Fantáziaház

Fantáziaház

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Saját bevallásuk szerint görbemániásak: nem szeretik a szögletes idomokat, a mértanilag szerkesztett falakat. Házuk építésénél a kőművessel kicsiszoltattak minden szögletet. Hullámos falakat, kör közepébe zárt zuhanyozót, csigavonallal leválasztott tereket álmodtak. A fiatal házaspár mindent kipróbált a valóságban is, amit élénk képzeletük teremtett.

 

 

A lakásról elsőként a játékosság, másodszor az élénk fantázia, harmadszor a jó ízlés jut eszembe. Pedig nem volt egyszerű az építész dolga. Először is: a telek vonala nem volt egyenes, másodszor: legalább háromméteres szintkülönbség van a szomszéd telek és e között, így a ház teteje ott ér véget, ahol a szomszédban az alapok kezdődnek. Székely Márta építész azonban szereti a kihívásokat, így a tulajdonosok játékos fantáziájának és a terep adta különös igényeknek örömmel tett eleget.

 

A fiatal házaspár nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg a kertvárosi telket, melyen egy szokványos kockaház állt. Először részleges átalakításra gondoltak, elképzeléseik szerint néhány fal megmaradt volna, de ahogy alakultak a tervek, rájöttek, nem érdemes toldozgatni. Az új ház pontosan a régi helyére épült. Igazán különleges, hogy a mediterrán jellegű ház teljesen beépült a domboldalba, a tető vonala igazodik a terephez, így a szinteltolás ellenére az emeleti teraszról is egyenesen a kertbe lehet kilépni.

 

Voltak persze kötöttségek is, hiszen a ház két oldalfala szinte teljes egészében a föld alá épült. A hálószoba és a konyha emiatt ablak nélküli, természetes fényt a hálószoba csak néhány sornyi üvegtéglán keresztül kap, a konyhát pedig közvetve a csupa üveg nappali és étkező világítja meg.

 

A házat körülölelő kert is belesimul a tájba. Mindenben a harmóniára törekedtek, így lett zöld a tető, a terasz és a medence partjának borítása borovi palló, és a kerthez vezető lépcsők is a nagy egységet szolgálják. A régi ház oldalába fúrt kút hasznosítására több verzió is született.

 

Végül a kút egy antik kovácsoltvas ráccsal a kert rusztikus ékessége lett.

 

A ház kialakításában a lakók legfontosabb kikötése az volt, hogy minél egyszerűbb vonalú legyen, s ahol csak lehet, természetes anyagot használjanak fel, színeiben pedig a pasztell finom árnyalatait kövesse.
A rendkívüli ötletek és a szokatlan adottságok az építészt is inspirálták. A kivitelezésben legjobban talán a telek kanyarulatát követő belső hullámzó faltól féltek, ezért
az építész pontos számításokkal, megszerkesztett körívekből összeálló pontok kitűzésével segítette a kivitelezőt. Hasonló gondosságot igényelt a megrendelő által álmodott, mozaikokkal kirakott csigás zuhanyozó kialakítása. Mindenekelőtt azt kellett kiszámolni, belső íve hogyan forduljon rá a hálószoba bejárati ajtajára.
Szekrény nincs a nappaliban, rakodásra több gardróbszobát alakítottak ki, a polcokat és térelválasztókat pedig gipszből, ytongból és betonitlapokból maguk a tulajdonosok készítették. Kedvelik a hatalmas, egymásból nyíló tereket is, ezért a konyha egy légtérbe került az étkezővel, az étkező és nappali között pedig a kandalló és az azt körülvevő gyönyörű enteriőr töri meg a teret.
Az uralkodó színeket a háziasszony választotta ki közel kétszáz színkártya segítségével. Alapkoncepciója: minden szín megy mindegyikhez, így az egész lakásban bátran kezeli azokat. Most a vörös a kedvence. Konzervatívabb barátaik esküsznek a fehér lakás szépségére, de ők úgy gondolják, otthonosabb így, jobban érzik magukat különféle színekkel körülvéve.
Aztán most, hogy elkészült a nagy mű, kezdődik minden elölről. Nagy átalakítás előtt állnak, a padlófűtés kialakítása miatt alkalom nyílik új színek, új formák, új megoldások keresésére. Eltűnik minden, ami most gyönyörködtetett bennünket, de hogy milyen meglepetésekre készülnek, egyelőre nem árulták el. Legyen minden meglepetés, következő látogatásunkkor megtudhatjuk.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.