Befektetés a jövőbe

Befektetés a jövőbe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Passzívház, aktívház, készház. Hazánkban is egyre többen ismerik meg a fogalmakat, ám hogy e három koncepció mennyire összeegyeztethető, illetve hogy egyáltalán összeférhetnek-e egymással, azt már kevesen tudják. A Grand-Ács Kft. tulajdonosa, Molnár József aktív készházával bebizonyította: nemcsak hogy összeférnek, de erősíthetik is egymást! Egy nagypaneles készház kivitelezése egyszerű, mint a pofon, olcsó, környezetkímélő és rendkívül gyors. A legmodernebb technikai eljárásoknak köszönhetően akár a passzívházszínvonal is elérhető vele. Íme, a bizonyíték!

 

07

 

A két évvel ezelőtt épült aktív készházat eredetileg bemutatóháznak szánta a tulajdonos Molnár József, aki egyben a ház tervezője, építésze és generálkivitelezője is volt. Bár a ház megépítése nem kevés pénzbe került, szükség volt rá, hiszen a Grand-Ács Kft. ekkoriban kezdett nyugat felé nyitni, és a technológiailag nálunk jóval fejlettebb országoktól érkező potenciális vásárlójelöltek bizonyítékot akartak látni, nemcsak ígéreteket hallani. A házba a ma elérhető összes csúcstechnikát beépítették: a megújuló energiaforrások használatával gyakorlatilag teljesen függetleníthető lenne minden energiaszolgáltatótól.
Tavaly azután történt valami: József rádöbbent, hogy a pilisszentiváni ház bizony nemcsak a reprezentációs célokat képes maradéktalanul kielégíteni, de lakni is igen jó benne. Így azután, bár a másik lakását is megtartotta, feleségével beköltözött a bemutatóházba, ahol öt unokájukat is gyakran vendégül látják.  
„Ez a ház a biztonságos nyugdíjas lét egyik alapfeltétele” – vallja József. „Szinte nulla a rezsiköltsége, a kertben bármit megtermelek magamnak, a nyugdíjas éveimben nem kell attól félnem, hogy a sárga csekkek tömkelege érkezik, amit majd nem tudok kifizetni. Ha ne adj’ Isten egyszer minden közüzem leállna, itt akkor sem fagynánk meg, mert a nappali és előtér sarkán álló hagyományos cserépkályha önmagában is képes az egész házat kifűteni, mindössze négy kisebb hasábfa kell hozzá. A bejáratnál lévő kapcsolóval a ház összes világítóteste le- vagy felkapcsolható, illetve a riasztó bekapcsolásával az összes redőny legördül. A légtechnika minimalizálódik, a vizesblokk mágnesszelepe bekapcsolódik, így teljesen kizárt, hogy egy esetleges csőtörés esetén a víz elárassza a lakást. Ilyenkor gyakorlatilag csak a hűtőszekrény marad áram alatt, ezzel is minimalizálva az épület energiaigényét.
A ház megépítése, illetve az, hogy beköltöztünk, egy más típusú gondolkodásmódot vetít előre: itt az idős éveimben anélkül, hogy le kellene mondanom a civilizáció vívmányairól, szinte ingyen élhetek a családommal. Ez is az öngondoskodás része, vagy ha úgy tetszik, befektetés a jövőbe. Megérte, mert egyfelől büszkén elmondhatjuk a nyugati partnereinknek, hogy mi magyarok képesek vagyunk egy ilyen színvonalú ház megépítésére és üzemeltetésére; másfelől pedig valóban nagyon-nagyon jó itt élni.” 

Az aktívház egy olyan passzívház, aminél nincsenek tervezési megkötések, a bennlakásnak nincsenek korlátai. Tehát egy megfelelően (délre) tájolt, extra hőszigetelt ház; az épület alatt–mellett–fölött olyan energiamegtakarító és -termelő eszközökkel, amelyek bár a bekerülési költséget növelik, az épület fenntartási, üzemeltetési költségeit minimalizálják, lenullázzák, vagy esetleg energiatöbbletet állítanak elő. Itt nyugodtan nyitva felejthető az ajtó, ablak, nem gond, mert a gépészet az elveszett hőt pillanatok alatt pótolja. És a lényeg: az elveszett energiát megújuló forrásokból a ház maga képes megtermelni, így egyetlen közműtől sem függ. A tetőn lévő napelemek áramtermelését egész évben mérjük, az „ad-vesz” mérő éves elszámolása alapján tavaly 130 000 forint visszatérítést kaptunk, annak ellenére, hogy a többlettermelést csak 0,84-es szorzóval számítja a villamosenergia-szolgáltató. Számítások szerint mínusz 13 Celsius-fok külső hőmérsékletnél a ház fűtési energiaigénye kevesebb mint 5 kW/óra, ezt a hőcserélős légtechnika képes fedezni. A mérések azt igazolják, hogy 24 órára vetítve mindössze 2,36 kW volt az energiapótlás a házban. Az épületben elhelyezett 130 mérési ponttal azt szeretnénk kimérni, bebizonyítani, hogy egy ilyen ház nemcsak Hannoverben, de Budapesten is megállhatja a helyét.

A tulajdonos

Molnár József, a Grand-Ács Kft. alapítója egy ács família harmadik generációját képviseli. 1972 óta dolgozik az építőiparban, hitvallása, hogy csak elégedett ügyfelek esetén lehet folyamatos munkához jutni. 2000-ben ő állította üzembe Magyarország első CNC-vezérelt ács szabászgépét, ami mind a mai napig a minőségi készházépítés alapja, segítségével az esztergomi gyárban mindig garantáltan ugyanazt a minőséget képesek előállítani. A vállalat célja, hogy a nyugat-európai minőséget a magyar árszínvonallal párosítva hazánkban is elterjessze e modern építési technológiát.

Szemlélet

Napjaink egyre fontosabb és sürgetőbb kérdése az energia. Köztudott, hogy a földben rejlő fosszilis energiahordozók, azaz a kőolaj, földgáz, szén mennyisége véges. Gondolkodásmódunkban is változások mennek végbe, hisz a szélsőséges időjárás már valamennyiünket megérintette. A klímaváltozásról mindenki hallott, egyre többen indultak el a környezettudatos gondolkodás útján. Az egyre korszerűbb építőanyagok megjelenésével új lehetőségek nyíltak az építészek előtt, az évszázadok óta használt tradicionális építési módokat mindinkább felváltja a nagypaneles készház-rendszer, így ma már rendkívül energiatakarékos készházak épülnek.

Adatlap

Hasznos alapterület: 140 m2 + 70 m2 pince

Falszerkezet: 200 mm-es faváz; 28-as kőzetgyapot, kívül 12 cm-es vakolható kőzetgyapot, belül egy réteg gipszrost és egy réteg tűzálló gipszkarton. U-érték: 0,1
Hőszigetelés: 10 cm Stirodur
Födém szigetelése: 0,2-es U-értékű poliuretán

Gépészet

A gépházban egy Stiebel Eltron hővisszanyerő szellőztetőgép áll, ami kapcsolatban van a Labaro frisslevegős-rendszerrel. A padlóba fektetett légcsatornákon keresztül érkezik a friss levegő a szobákba, a küszöb nélküli ajtók alatt átáramlik a közlekedőkön át a vizes helyiségekbe. Az elhasznált, párás levegő itt hangtalanul elszívásra kerül, és miután a szellőztető berendezésben átadta a hőjét a friss levegőnek, a szabadba távozik. Az épület nyári előhűtését és téli előmelegítését Terra-Air-Home talajkollektor oldja meg. A 3x33 folyóméternyi, 160 milliméter külső átmérőjű csövet két méter mélyen fektették le, a rendszer ezen keresztül szívja be a friss levegőt. A három, egymástól 70 centiméterre lévő talajhőcserélő a nyári meleg levegőt előhűti, a téli hideg levegőt pedig előmelegíti. A tetőn elhelyezett 8 négyzetméter felületű napkollektor 70-80 százalékban képes egy négyfős család egész éves melegvízigényét kiszolgálni.
1. A készházpanelek a mai nyugati csúcstechnológiát képviselő, teljesen automata gyártósoron készülnek, folyamatos minőség-ellenőrzés mellett.
2. A pinceszint körül helyezték el a talajkollektort. Fontos a megfelelő vízszigetelés, és a földszinti panelek fogadószintjének pontos előkészítése.
3. A számozott panelek összeszerelése a helyszínen egy ilyen méretű háznál 2-3 napot vesz igénybe.
4. A födém- és tetőpanelek is a helyükre kerülnek. A terasz fölötti előtető szintén előre legyártott elemekből áll: a CNC géppel szabott, számozott faanyag milliméterpontosan illeszkedik.
5. A tetőpanelek szigetelve és belécezve kerülnek a helyszínre. Kezdődhet a cserepezés.

Fürdő

Az emeleti fürdőszobában az épített tusoló és kád mellett egy szagmentes vécé is helyet kapott. A helyszűke miatt nem volt lehetőség külön bidé beépítésére, ezért a vécére bidéfunkciós ülőlap került.
A mindössze 16 négyzetméteres nappali sokkal nagyobbnak tűnik: a térérzetet nagyban növeli, hogy légtere azonos a közlekedővel és az étkezőkonyhával.
A térkihasználás az étkezőben is fantasztikus: az egyébként jól körbejárható asztalt ki lehet húzni, így akár 16-20 ember is le tud ülni. Mivel ilyesmire csak évi egy-két alkalommal kerül sor, összecsukva nem vesz el nagy életteret a lakóktól. Az étkezőből egy hatalmas, napellenzővel árnyékolt teraszra lépünk ki, ide mindig kellemes kiülni olvasni, szívni a friss vidéki levegőt.
A kezelőpanelen nyomon követhetők a mérési adatok: milyen az energiafogyasztás azonos hőmérsékletnél, ha erős szél fúj, vagy ha szélcsend van, ha magas a páratartalom, vagy ha alacsony, ha süt a nap, vagy ha nem. Az adatok jó támpontot szolgáltatnak a készházak tervezésénél.
Kapcsolók a házban. Nemcsak a fűtést, de a benapozást is intelligens elektronika szabályozza. Berendezések mérik a fény erejét, és bizonyos luxnál leengedik, vagy felhúzzák a redőnyöket. Érzékelők figyelik a szél erejét is.
A konyha gépészete a legmodernebb, minden készülék A++ energiaosztályú. A tűzhely fölé beépített szagelszívó is különleges: mivel az elszívó és a befúvó cső közel van egymáshoz, nem a teljes konyha, hanem csak a tűzhely fölötti kis rész levegőjét cseréli.
Minden helyiség külön fűthető: a termosztáttal összekötött infrapanel csak akkor kapcsol be, ha a hőmérséklet a lakásban beállított alá esne. A rendszer hatásfoka száz százalék, hiszen az elhasznált energiamennyiség mind bent marad.

Mivel a napelemek egyenáramot termelnek, inverter gondoskodik a váltóáram-ellátásról és az elektromos hálózatba történő visszatáplálásról.
Az előszobában két elszívó pont van, ahol vákuum keletkezik, a szobákban találhatók a befúvók, így az ajtók alatti 10 milliméteres rés állandó légcserét biztosít. A hálószobában alvás után sincs rossz levegő.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.