Liget és sziget a Józsefvárosban

Liget és sziget a Józsefvárosban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Benyovszky utcai ház kapuja melletti falon tábla hirdeti lakójának egzotikus hobbiját: G. Németh György, a Westel kommunikációs igazgatója egy életre elkötelezte magát Benyovszky Móricznak, illetve Madagaszkár történelmének és kultúrájának. Kertjének és lakásának számos pontja vall a különös életű és sorsú, Madagaszkár kormányzójává emelkedő, kalandkedvelő magyarról.

 

 

A házigazda és családja 25 éve él ebben a több mint százesztendős házban. Nem is vágytak soha máshova, megvárták, míg szép lassan megvalósítják álmukat, kényelmüket - idelent". A kialakításnál, ahogy Zia asszony, G. Németh György felesége mondja, az volt a legfontosabb, hogy mindenki otthon érezze magát.

 

Már a kertkapu sem mindennapi, nemrég készítette tölgyfából egy asztalosmester, akit szívesebben hívnék művésznek. Õ bútorozta be az egész házat, a konyhától a beépített szekrényekig.

 

Kurta István minden igényt teljesített, minden helyet kihasznált, és az ízléssel sem állt hadilábon. A kert közepén egy madárra hasonlító Szabadságszobor (Elek Anita műve, eredetije Madagaszkáron található) hívja fel magára a figyelmet a rengeteg fű, fa és virág között. A szökőkút körül kövek, melyek részben Madagaszkárról, egy-két különleges darab pedig Izlandról származik. A kövekről még annyit, hogy Zia először a kőbányába ment válogatni, onnan a Duna-partra különleges kavicsért, majd Szentivánba a márványlapért, a kerti sütöde köveit pedig Etyekről hozatta. Egy több mint száz éves ivókutat a földben találtak, gyönyörűen rendbe hozatták. A trópusi növények közül a kínai selyempálma emelkedik ki, amely télen sok figyelmet, gondoskodást követel, de, mint házigazdánk mondja, megéri. A mediterrán citrus, a muskátlik, a petúniák, a begóniák, a hársfa, a szilfa, a fügefa külön-külön és együtt is képes felhívni magára a figyelmet. Csakúgy, mint a leanderek, az apró szirmú, rózsaszínű rózsabokrok, levendulák, borostyánok és tuják, melyekből több fajtát is ültettek. Az este becsukódó sárga színű nemesített kukacvirág, valamint a termést hozó kumquat külön dicséretet és kiemelést érdemel.

 

Tavasztól őszig a teraszon zajlik az élet. Innen lehet kilépni a kertbe, mondjuk egy kis pingpongozásra, hintaágyi olvasásra vagy grillezésre. De le lehet a jutni a kert felől a pincébe is. A jacuzzi igazi felüdülést ígér, amely akkora műgonddal és valóságos gonddal készült, hogy remekműszámba megy. Jacuzzi közben lehet tévét nézni, CD-t hallgatni, vagy utána az infrakamrát használni.

 

Ebben a házban divat a hajózási kultúra ápolása is, rengeteg tárgy, festmény tanúsítja ezt. Még a terasz is, melynek van egy olyan pontja, melyre, ha odaáll az ember, - hajón" érezheti magát. Továbbá: a nagyszoba falán egy Wesselényi-dombormű, amint éppen az árvíz elől menekíti az embereket. Másrészt az ugyancsak hajós Benyovszkyt idéző festmények és relikviák száma sem kevés, nem beszélve az akváriumokról, melyekben a kis halak nem engedik elfelejteni, hogy vízen vagyunk?

 

- És sok más hobbim is van. Gyűjtöm a régi könyveket, régi újságokat, de van egy 180 millió éves őskő-ritkaságom, amellyel természetesen semmilyen régiség nem vetekedhet. Ezt a fosszíliát, tán mondanom sem kell, Madagaszkárról hoztam.
Az őskő látványa után sokáig ocsúdni sem tudok, ekkora időmennyiség szinte elképzelhetetlen. Másrészt megállapítom, hogy akinek rengeteg dolga van, annak a hobbija is rengeteg. A szobát szemrevételezve mosolyogva tovább csodálkozom a nevető újkori Madonna-szobrokon, no meg egy nagyon kényelmes bőr ülőgarnitúrán. Ez utóbbi azért csábít, mert tévénézés közben nagyon praktikusan lehet használni, hisz egy gombnyomásra láb- és fejtartó pattan ki belőle. A házigazda szobájában minden elektromos herkentyű mellett az otthonosság is honos, csakúgy, mint a praktikum. A falon mi más lehetne, mint Madagaszkár térképe, amit már kezdek megszokni. Gróf Benyovszky Móric felfedező, hajós és kormányzó szinte itt lakik velük, és talán nem is halt meg soha Madagaszkár szigetén.
Az ebédlő hangulata és stílusa: polgári. A tálalószekrény ónémet, a terítők, a függönyök, a szalvéták harmóniája mind-mind Zia asszonyt dicsérik. Az ebédlőből falépcső vezet fel a galériára, ahol aludni, vasalni lehet, és ahová a rumlis dolgokat ideiglenesen el lehet dugni. És itt van a bükkfalépcsős lejárat a pincébe is.
A konyhát olyan pontosan építették be, hogy minden centit sikerült kihasználni. Befért a mosogatógép, sarkon nyitható konyhabútor-rendszerekkel konspiráltak, olyan szekrényeket is beterveztek, amelyek hátulról szellőznek.
Találtam egy házat a Józsefvárosban, ahol jó lakni, s egy kertet, ahol jó élni.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.