfutéssel és hűtéssel tervezett.

A leendő tulajdonosok egy fiatal pár, Réka és Ákos, akik egy újsághirdetés alapján találtak rá a pályázatra, és rögtön lecsaptak a lehetoségre, hogy övék legyen Magyarország első e4 háza. Fontos számukra, hogy az építési költségek reálisak legyenek, és nem engedhetik meg maguknak, hogy átgondolatlan lépések miatt váratlan kiadások érjék őket. Ezért választották az e4 koncepció nyújtotta lehetőségeket.
wiener 721

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop