Csupa fa kint és bent

Csupa fa kint és bent

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A törökbálinti ház minden irányból fák között rejtőzködik, mégis könnyen megközelíthető. Tulajdonosai a fák szerelmesei, amelyről a ház belső kialakítása is árulkodik: lucfenyő padlólécek, parasztgerendák, pácolt konyhabútor, a nappali-étkezőben könyvespolcok sora teszi teljessé elkötelezettségüket. Nem meglepő hát, hogy a háromgyerekes házaspár energiatudatos házat épített.

csupafa 720


Dani és Gina is vidékről származnak, fontos volt számukra a hagyományos parasztház-hangulat megragadása és a természet közelsége. „Imádjuk a fákat! Korábban Sasadon laktunk, de Törökbálint is ideális helyszín ahhoz, hogy Dani akár kerékpárral eljusson budapesti munkahelyére” – mesél a kezdetekről vendéglátónk. Interneten kezdtek megfelelő telek után nézelődni, ezt a házhelyet mégis úgy találták, hogy egy másik ingatlan miatt keresték meg a tulajdonosát. Bár a közművesítést nekik kellett megoldani, mégis örülnek a döntésüknek. A jogász-közgazdász házaspár 2013-ban vágott bele az építkezésbe, akkor még két gyermekkel, de időközben öt főre bővült a család.

Tavasz óta laknak itt, és élvezik otthonuk minden előnyét: a kellemes hőmérsékletet nyáron, a terasz és a diófa árnyékát a kertben, és a hűvösebb napok beköszöntével is megtapasztalhatják, hogy jól dolgozik a ház: ugyanaz a hőmérséklet van a lakás minden pontján, éjjel és nappal is 23 Celsius-fok körül. A ház nyáron a talajkollektorra csatlakoztatott kaloriferen keresztül is hűthető, amely másfél–két méterrel a föld szintje alatt – ahol a hőmérséklet minden évszakban 8-10 Celsius-fokos – folyadék keringetésével gyűjti a hőt. Ha ez nem elegendő, aktív hűtésre használható a hőszivattyú egyik egysége is, amely a külső levegőből nyer energiát. Hűvösebb napokon a levegő-víz hőszivattyú állítja elő a meleget, amely falfűtés, mennyezetfűtés és padlófűtés hármas rendszerében látja el a házat. A folyamatos légcsere hatására a házban állandóan friss a levegő, ami már belépéskor érződik: a ház együtt lélegzik lakóival, az elhasznált levegő áramoltatásával (annak hőjét kinyerve) folyamatosan érkezik a friss, megszűrt levegő.

A falakat 25 centiméter vastag Porotherm téglákból emelték, grafit EPS szigetelést kapott. A nyílászárók kiválasztásában a passzívház-kritériumok mellett szempont volt az is, hogy anyagukban illeszkedjenek az összképhez. Így esett a választás a TOFA háromrétegű üvegezésű, kívül és belül is fa ablakokra és ajtókra. A látogatót barátságos terasz fogadja, ahonnan egy lépés a nappali. Igaz, nem ez a ház főbejárata, de gyakran itt közlekedik a család, hiszen innen a legjobban megközelíthető az udvar és a kerti játszótér. Az L alakú nappali élettér külön szeglete a konyha. „Az én kérésemre került ide, ez volt az elrendezés kiindulópontja. Fontos volt, hogy főzés közben is rápillanthassak a gyerekekre, akár a szobában, akár az udvaron játszanak”– meséli Gina, aki a ház belső elrendezésének megálmodója. Az emeleti helyiségek tervezésénél a fokozatosság és a variálhatóság elvét szem előtt tartva, közös előtérből nyíló nagyobb és kisebb szobát alakítottak ki. A „dupla” gyerekszoba később fallal leválasztható. „Sokan azt gondolják, hogy a passzívház luxus, pedig átgondolt tervezéssel, gépészettel nincs jelentős különbség egy hagyományosan épített házhoz képest” – véli Gina. „Talán nem is pénz, inkább szemlélet, életforma kérdése, és nem is biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb megoldás. Bennünket a kezdetek kezdetén a ház tervezője győzött meg, és egyáltalán nem bántuk meg választásunkat.”

Nem passzívház, mivel az előírt 15 kWh/m2/év helyett 18 kWh/m2/év az épület fűtési hőenergiaigénye, de nem is volt cél a szigorú passzívház-követelmények teljesítése, csak amennyire az a költséghatékonysági és funkcionális szempontok szerint is megérte.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.