Ülőgarnitúra tengerifűből

Ülőgarnitúra tengerifűből

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

AMIKOR SZÍNHÁZI BERKEKBEN HARMADSZOR KERÜLT SZÓBA, MILYEN KÁPRÁZATOS FANTÁZIÁVAL ÉS JÁTÉKOS KEDVVEL RENDEZTÉK BE OTTHONUKAT, NEM HALOGATTUK TOVÁBB A LÁTOGATÁST. BEBOCSÁTÁST NYERTÜNK E KÜLÖNÖS VILÁGBA, AHOL A MÛVÉSZHÁZASPÁR EREDETI TÁRGYAK KÖZÖTT ÉL, UGYANCSAK RENDKÍVÜL EREDETI IKERPÁR GYERMEKEI: HORESNYI BÁLINT ÉS HORESNYI MÁTÉ TÁRSASÁGÁBAN.

 

 

Mondhatni benn a városban laknak, ám mégiscsak nyugalmas helyen, zöldre néző ablakokkal, közvetlen és tágabb környezetükkel rendkívül elégedetten.

 

- Hogyan, s honnan kerültek ide?

 

- Pestről, egy kis lakásból, amelynek ablakai tűzfalra néztek. Rápillantva tudtuk, milyen idő lehet: ha szürke a tűzfal, akkor nem süt a nap - mondja Varga Mária.

 

- Ebben a kerületben nőttem föl - meséli Horesnyi Balázs -, ezért kifejezetten ezen a környéken keresgéltünk. Rengeteg hirdetést megnéztünk, míg végül rátaláltunk erre a házra. Egy kisebb lakást árultak, a mostani lakásunkkal éppen szemben lévőt. Itt akkor még egy idős házaspár lakott, akiknek kirepültek a gyerekei, lakásuk kettejüknek túl nagynak bizonyult, s megkérdezték, nem akarunk-e cserélni velük. Nagyon megörültünk. Persze gyűjteni kellett a pénzt, de végül is megegyeztünk.

 

- Mielőtt ideköltözhettünk volna, bizonyos átalakítások miatt két-három hónapig a Várszínház vendégszobájában laktunk - idézi fel az otthonteremtés emlékeit a háziasszony - , onnan lesétálva, a ház előtt elhaladva, hatalmas boldogságot éreztünk.

 

- Láttuk, hogy az ablakok napfényben úsznak - szól közbe Horesnyi Balázs. - Mi a szüleimmel éppen szemben laktunk, oda soha nem sütött be a nap. Ezért nem értettem, miért lesz itt szükség redőnyre. Most élvezem hajnalban, ahogy jön föl a nap, s hallom a rigófüttyöt.
- Amikor a szemben lévő lakásból áthurcolkodtunk ide, nyár volt, a gyerekek a nagyszülőkkel a Dunakanyarban voltak. Nem szóltunk nekik egy szót sem, hadd legyen meglepetés. Amikor fölhoztuk őket, nem értették, miért a másik oldalra jövünk haza. Csak ámultak, s a nagy térben egyből elkezdtek biciklizni.
Az előszobából a hallon át érkezünk a nappaliba. Különös formájú kiszögellést látok az egyik oldalon.
- Itt volt állítólag az étellift, de azért nem könnyű eligazodni a terekben. Régen egy szinten egyetlen, jókora méretű lakás volt, most már három van. Mi is itt alapos átalakításokat végeztünk, egybenyitottunk helyiségeket. Azóta is értékeljük e szép nagy teret, bár lehet kifogásokat találni. Marinak nincs elvonulós helye. Én viszont kivívtam magamnak - halljuk a beismerő vallomást.
- Beletörődtem, hogy itt férfiuralom van.
A legnagyobb csoda mégis az a színpadi függönnyel díszített díszletelem, amin át a nappaliból a hálórészbe jutunk. Ha képünk nem mutatná be, ezt a látványt nehezen tudnám szavakkal megjeleníteni. Bár a színésznőnek nincs magánszférája, ahol szerepet tanulhat, a folytatódó nagy térben, ahová a dupla kanapét is elhelyezték, remek hely. Éppen az ablak előtt van hangulatosan berendezett asztala, rajta kék polcocska. Ezen tartja mindazokat a kedves emlékeket, amelyeket kollégáktól premierajándékként kapott. No meg a papír helikoptert, amit a gyerekek készítettek számára. Amikor a fiúk óvodában vannak, Balázs pedig hátul, a konyha melletti kis szobájában dolgozik, ennél az asztalnál békés nyugalomban tud szerepet tanulni.
- Térjünk vissza a leírhatatlan színpadképhez, amitől a belépő vendégnek földbe gyökerezik a lába.
- Évekkel ezelőtt szerepelt ez a díszlet egy Caragiale darabban a Radnóti Színházban - emlékezik vissza Horesnyi Balázs. - Tudtam, hogy csak kidobnák, amikor lekerül a műsorról. Elkértem. Éppen ide passzolt, alig valamit kellett levágni belőle. A színházi díszletfestő és szobrász barátok kijavították, ahol kellett. Egyébként az ajtókon látható festmények is a díszletműhelyben készültek, abban én is részt vettem, együtt festettük egy fiúval. A hatalmas bársonyfüggönyt ellenben kifejezetten ide készíttettük, persze azt is színházi szakemberekkel.
Sehol nem látok ruhásszekrényeket, s ez is a háziak leleménye. A tengernyi kiterjedésű függöny beborítja, tökéletesen elfedi a mögötte rejtőzködő, kevésbé mutatós bútordarabot.
Ami még a lakás jellegét alapvetően meghatározza, az a hallatlanul barátságos, meghitt hangulatot árasztó kárpitok kavalkádja. A falakat beborítják, díszpárnák huzatául szolgálnak, s ahol csak lehet, pompásan díszítik a lakást. Igaz, hogy házigazdánk szakmájánál fogva magától értetődően a lakberendezés művésze is, de mint kiderül, a színésznőt is hihetetlen jó ízléssel, fantáziával, leleménnyel áldotta meg az ég. A fantasztikus kelmék felkutatása nagyrészt az ő mániája. Egyébként teljes egyetértésben hódolnak - lakásaranyozó" szenvedélyüknek.
Az öreg szőnyeget a visegrádi vásárban találták. Gyönyörű anyagokat vettek egy eldugott, lerobbant, egykori munkásszálló földszintjén, a 12-es szobában. Jelmeztervező barátnőjük súgta meg nekik, hol székel a három afgán, akiktől negyedáron kapták meg a tevére, szamárra való zsákvásznat. Iráni vagy pakisztáni nők ruhái készülnek azokból a varázslatos színű anyagokból, amelyeket a nézők Pécsett a Szöktetés a szerájból jelmezeiben láttak viszont, mi pedig a Horesnyi-Varga lakosztályban.
Ez utóbbi kifejezés persze csak vicc, mert a művészházaspár otthonára nem a méregdrága luxus jellemző. Sokkal inkább képzeletük és lelkük gazdagsága. Büszkén mutatják új szerzeményüket, amin éppen helyet foglaltunk: nemes egyszerűségű, én azt mondanám, nádgarnitúra, kiderült, tengerifűből készült. Ugyanazon a Pest közeli vidéki településen leltek rá egy üzletben, ahonnan gyönyörű maszkokat is elhoztak, egy kétméteres remekművet születésnapi ajándékul a papának, azaz Horesnyi László színművész úrnak.
Az egyik könyvespolcot Mari egy egri bizományiban fedezte fel, a karosszéket Balázs a Tűzoltó utcai bizományiból. A szép formájú Zsolnay-cserép az Iparművészeti Múzeum tetejéről való, a tíz évvel ezelőtti renoválás során néhány sérültet ugyanis kicseréltek. Mellette szinte pontosan olyan formájú fa, a természet alkotása, az erdőszéli patakmederből.
- Az ágy fölötti lámpát még a dédnagymama hozta Isztambulból, vonattal - modja Balázs. - A szüleim padlásán pihent, mígnem ötvös barátom kicsit kezelésbe vette, majd fejjel lefelé ide föllógatta. Alig ad fényt, de hangulatot igen. A festőállvány a nagyapámé volt. Szárnyas lovacska - Mari vette, arany angyalka - Mari kapta.
- Kis zenélő ringlispil - Balázs hozta Thessalonikiből. A kincses ládikó ugyanonnan származik. Kalitka, akár egy iszlám templom, Palermóból. A páncélos lovag is palermói, csakhogy vele az Ecserin találkoztunk össze.
- A Fellini-plakát nagyon régi. Gyerekként jártam Strassbourgban. Egy boltban megláttam, nem tudtam otthagyni. A kis szekreternek nincs igazi pénzértéke, de míves munka. Ha kivesszük a közepét, mögüle kicsi fiókok bújnak elő.
A parketta, valamint a konyhakő kicserélésére nem futotta a családi kasszából. Elhatározták, színesre festik. A konyha sok ötletes dísze Mari kezét dicséri.
A díszlettervező szolid méretű stúdiójában nincs rendetlenség, ez - speciális rend", amelyben egyedül gazdája igazodik ki, ám ő valóban mindent megtalál, mert emlékszik rá, hová tette.
- A műterembe gyerekeknek tilos a bemenet - avat be a családi rendszabályokba a színésznő - , de mindig bemennek. Többszöri felszólításra sem jönnek ki, hiszen olyan izgalmas hely. Balázs maga mellé ülteti őket, és együtt készítenek díszlet- makettet.
A négyéves legénykék kétpetéjű ikrek, alig hasonlítanak egymásra, egészen pontosan: teljesen különbözőek. Bálint nagyon hasonlít az én gyerekkori képeimre, büszkélkedik Balázs, Mátéban Mari ismer magára. Õ nyitott, társasági lény, szertelen. Azt mondja, operarendező lesz. Bálint csöndesebb, elmélyültebb. Képes fél órán át szó nélkül legózni. Eszméletlen dolgokat rak össze.
Bálint és Máté szüleiről mi még azt állapítottuk meg, hogy rendkívül készségesek: a kedvünkért menet közben leszerelték az egész lakást behálózó tarka farsangi girlandokat, amelyek a minapi gyerekzsúrt tették még őrjítőbb hangulatúvá. Továbbá igen türelmesek. Köszönet érte. Minden elismerésünk az övék, hogy nem őrültek meg tőlünk, amikor a fotózás kedvéért órákon át feltartottuk őket.


Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.