Napfény a gyerekszobában

Napfény a gyerekszobában

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy négytagú család egyik napról a másikra vágott új otthon teremtésébe. Miközben vevőt kerestek kőbányai sorházi lakásukra, böngészték az eladásra kínált telkek, házak hirdetéseit is. Nagyon hamar, talán harmadikként fedeztek fel egy rákosszentmihályi házmatuzsálemet, és beleszerettek.

 

 

- Alapjában véve nem is kellett volna új házba költöznünk, egészen jól éreztük magunkat a régi helyen. Mindent szépen felújítottunk, éppen egy évvel korábban cseréltük ki a bútorokat. Egyszer viszont, amikor meglátogattuk barátainkat kertvárosi, gyönyörű új házukban, valami megváltozott - meséli a kék szemű fiatalasszony, akiről nem képzelné az ember, hogy két, már kamaszkorú gyermek: egy tizennégy éves fiú és egy tizenöt éves nagylány édesanyja. - Mi is egy saját birodalom után kezdtünk vágyódni, ahol nyugodtan kimehetnek a gyerekek a kertbe tollaslabdázni, és akárhogy üvöltöznek, nem szól rájuk a szomszéd. Úgy gondoltuk, ha másoknak sikerült, talán mi is képesek leszünk megvalósítani ezt, úgy, hogy mindenünket pénzzé tesszük, és - ügyeskedünk". Arra is vágyakoztunk, hogy a gyerekeink végre világos, napfényes szobákban éljenek, ne olyan szürke derengésben, ahogy addig. A sorházban ugyanis a gyerekszobák nemigen kaptak napot.

 

A megtalált klasszikus polgárházról kiderült, hogy valamikor az előző századfordulón épülhetett, akkor még egészen a város szélén. Az utolsó tíz évben már lakatlanul omladozott. A lakók kihaltak belőle, az utódok Svédországban éltek, és most azért tértek vissza, hogy rendezzék a tulajdonviszonyokat. Bár mállottak a falak, és a kert szinte áthatolhatatlan dzsungelnek tűnt, a fiatal család meglátta benne azt a barátságos birodalmat, amilyenné varázsolni szeretnék. Megtarthatták az alapokat, hiszen a kétszáz négyszögöles telken igen jó érzékkel helyezték el annak idején a házat. És megtarthattak - persze megerősítéssel, újjáépítéssel - néhány oldalfalat is, de ahhoz jöttek még a toldalékok, úgy, hogy az eredeti nyolcvan négyzetméterből közel százötven négyzetméteres, minden családtag számára kényelmes teret adó ház épült, amely azonban szellemében ma is őrzi a régi polgárház nemes egyszerűségét.

 

Nem újdonság a család számára, hogy a konyha-étkező-nappali egy légtérben van, hiszen így volt ez már az előző helyen is. A bútorok nagy részét is onnan hozták, mégis, a tér tágassága, barátságos öblei és kiszögellései, a nagy ablakfelületeken több irányból beömlő fény, a fal színe és a konyha újonnan kialakított berendezése miatt mintha teljesen más környezetbe kerültek volna. Szép munka az akácfából készült, cseresznyeszínre pácolt konyhabútor, amely a vörösesbarna burkolólappal együtt nagyszerűen egészíti ki ennek a lakrésznek meleg, barnás-drappos harmóniáját. A lágy, krémszínű fal mellett különösen kellemesek a nappali klasszikus bútorai. Csak most érzékelik a családtagok, hogy a régi lakás hófehér falai előtt - valószínűleg az éles kontraszt miatt - az egyes berendezési tárgyak kevésbé érvényesülhettek.

 

A nappali eleganciáját hangulatos festmények és különleges bronzszobrok, domborítások emelik. A nagypapától kapták ajándékba jobbára alföldi festők és szobrászok kiváló alkotásait. A nappaliból talán csak egy kandalló hiányzik, hogy minden olyan legyen itt, - ahogy az a nagykönyvben meg van írva". Erre azonban egyelőre nem jut pénz, a helyén a falmélyedést most egy mutatós vitrin tölti ki, ahol az utazásokból hozott emlékeket őrzik.

 

A rekordidő - alig öt hónap - alatt felépült házban a nappalihoz legközelebb a gyerekszobákat helyezték el, és ezek egész délután fényárban úsznak. A színes fiúbútorokat és a kamaszlány festőállványát, mackógyűjteményét még vidámabbá teszi a helyiségek legmélyéig kúszó napsugár. Sajnos a kicsi játszószobába egyáltalán nem jut be, mert azt a ház másik oldalára helyezték. Pedig még azt is vállalná, hogy időnként hasraesik a terepasztal fényes sínpárjain, csak hogy részt vehessen apa és fia óriási téli vonatozásaiban.

 

A játszószobán kívül még jó néhány szellemes ötlettel találkozik a látogató ebben a házban. A szülők hálószobáját egy előtéren át lehet megközelíteni, amely két irányban gardróbbá öblösödik, és elnyeli a felnőttek ruhatárát. Az előszoba beépített szekrényének teljes ajtófelületét tértágítás céljából Aluxa-tükörből készítették. A fürdőszoba egy elegáns olasz bemutatóterem mintafürdőszobáját másolta le pontról pontra - csakhogy sokkal olcsóbban, kizárólag magyar anyagokkal és felszerelésekkel. A mediterrán burkolatú, szép formájú terasz szélén természet adta kerítést formázva szabálytalan kövek sorakoznak, óvják a nyáron ott sütkérezőket, nehogy székükkel vagy nyugágyukkal egy óvatlan pillanatban - lezuhanjanak". A játszószobán kívül van még egy "dühöngő" a kertben is, oldalt, a szomszéd ház feléjük néző tűzfalát a gyerekek saját elképzeléseik szerint lefesthették, s e műalkotások akár időről időre változtathatók.
A gyerekszoba előtti folyosó faláról kedves, előkelő hölgy, feltehetően a korábbi tulajdonosok egyik őse tekint le ránk. Íme az élet folytonossága. A festményt a lakatlan ház egyik melléképületében találták az új lakók romos, sérült állapotban. Gondosan restaurálták, bekeretezték, és azóta - védőszent" vigyázza a ház mai gazdáit.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.