Ülőgarnitúra tengerifűből

Ülőgarnitúra tengerifűből

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

AMIKOR SZÍNHÁZI BERKEKBEN HARMADSZOR KERÜLT SZÓBA, MILYEN KÁPRÁZATOS FANTÁZIÁVAL ÉS JÁTÉKOS KEDVVEL RENDEZTÉK BE OTTHONUKAT, NEM HALOGATTUK TOVÁBB A LÁTOGATÁST. BEBOCSÁTÁST NYERTÜNK E KÜLÖNÖS VILÁGBA, AHOL A MÛVÉSZHÁZASPÁR EREDETI TÁRGYAK KÖZÖTT ÉL, UGYANCSAK RENDKÍVÜL EREDETI IKERPÁR GYERMEKEI: HORESNYI BÁLINT ÉS HORESNYI MÁTÉ TÁRSASÁGÁBAN.

 

 

Mondhatni benn a városban laknak, ám mégiscsak nyugalmas helyen, zöldre néző ablakokkal, közvetlen és tágabb környezetükkel rendkívül elégedetten.

 

- Hogyan, s honnan kerültek ide?

 

- Pestről, egy kis lakásból, amelynek ablakai tűzfalra néztek. Rápillantva tudtuk, milyen idő lehet: ha szürke a tűzfal, akkor nem süt a nap - mondja Varga Mária.

 

- Ebben a kerületben nőttem föl - meséli Horesnyi Balázs -, ezért kifejezetten ezen a környéken keresgéltünk. Rengeteg hirdetést megnéztünk, míg végül rátaláltunk erre a házra. Egy kisebb lakást árultak, a mostani lakásunkkal éppen szemben lévőt. Itt akkor még egy idős házaspár lakott, akiknek kirepültek a gyerekei, lakásuk kettejüknek túl nagynak bizonyult, s megkérdezték, nem akarunk-e cserélni velük. Nagyon megörültünk. Persze gyűjteni kellett a pénzt, de végül is megegyeztünk.

 

- Mielőtt ideköltözhettünk volna, bizonyos átalakítások miatt két-három hónapig a Várszínház vendégszobájában laktunk - idézi fel az otthonteremtés emlékeit a háziasszony - , onnan lesétálva, a ház előtt elhaladva, hatalmas boldogságot éreztünk.

 

- Láttuk, hogy az ablakok napfényben úsznak - szól közbe Horesnyi Balázs. - Mi a szüleimmel éppen szemben laktunk, oda soha nem sütött be a nap. Ezért nem értettem, miért lesz itt szükség redőnyre. Most élvezem hajnalban, ahogy jön föl a nap, s hallom a rigófüttyöt.
- Amikor a szemben lévő lakásból áthurcolkodtunk ide, nyár volt, a gyerekek a nagyszülőkkel a Dunakanyarban voltak. Nem szóltunk nekik egy szót sem, hadd legyen meglepetés. Amikor fölhoztuk őket, nem értették, miért a másik oldalra jövünk haza. Csak ámultak, s a nagy térben egyből elkezdtek biciklizni.
Az előszobából a hallon át érkezünk a nappaliba. Különös formájú kiszögellést látok az egyik oldalon.
- Itt volt állítólag az étellift, de azért nem könnyű eligazodni a terekben. Régen egy szinten egyetlen, jókora méretű lakás volt, most már három van. Mi is itt alapos átalakításokat végeztünk, egybenyitottunk helyiségeket. Azóta is értékeljük e szép nagy teret, bár lehet kifogásokat találni. Marinak nincs elvonulós helye. Én viszont kivívtam magamnak - halljuk a beismerő vallomást.
- Beletörődtem, hogy itt férfiuralom van.
A legnagyobb csoda mégis az a színpadi függönnyel díszített díszletelem, amin át a nappaliból a hálórészbe jutunk. Ha képünk nem mutatná be, ezt a látványt nehezen tudnám szavakkal megjeleníteni. Bár a színésznőnek nincs magánszférája, ahol szerepet tanulhat, a folytatódó nagy térben, ahová a dupla kanapét is elhelyezték, remek hely. Éppen az ablak előtt van hangulatosan berendezett asztala, rajta kék polcocska. Ezen tartja mindazokat a kedves emlékeket, amelyeket kollégáktól premierajándékként kapott. No meg a papír helikoptert, amit a gyerekek készítettek számára. Amikor a fiúk óvodában vannak, Balázs pedig hátul, a konyha melletti kis szobájában dolgozik, ennél az asztalnál békés nyugalomban tud szerepet tanulni.
- Térjünk vissza a leírhatatlan színpadképhez, amitől a belépő vendégnek földbe gyökerezik a lába.
- Évekkel ezelőtt szerepelt ez a díszlet egy Caragiale darabban a Radnóti Színházban - emlékezik vissza Horesnyi Balázs. - Tudtam, hogy csak kidobnák, amikor lekerül a műsorról. Elkértem. Éppen ide passzolt, alig valamit kellett levágni belőle. A színházi díszletfestő és szobrász barátok kijavították, ahol kellett. Egyébként az ajtókon látható festmények is a díszletműhelyben készültek, abban én is részt vettem, együtt festettük egy fiúval. A hatalmas bársonyfüggönyt ellenben kifejezetten ide készíttettük, persze azt is színházi szakemberekkel.
Sehol nem látok ruhásszekrényeket, s ez is a háziak leleménye. A tengernyi kiterjedésű függöny beborítja, tökéletesen elfedi a mögötte rejtőzködő, kevésbé mutatós bútordarabot.
Ami még a lakás jellegét alapvetően meghatározza, az a hallatlanul barátságos, meghitt hangulatot árasztó kárpitok kavalkádja. A falakat beborítják, díszpárnák huzatául szolgálnak, s ahol csak lehet, pompásan díszítik a lakást. Igaz, hogy házigazdánk szakmájánál fogva magától értetődően a lakberendezés művésze is, de mint kiderül, a színésznőt is hihetetlen jó ízléssel, fantáziával, leleménnyel áldotta meg az ég. A fantasztikus kelmék felkutatása nagyrészt az ő mániája. Egyébként teljes egyetértésben hódolnak - lakásaranyozó" szenvedélyüknek.
Az öreg szőnyeget a visegrádi vásárban találták. Gyönyörű anyagokat vettek egy eldugott, lerobbant, egykori munkásszálló földszintjén, a 12-es szobában. Jelmeztervező barátnőjük súgta meg nekik, hol székel a három afgán, akiktől negyedáron kapták meg a tevére, szamárra való zsákvásznat. Iráni vagy pakisztáni nők ruhái készülnek azokból a varázslatos színű anyagokból, amelyeket a nézők Pécsett a Szöktetés a szerájból jelmezeiben láttak viszont, mi pedig a Horesnyi-Varga lakosztályban.
Ez utóbbi kifejezés persze csak vicc, mert a művészházaspár otthonára nem a méregdrága luxus jellemző. Sokkal inkább képzeletük és lelkük gazdagsága. Büszkén mutatják új szerzeményüket, amin éppen helyet foglaltunk: nemes egyszerűségű, én azt mondanám, nádgarnitúra, kiderült, tengerifűből készült. Ugyanazon a Pest közeli vidéki településen leltek rá egy üzletben, ahonnan gyönyörű maszkokat is elhoztak, egy kétméteres remekművet születésnapi ajándékul a papának, azaz Horesnyi László színművész úrnak.
Az egyik könyvespolcot Mari egy egri bizományiban fedezte fel, a karosszéket Balázs a Tűzoltó utcai bizományiból. A szép formájú Zsolnay-cserép az Iparművészeti Múzeum tetejéről való, a tíz évvel ezelőtti renoválás során néhány sérültet ugyanis kicseréltek. Mellette szinte pontosan olyan formájú fa, a természet alkotása, az erdőszéli patakmederből.
- Az ágy fölötti lámpát még a dédnagymama hozta Isztambulból, vonattal - modja Balázs. - A szüleim padlásán pihent, mígnem ötvös barátom kicsit kezelésbe vette, majd fejjel lefelé ide föllógatta. Alig ad fényt, de hangulatot igen. A festőállvány a nagyapámé volt. Szárnyas lovacska - Mari vette, arany angyalka - Mari kapta.
- Kis zenélő ringlispil - Balázs hozta Thessalonikiből. A kincses ládikó ugyanonnan származik. Kalitka, akár egy iszlám templom, Palermóból. A páncélos lovag is palermói, csakhogy vele az Ecserin találkoztunk össze.
- A Fellini-plakát nagyon régi. Gyerekként jártam Strassbourgban. Egy boltban megláttam, nem tudtam otthagyni. A kis szekreternek nincs igazi pénzértéke, de míves munka. Ha kivesszük a közepét, mögüle kicsi fiókok bújnak elő.
A parketta, valamint a konyhakő kicserélésére nem futotta a családi kasszából. Elhatározták, színesre festik. A konyha sok ötletes dísze Mari kezét dicséri.
A díszlettervező szolid méretű stúdiójában nincs rendetlenség, ez - speciális rend", amelyben egyedül gazdája igazodik ki, ám ő valóban mindent megtalál, mert emlékszik rá, hová tette.
- A műterembe gyerekeknek tilos a bemenet - avat be a családi rendszabályokba a színésznő - , de mindig bemennek. Többszöri felszólításra sem jönnek ki, hiszen olyan izgalmas hely. Balázs maga mellé ülteti őket, és együtt készítenek díszlet- makettet.
A négyéves legénykék kétpetéjű ikrek, alig hasonlítanak egymásra, egészen pontosan: teljesen különbözőek. Bálint nagyon hasonlít az én gyerekkori képeimre, büszkélkedik Balázs, Mátéban Mari ismer magára. Õ nyitott, társasági lény, szertelen. Azt mondja, operarendező lesz. Bálint csöndesebb, elmélyültebb. Képes fél órán át szó nélkül legózni. Eszméletlen dolgokat rak össze.
Bálint és Máté szüleiről mi még azt állapítottuk meg, hogy rendkívül készségesek: a kedvünkért menet közben leszerelték az egész lakást behálózó tarka farsangi girlandokat, amelyek a minapi gyerekzsúrt tették még őrjítőbb hangulatúvá. Továbbá igen türelmesek. Köszönet érte. Minden elismerésünk az övék, hogy nem őrültek meg tőlünk, amikor a fotózás kedvéért órákon át feltartottuk őket.


Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}