Kéz a kézben

Az egyszerűséget szeretem
Álmodjuk újra!
Húsvét újratöltve

Egy tehetséges lakberendező és egy jó bútorasztalos társulása mindig sikeresnek ígérkezik. A kreatív alkotás és megvalósítás így kéz a kézben jár, csakúgy, mint vendéglátóink, akik az életben is egy párt alkotnak.

 

02

 

Erika és Gábor szerencsés találkozásának nemcsak négyéves kislányuk, Bogi a gyümölcse, hanem a közös munkából fakadóan számtalan egyedi bútor és lakásbelső, egy tévéműsor, és újabban beBird néven egy saját, főleg kerti darabokat kínáló vállalkozás is. Érd kertvárosi részén épült otthonuk – amellett, hogy a mindennapok hátországául szolgál – egyben egyfajta kísérletező műhely és referencia is, ahol az általuk készített bútorok rendszerint olyan jól sikerülnek, hogy mintadarabokká válnak.

Amikor nyolc évvel ezelőtt a lakótelepről családi házba vágytak, először felújítandó házakat keresgéltek. A sors úgy hozta, hogy mégis tiszta lappal indulhattak, amikor végül egy önálló telken kezdhették meg a tervezést. A ház nem csak a későbbi berendezésében vált az új és új megoldások terepévé, de már maga az építkezés is tanulópályának bizonyult, amikor az akkor még sokak által bizalmatlanul fogadott könnyűszerkezetes építési technológia mellett döntöttek. A költséghatékonyság mellett az azóta eltelt idő is őket igazolta: a ház a fának, a jó hőszigetelésnek, az okos ötleteknek (mint például a hamis padlófűtés) köszönhetően takarékos fenntartást tesz lehetővé.

A belső elrendezés tervezésekor egy nagy közösségi tér megformálásán túl a kisebb pihenőzugok, hangulatos szigetek megteremtése volt az elsődleges szempont. A vágyott hagyományos tűzteres kandalló is térszervező elemmé vált, a földszinti rész központja lett. Fontos volt, hogy a konyha némiképp szeparálható legyen, de az átlátást is biztosítsa a nappali felé. Helytakarékossági szempontok miatt a lakás több helyén alakítottak ki falba futó tolóajtókat, de ugyanezen okból „áldozták fel” a szobákat agyonnyomó szekrényeket egy gardróbszoba oltárán. A praktikum elsődlegessége, a könnyen kezelhető felületek és a mindent elnyelő bútorok – ezek voltak a hívószavak, amik mentén a lakás lépésről lépésre lassan összeállt, egységbe szerveződött.

A tervezés soha nem áll le, ötletekből és szakemberből biztosan nincs, legfeljebb időből van otthon hiány. Egymás inspirálása azonban olyan hozadéka a közös munkának, amit vendéglátóink láthatóan a magánéletben is szerencsésen kamatoztatnak.

 

 

Erika és Gábor tippjei

 

Mindig a funkció, a szokásaink, az életvitelünk legyen a kiindulási pont tervezés során, a dizájn erre épüljön rá, és ne fordítva. Gondoljuk végig, hová rejtjük majd el a hétköznapokban fontos használati tárgyainkat (porszívó, vasalódeszka, szárító). Sok bosszúságtól szabadít meg bennünket egy nagy háztartási szekrény, egy gardróbszoba. A minőségi, tartós anyagok használata nem mindig árfüggő. Válasszunk egy vezérszínt, amit végigvezetünk a lakáson, ezáltal optikailag és hangulatilag összefogjuk a helyiségeket. A kiegészítők, textíliák nagyszeruek arra, hogy egy-egy karakteres színt, vagy mintát becsempésszünk velük a térbe. A divat változásával könnyen lecserélhetők. Az általános megvilágítás mellé tervezzünk sok helyi hangulatfényt. És végül: praktikus, ha van egy asztalos a családban:)

10

 

hálószoba

Vendéglátóink elmondása szerint, legutóbb a hálószoba átalakítása közben élték ki a soha meg nem szűnő, változás, átalakítások, új formák teremtése iránti igényüket. A korábbi sötétbarna bútorokat ezekre a világos gesztenyeszínű darabokra cserélték, ahogy az lenni szokott, a közös ötletekből Erika tervei alapján Gábor alkotta meg a végeredményt. A laminált padlóburkolatot szőnyegpadlóra cserélték. Az emeleten megjelenő bézs, törtfehér, vajsárga árnyalatok a háló nyugodt hangulatában olvadnak össze. Az ágy feletti faldekoráció Erika keze munkáját dicséri, az aprólékos gondossággal megfestett pitypangok minden vendég tetszését elnyerik.

Szeretjük a fürdőbe épített finn szaunát, a gardróbszobát, és az emeleti társalgóban is sok időt töltünk.

Változtatnánk az étkező kialakításán úgy, hogy nagyobb alapterületet kapjon, és jobban elkülönüljön a nappalitól.

Míg a földszinti fürdőbe kádat és izgalmas bútormegoldásokat építettek be, addig az emeleti fürdőszoba reggel a gyors készülődést, este vagy hétvégén viszont a regenerálódást szolgálja, az ide tervezett finn szaunával, ami a háziak egyik kedvence.

A lakás vezérszíne a lépcsőház falán megjelenő tejeskávé. A lépcső alatti területet mindkét oldalról kihasználták: a nappali felőli beépítés egy médiatárolót, az előtér felől pedig egy gardróbot rejt.

A ferde falsík alatti holt teret építsük be a térdfal magasságáig kisebb tárolókkal! Ha nem csak a könyveinket, hanem egy kényelmes fotelt, kanapét, lámpát is idetelepítünk, máris kész az emeleti társalgó.

Az emeletre vezető – meleg színű fa és fehérre festett MDF kombinációjából született – lépcső nem csak fizikailag, de színeiben is összeköti a földszintet uraló barna tónusokat az emeleti pihenő zóna világos, légiesebb árnyalataival.

Bogi szobáját a vidám mályva, élénk zöld és a mélybarna fabútorok hármasa uralja. A helyiség a játéktér és a háló funkciót egyaránt ellátja, de a szülők a nappaliban, a lépcső mellett is kialakítottak egy játszósarkot.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop