Indul a lakossági energetikai pályázat

Télváró hőmérő
Takarítás könnyedén
Fémlemezfedések

A kormányzat 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással kívánja támogatni a lakossági energiahatékonyság növelését három területen: a háztartási nagygépek cseréje, a fűtéskorszerűsítés és a külső nyílászárók cseréje vonatkozásában. A hétfőn megjelenő pályázat gyors beadása fontos szempont, hiszen a beérkezés sorrendjén alapszik, ezért az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők előnyben részesülnek, s mivel rendkívül hamar kimerül a keret, azok járnak jól, akik már gyakorlatilag kész pályázattal rendelkeznek.

lakossagi 713

Elsőként hétfőn (2014. szeptember 22.) jelenik meg az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut. 2014. szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A pályázatok utófinanszírozásúak, kivéve a hűtő-, és fagyasztógép-csere programot, ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.

Háztartási nagygépek cseréje
Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét. Energiafaló hűtő és fagyasztó berendezések energiatakarékos (A+, A++ és A+++ energiaosztályú) készülékekre cserélhetőek állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára. A cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia- vagy 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. (A prezentáció szövege a hűtőket és a fagyasztókat említi, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszanak, vagyis talán nem csak a frizsiderekre vonatkozik majd a csereprogram. A szerk.)

Fűtéskorszerűsítés
Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését, átlagosan 650 ezer forint az állami támogatás pályázatonként. Az intézkedés a CO2-kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul. A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátáscsökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

Homlokzati nyílászárócsere
Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, ez étlagosan 500 ezer forint állami támogatást jelent pályázatonként

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop