Kávéház a Magyari birodalomban

Kávéház a Magyari birodalomban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ugyan kinek jut eszébe mostanában, hogy otthonában kávéházat rendezzen be - Talán csak annak a nagyszívű és bohém írónak, aki nem a valóságshowk műbalhéival, hanem hús-vér emberek igazi örömeivel-gondjaival, igazi beszélgetéseivel akarja körülvenni magát az otthonában is. És akinek ősei sokat dolgoztak a vendéglátásban - mások gyönyörűségére.

 

 

Hajdanában, amikor az ifjú Magyary Imre feleségül vette a neves cigányprímás, Radics Béla leányát, talán még csak vágyakozott egy olyan csodás muzsikuskarrier után, amilyen az apósáé volt. Mert Radics Béla még Erzsébet királynénak is kedvenc prímása volt, s a családi legendárium szerint egyetlen gáláns császári ajándékból, egy gyűrűből ki tudta házasítani a gyermekeit. Ebből született a családi villa is a Feneketlen-tó közelében. S a temetésén a rajongók ugyanúgy szétverték fájdalmukban a környező sírköveket, ahogy Jimmy imádói tomboltak bánatukban kedvencük halála miatt majd egy évszázaddal később. Elsárgult újságlapok ma is őrzik e békebeli sztárlét szép és szomorú emlékeit. Aztán Magyary Imre - túlnőtte" minden rokonát, boldog ősét. Vele és bandájával húzatták, az ő nótáin sírtak-vigadtak évtizedeken át a legszívesebben szerte az országban. Magyary Imre fia nem prímás, de príma zenész lett, a Rádiózenekar kiváló hegedűse, aki fiára, a legifjabb, már

 

D. Magyari Imrére kultúrával telített polgári környezetet, lemez- és könyvgyűjteményt, és istenáldotta humorérzéket hagyományozott. Az unoka pedig már nem vonót, hanem tollat (sőt legújabban egeret) tart a kezében, otthonának falait tízezer kötetes könyvtár borítja, és bár rajong a zenéért, és maga is gyakran zongorázik barátai szórakoztatására, nem a muzsika, hanem az irodalom, az újságírás a hivatása. Egy D. betűt biggyesztett apjával, nagyapjával megegyező neve elé, finom utalással a szeretett civis városra, ahonnan felmenői érkeztek, s ahol bölcsészdiplomáját szerezte. És nemrégiben, eladva ősei villáját, emeletes társasházi lakásba költözött, hogy igazi íróbirodalmat alakítson maga köré. De a kávéházában ma is ott láthatók a nevezetes családtagok nagy becsben tartott fényképei, kottái, emléktárgyai, és a tejeskávészínű falak között még Sissy árnya is ott bolyong?

 

Globe néven ugyanis - saját kávéháza" van a Magyari-unokának. Az előszobából a hallba lépve azonnal ebbe a hívogató enteriőrbe csöppen a látogató. A jobb oldali, a dolgozószobát határoló fallal párhuzamosan pianínó áll. A vendégek felé néző hátát diszkréten szőnyeg alá rejti, a tetején ott az elmaradhatatlan bársonyernyős lámpa, és egy bájos rádiómatuzsálem, amelyre egy bécsi régiségboltban akadt a házigazda. A fehér márványlapos kerek kávéházi asztalt (jó időbe telt, amíg a márványt léha célokra is ilyen mívesen megmunkáló, vidám sírkövest lehetett találni) mahagóni tonettszékek veszik körül, körben a polcokon kávés- és teáskészletek, hamutartók, szivardobozok, és persze, ahogy ez egy valódi kávéházhoz illik: rengeteg újság és folyóirat. A falakon pedig lenyűgöző régi térképek, és a legnevesebb európai kávéházak enteriőrjét bemutató saját készítésű fényképek mellett sok-sok, üveg alá emelt pillanatfelvétel a család - holt és élő Magyarik, Radicsok, Kóczék, Burák - privát történelméből. A nagypapa, ahogy előkelőségeknek muzsikál, kitüntetést vesz át, vonatra száll, vagy családtagjai között mosolyog. A szülők esküvői ruhában, az édesapa hegedűvel, a kedves ifjú mama gyerekkel a karján, majd később törődötten is szép, idős önmagaként. S az unoka, amint a negyvenedik születésnapján maga is hegedűt fog, tán csak a fényképezés kedvéért, de az is lehet, hogy épp el akarja húzni szerelme nótáját. Ezt a tablót nem a - Tegyük a falra a családi fényképeket!" újabban ismét fellángolt divatja szülte, hanem láthatóan - egy család tündöklésén" érzett szeretetteljes büszkeség és az összetartozás vágya. Ahogy a kávéházi fal másik fotóösszeállítását is a házigazda kedves exhibicionizmusán kívül az - útitársak", a barátok iránti szerető tisztelet alakította ki. A felnagyított és bekeretezett képeken D. Magyari Imre híres művészekkel látható. Tolnay Klári, Darvas Iván, Berek Kati, Koncz Zsuzsa és Cseh Tamás mosolyog, mulat, iszik vagy mereng az újságíró oldalán egy-egy jól sikerült interjú, beszélgetés után.

 

Ennek a lakásnak minden apró részletén érződik, hogy a gazdája életében a legfontosabb dolog az az élmény, amit a másik emberrel való találkozás, a szavak, gondolatok, érzelmek áradása jelent. Ezért rendezett be az otthonában ilyen hangulatos beszélgető-muzsikáló kávéházat, amely még kisebb koncertek, előadóestek megrendezésére is alkalmas. Elárulja, az igazi premierek előtt próbaképpen Cseh Tamás például rendszeresen itt mutatja be új dalait. Ilyen barátságos emberi találkozásokra szolgál a hall másik részében kialakított ebédlősarok is. A pompás, kerek cseresznye ebédlőasztal és a hozzá tartozó székek fölött Szántó Piroska, Reich Károly és Fábri Zoltán a házigazdának dedikált képei díszítik a falat. De a barátok, például a nagyon tehetséges, Magyarországon alkotó görög származású képzőművész, Sztefanu Sztefanosz munkái a fenyőbútorral berendezett modern hálószobában is megtalálhatók. Ebben a vidám helyiségben csak a polcra állított, nagyméretű Freud-portrén elidőzve kelnek az emberben - bűnös" gondolatok.

 

A dolgozószoba egy íróember fő élettere, de ennek tudatában is el kell ismerni, kevés otthonban lehet ennyire érezni a házigazdának a hivatása iránt érzett szeretetét, mint itt, a tulajdonos nappalivá terebélyesített dolgozójában. Az L alakú, hatalmas modern íróasztalrendszer nem ám a fal mellé szorítva vagy egy sarokba betolva szűkölködik, hanem közvetlenül az erkélyajtó előtt, a szoba közepén uralja a teret, gyönyörű kerti távlatokat nyitva így az ott ülőnek. Kézírásos, merengő firkálgatásokra alkalmas, tágas lapályok is vannak rajta, meg sűrűn - lakott" területek is, hátán hordozza a legkorszerűbb irodai segédeszközök garmadáját.

 

Ugyanez a tagoltság jellemzi az egész szobát. Öblök és beugrók teszik nagyon hangulatossá, s bár nem különlegesen nagy méretű, a térelválasztóként szolgáló, ügyesen elhelyezett, padlótól mennyezetig emelkedő CD- és videokazetta- állványok jóvoltából szinte barangolni lehet benne, és minden egyes fordulónál újabb meglepetés vár. Hol egy öblös fotelos, állólámpás olvasókuckóra, hol audió-videó központra, hol meg egy kanapés-dohányzóasztalos vendégfogadóra bukkan az ember. De karnyújtásnyira mindenütt ott van a könyv, s ha még egyéb bódulatra is vágyna valaki, egy zsúrkocsi pazar italkínálatából erről is gondoskodhat.
A házigazda kicsit sajnálja, hogy ő már nem örökölte ősei magasrendű zenei képességeit. Pedig bizony ennek a lakásnak minden porcikájában benne él a muzsika. És nemcsak a zongora, a sok lemez, meg a dédnagypapa gipszszobra fomájában. A terek elrendezése például remek kompozíciós készségről, jó ritmusérzékről árulkodik, a kobaltkék ülőalkalmatosságok pedig a napsárga, drapp, kávészín és cseresznye bútorokkal, falakkal finom harmóniákat teremtenek. És még vidám zenei cifrázatokat is találunk itt-ott, például a konyhai fűszertartó felirataiban, ahol egy muzsikus családban mi is következhetne más a Só, Cukor, Liszt után, mint a... Ferenc.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.