Körúti Hollywood

Grandiózus elegancia
Stílusváltás bútorcsere nélkül
Csillogás a Marina-parton

Magyarországról indul, és ide is kanyarodik vissza történetünk. Az 1956-os forradalomnak hátat fordított házaspár, Helén és Ferenc hosszú évtizedekig a Hollywood-tábla szomszédságában élt, de ahogy teltek az évek, egyre nagyobbat dobbant a szívük, ha Budapestre gondoltak. Hajóra rakták hát hollywoodi életüket, és a pesti körútra költöztek. Mára Anna, a fiatal unokahúg őrzi a családi történelmet.

 

hollywood1n

 

Szinte olvad az aszfalt a nyári hőségben, sietve fordulok be a kapualjba. Gyöngyöző homlokomat simítom, de megáll a mozdulat: a fogadótér mennyezetét Lotz-freskók díszítik, a liftajtó fölött kedves puttók, óriási kovácsoltvas csillár lóg alá. Lélegzetelállító. Wellisch Alfréd tervezte házban járunk. Anna az első percben a bizalmába fogad: egy régi képkeretbe válogatott fotókat nézegetünk a nappaliban, miközben rajongással mesél a jogász nagybácsiról és feleségéről, akiktől vidámabb és szerethetőbb embereket még nem ismert.

A „szerencséjüket megcsinált, amerikai rokonokról” szóló sztoriból a lakás történetébe fordulunk, amikor a hollywoodi villa berendezése hűtőstől, mosógépestől, festményestől, gyufa- és magazingyűjteményestől a megszámlálhatatlan személyes tárgyig, mind-mind a körútra költözött. Anna frissen őrzi az életképeket, amelyeket gyerekként kapott itt: az otthon is elegáns Frank bácsit, amint napilapba mélyed a kanapén, a délutáni fénybe mártott nappalit, Helén néni parfümillatát… Családi szálakhoz bátran, ugyanakkor tisztelettel nyúlni kevesen tudnak. Amikor a házaspár örökre elment, Anna harminc év számlái, úti beszámolói, hivatalos levelezése felett találta magát, és kezdetét vette egy páratlan utazás. Három hónapba telt, míg az utolsó cetlit is átnézte, rendszerezte. Aztán ott volt a lakás falait szinte teljesen beborító festmény- és dísztálgyűjtemény, megannyi régi magyar és amerikai magazin, szobrocskák, kristályok, súlyos csillárok és persze bútorok… Közben pedig kirajzolódott a szeretett Ferenc bácsi és Helén néni hihetetlenül gazdag élete.

Talán ekkor fogalmazódott meg Annában, hogy a körúti lakás meszsze túlmutat egy kedves házaspár otthonán: élettörténet történelemmel, hiteles korrajz, családi múzeum. Bedobozolni nem lehet, elköltöztetni nem szabad, de talán mások is szívesen részesei lennének, ha csak napokra, egy-két hétre is. Elkezdődött hát egy különleges felújítás, amelynek középpontjában nem a régi berendezés, hangulat eltüntetése, sőt, azok markáns megmutatása volt a cél. Csak épp egy kis csavarral, némi modern felhanggal, frissességgel, amitől a nosztalgia nem színpadias, a rengeteg tárgy nem nyomasztó. A klasszikus polgári térszervezéshez nem nyúltak.

Az érkezést látványossá emelő előtérből nyílik a legtöbb helyiség, végén a kétszárnyú ajtóval ide kapcsolódó nappali, abból két oldalra két kisebb szoba, egyik a Frank, másik a Helen nevet kapta, berendezésükkel pedig lebilincselő személyes töltetet. Itt ér a falat órákig bámulni, sőt, kötelező! A lakásra egyébként is igaz, hogy szinte csak tyúklépésben lehet haladni, és fülelni, mit súgnak a tárgyak. A szenvedélyes világutazó házaspár nem tért haza egyetlen útról sem üres kézzel, így lehet, hogy a törékeny fali porcelánokon itt-ott találni japán motívumot, a tárgyak között egzotikus famunkák keverednek marokkói dísztálakkal, olajfestményekkel. Végtelenül izgalmas az összkép. Ahogyan helyükre találtak a tárgyak, úgy Annában is annak a gondolata, hogy őszinte bizalommal adja át idegen vendégeinek a körúti Hollywood kulcsait, egy darabkát a családi történelemből. 

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop