Másodvirágzás

A legtöbben alig várják a nyugdíjas napjaikat, hogy megkezdhessék megérdemelt pihenésüket. A szerencsések számára egy új élet indul, tele tervekkel, nyitottsággal, változtatni akarással. A munkahely és otthon tekintetében egy helyen eltöltött hosszú évek után vendéglátóink is valami egészen mást szerettek volna.

 

02 

 

Aszabadidős terv, az unokákkal töltendő idő és az energikusság adva volt, már csak egy új otthon megteremtése hiányzott. Jó elhelyezkedés, karbantartott, szép ház, fény, térérzet, reprezentatív hangulat. Elsőre nem teljesíthetetlennek látszó kívánságok, azonban a lakáspiaci kínálatot nézegetve egyre távolibbnak tűnők. Mígnem egy nyári napon megcsörrent a telefon: a szeretett nagynéni jól ismert házában eladóvá vált egy lakás. Épp a rokon házaspár otthona felett, ám kisebb alapterületű, szűkös, roppant rossz állapotú. A lakás ellen leginkább a mérete szólt: nem tűnt reálisnak, hogy korábbi élettere után a házaspár 46 négyezetméteren ugyanolyan otthonosan be tud rendezkedni. Katalin azonban a megszürkült falak, a sötét hall és a szűkös előtérben is látta a lehetőséget, így egy nap gondolkodás után belevágtak.
Szerencsére a valaha szebb napokat látott lakás elosztása jónak bizonyult, így kevés falbontással látványos eredményt értünk el. A középső traktusban lévő, természetes fény nélküli hallba került az étkező-konyha, amelynek az előszobával határos falát mennyezetig kibontottuk, így a keletre néző üveges bejárati ajtón keresztül reggel, míg a nyugati fekvésű nappali felől délután kap fényt. A régi konyhából négyzetes alaprajza miatt kompromisszummentesen lehetett jó adottságú hálószobát varázsolni. A csőhatású nappali volt a háziasszony számára a legaggasztóbb kihívás, de a hófehér mennyezet, az eredeti stukkók, rozetta helyreállítása, a kávébarnává sötétült parketta felcsiszolása után minden kétsége eloszlott. Külön kérés volt a nyílászárók eredeti szépségének helyreállítása, így a fakazettás lábazat érvényesüléséhez a radiátor is a sarokba került a megszokott ablak alatti elhelyezés helyett. A méretes kanapé jól érvényesül a hosszúkás térben, a felette lebegő polcként funkcionáló régi bontott gerenda hossza az ülőalkalmatossághoz igazodik. A mögötte levő fal a háború utáni lakásleválasztások szükségmegoldásaként született, csekély teherbírással, így a majd egy mázsás gerendát öt helyen rögzítették láthatatlan módon a falhoz. Mivel jelenleg nincsen televízió a lakásban, így a kanapéval szemközti falra tett kiállásokat egy kép takarja, a médialejátszó kiállásait pedig egy konzolasztal. Akárcsak a nagy üvegballon, a régi katonaláda is az előző lakás pincéjében dohosodott, a háziak festették, lakkozták újra.
A jövőkép valóssá vált: a háziasszony jó ízlése, aktivitása és nem lankadó otthonteremtési szándéka sikeresen borította másodvirágzásba új otthonukat.

A konyhává avanzsált egykori hallnak jót tett, hogy egybenyitották a nappalival és az előtérrel: a két irányból érkező fény természetes világossága pótolhatatlan.
A rossz állapotú külső nyílászárókat hőszigeteltre cserélték, de az eredeti fakazettás tokokat meghagyták, így erősítve az egykori polgári hangulatot.
Nagy szerencse, hogy a hálószobát valamikor méretes, négyzet alakú konyhának tervezték. Ritka, hogy ilyen jól berendezhető hálóvá alakítható a főzőhelyiség.
Az ablakos spájzból természetes szellőzésű mellékhelyiség lett. A volt vécéből pedig a kis lakás legpraktikusabb helyisége: mennyezetig pakolható gardrób.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop