Befektetés a jövőbe

Befektetés a jövőbe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Passzívház, aktívház, készház. Hazánkban is egyre többen ismerik meg a fogalmakat, ám hogy e három koncepció mennyire összeegyeztethető, illetve hogy egyáltalán összeférhetnek-e egymással, azt már kevesen tudják. A Grand-Ács Kft. tulajdonosa, Molnár József aktív készházával bebizonyította: nemcsak hogy összeférnek, de erősíthetik is egymást! Egy nagypaneles készház kivitelezése egyszerű, mint a pofon, olcsó, környezetkímélő és rendkívül gyors. A legmodernebb technikai eljárásoknak köszönhetően akár a passzívházszínvonal is elérhető vele. Íme, a bizonyíték!

 

07

 

A két évvel ezelőtt épült aktív készházat eredetileg bemutatóháznak szánta a tulajdonos Molnár József, aki egyben a ház tervezője, építésze és generálkivitelezője is volt. Bár a ház megépítése nem kevés pénzbe került, szükség volt rá, hiszen a Grand-Ács Kft. ekkoriban kezdett nyugat felé nyitni, és a technológiailag nálunk jóval fejlettebb országoktól érkező potenciális vásárlójelöltek bizonyítékot akartak látni, nemcsak ígéreteket hallani. A házba a ma elérhető összes csúcstechnikát beépítették: a megújuló energiaforrások használatával gyakorlatilag teljesen függetleníthető lenne minden energiaszolgáltatótól.
Tavaly azután történt valami: József rádöbbent, hogy a pilisszentiváni ház bizony nemcsak a reprezentációs célokat képes maradéktalanul kielégíteni, de lakni is igen jó benne. Így azután, bár a másik lakását is megtartotta, feleségével beköltözött a bemutatóházba, ahol öt unokájukat is gyakran vendégül látják.  
„Ez a ház a biztonságos nyugdíjas lét egyik alapfeltétele” – vallja József. „Szinte nulla a rezsiköltsége, a kertben bármit megtermelek magamnak, a nyugdíjas éveimben nem kell attól félnem, hogy a sárga csekkek tömkelege érkezik, amit majd nem tudok kifizetni. Ha ne adj’ Isten egyszer minden közüzem leállna, itt akkor sem fagynánk meg, mert a nappali és előtér sarkán álló hagyományos cserépkályha önmagában is képes az egész házat kifűteni, mindössze négy kisebb hasábfa kell hozzá. A bejáratnál lévő kapcsolóval a ház összes világítóteste le- vagy felkapcsolható, illetve a riasztó bekapcsolásával az összes redőny legördül. A légtechnika minimalizálódik, a vizesblokk mágnesszelepe bekapcsolódik, így teljesen kizárt, hogy egy esetleges csőtörés esetén a víz elárassza a lakást. Ilyenkor gyakorlatilag csak a hűtőszekrény marad áram alatt, ezzel is minimalizálva az épület energiaigényét.
A ház megépítése, illetve az, hogy beköltöztünk, egy más típusú gondolkodásmódot vetít előre: itt az idős éveimben anélkül, hogy le kellene mondanom a civilizáció vívmányairól, szinte ingyen élhetek a családommal. Ez is az öngondoskodás része, vagy ha úgy tetszik, befektetés a jövőbe. Megérte, mert egyfelől büszkén elmondhatjuk a nyugati partnereinknek, hogy mi magyarok képesek vagyunk egy ilyen színvonalú ház megépítésére és üzemeltetésére; másfelől pedig valóban nagyon-nagyon jó itt élni.” 

Az aktívház egy olyan passzívház, aminél nincsenek tervezési megkötések, a bennlakásnak nincsenek korlátai. Tehát egy megfelelően (délre) tájolt, extra hőszigetelt ház; az épület alatt–mellett–fölött olyan energiamegtakarító és -termelő eszközökkel, amelyek bár a bekerülési költséget növelik, az épület fenntartási, üzemeltetési költségeit minimalizálják, lenullázzák, vagy esetleg energiatöbbletet állítanak elő. Itt nyugodtan nyitva felejthető az ajtó, ablak, nem gond, mert a gépészet az elveszett hőt pillanatok alatt pótolja. És a lényeg: az elveszett energiát megújuló forrásokból a ház maga képes megtermelni, így egyetlen közműtől sem függ. A tetőn lévő napelemek áramtermelését egész évben mérjük, az „ad-vesz” mérő éves elszámolása alapján tavaly 130 000 forint visszatérítést kaptunk, annak ellenére, hogy a többlettermelést csak 0,84-es szorzóval számítja a villamosenergia-szolgáltató. Számítások szerint mínusz 13 Celsius-fok külső hőmérsékletnél a ház fűtési energiaigénye kevesebb mint 5 kW/óra, ezt a hőcserélős légtechnika képes fedezni. A mérések azt igazolják, hogy 24 órára vetítve mindössze 2,36 kW volt az energiapótlás a házban. Az épületben elhelyezett 130 mérési ponttal azt szeretnénk kimérni, bebizonyítani, hogy egy ilyen ház nemcsak Hannoverben, de Budapesten is megállhatja a helyét.

A tulajdonos

Molnár József, a Grand-Ács Kft. alapítója egy ács família harmadik generációját képviseli. 1972 óta dolgozik az építőiparban, hitvallása, hogy csak elégedett ügyfelek esetén lehet folyamatos munkához jutni. 2000-ben ő állította üzembe Magyarország első CNC-vezérelt ács szabászgépét, ami mind a mai napig a minőségi készházépítés alapja, segítségével az esztergomi gyárban mindig garantáltan ugyanazt a minőséget képesek előállítani. A vállalat célja, hogy a nyugat-európai minőséget a magyar árszínvonallal párosítva hazánkban is elterjessze e modern építési technológiát.

Szemlélet

Napjaink egyre fontosabb és sürgetőbb kérdése az energia. Köztudott, hogy a földben rejlő fosszilis energiahordozók, azaz a kőolaj, földgáz, szén mennyisége véges. Gondolkodásmódunkban is változások mennek végbe, hisz a szélsőséges időjárás már valamennyiünket megérintette. A klímaváltozásról mindenki hallott, egyre többen indultak el a környezettudatos gondolkodás útján. Az egyre korszerűbb építőanyagok megjelenésével új lehetőségek nyíltak az építészek előtt, az évszázadok óta használt tradicionális építési módokat mindinkább felváltja a nagypaneles készház-rendszer, így ma már rendkívül energiatakarékos készházak épülnek.

Adatlap

Hasznos alapterület: 140 m2 + 70 m2 pince

Falszerkezet: 200 mm-es faváz; 28-as kőzetgyapot, kívül 12 cm-es vakolható kőzetgyapot, belül egy réteg gipszrost és egy réteg tűzálló gipszkarton. U-érték: 0,1
Hőszigetelés: 10 cm Stirodur
Födém szigetelése: 0,2-es U-értékű poliuretán

Gépészet

A gépházban egy Stiebel Eltron hővisszanyerő szellőztetőgép áll, ami kapcsolatban van a Labaro frisslevegős-rendszerrel. A padlóba fektetett légcsatornákon keresztül érkezik a friss levegő a szobákba, a küszöb nélküli ajtók alatt átáramlik a közlekedőkön át a vizes helyiségekbe. Az elhasznált, párás levegő itt hangtalanul elszívásra kerül, és miután a szellőztető berendezésben átadta a hőjét a friss levegőnek, a szabadba távozik. Az épület nyári előhűtését és téli előmelegítését Terra-Air-Home talajkollektor oldja meg. A 3x33 folyóméternyi, 160 milliméter külső átmérőjű csövet két méter mélyen fektették le, a rendszer ezen keresztül szívja be a friss levegőt. A három, egymástól 70 centiméterre lévő talajhőcserélő a nyári meleg levegőt előhűti, a téli hideg levegőt pedig előmelegíti. A tetőn elhelyezett 8 négyzetméter felületű napkollektor 70-80 százalékban képes egy négyfős család egész éves melegvízigényét kiszolgálni.
1. A készházpanelek a mai nyugati csúcstechnológiát képviselő, teljesen automata gyártósoron készülnek, folyamatos minőség-ellenőrzés mellett.
2. A pinceszint körül helyezték el a talajkollektort. Fontos a megfelelő vízszigetelés, és a földszinti panelek fogadószintjének pontos előkészítése.
3. A számozott panelek összeszerelése a helyszínen egy ilyen méretű háznál 2-3 napot vesz igénybe.
4. A födém- és tetőpanelek is a helyükre kerülnek. A terasz fölötti előtető szintén előre legyártott elemekből áll: a CNC géppel szabott, számozott faanyag milliméterpontosan illeszkedik.
5. A tetőpanelek szigetelve és belécezve kerülnek a helyszínre. Kezdődhet a cserepezés.

Fürdő

Az emeleti fürdőszobában az épített tusoló és kád mellett egy szagmentes vécé is helyet kapott. A helyszűke miatt nem volt lehetőség külön bidé beépítésére, ezért a vécére bidéfunkciós ülőlap került.
A mindössze 16 négyzetméteres nappali sokkal nagyobbnak tűnik: a térérzetet nagyban növeli, hogy légtere azonos a közlekedővel és az étkezőkonyhával.
A térkihasználás az étkezőben is fantasztikus: az egyébként jól körbejárható asztalt ki lehet húzni, így akár 16-20 ember is le tud ülni. Mivel ilyesmire csak évi egy-két alkalommal kerül sor, összecsukva nem vesz el nagy életteret a lakóktól. Az étkezőből egy hatalmas, napellenzővel árnyékolt teraszra lépünk ki, ide mindig kellemes kiülni olvasni, szívni a friss vidéki levegőt.
A kezelőpanelen nyomon követhetők a mérési adatok: milyen az energiafogyasztás azonos hőmérsékletnél, ha erős szél fúj, vagy ha szélcsend van, ha magas a páratartalom, vagy ha alacsony, ha süt a nap, vagy ha nem. Az adatok jó támpontot szolgáltatnak a készházak tervezésénél.
Kapcsolók a házban. Nemcsak a fűtést, de a benapozást is intelligens elektronika szabályozza. Berendezések mérik a fény erejét, és bizonyos luxnál leengedik, vagy felhúzzák a redőnyöket. Érzékelők figyelik a szél erejét is.
A konyha gépészete a legmodernebb, minden készülék A++ energiaosztályú. A tűzhely fölé beépített szagelszívó is különleges: mivel az elszívó és a befúvó cső közel van egymáshoz, nem a teljes konyha, hanem csak a tűzhely fölötti kis rész levegőjét cseréli.
Minden helyiség külön fűthető: a termosztáttal összekötött infrapanel csak akkor kapcsol be, ha a hőmérséklet a lakásban beállított alá esne. A rendszer hatásfoka száz százalék, hiszen az elhasznált energiamennyiség mind bent marad.

Mivel a napelemek egyenáramot termelnek, inverter gondoskodik a váltóáram-ellátásról és az elektromos hálózatba történő visszatáplálásról.
Az előszobában két elszívó pont van, ahol vákuum keletkezik, a szobákban találhatók a befúvók, így az ajtók alatti 10 milliméteres rés állandó légcserét biztosít. A hálószobában alvás után sincs rossz levegő.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}