Kanyarház fiataloknak

Kanyarház fiataloknak

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fiatal pár kezdetben albérlőként élt a ház egy hozzáépített részében. Mivel nem volt egyetlen egyenes, illetve párhuzamos felülete sem, mint afféle százéves ódon építménynek, elnevezték hát kanyarháznak. Az itt töltött öt év alatt beleszerettek a házba, a telek végén húzódó borospincébe, ezért a főbérlő halála után szinte természetesnek vették, hogy megvásárolják az ingatlant az örökösöktől.

 

 

 

 

 

Vilmos és Kriszti 2002 tavaszán kezdtek neki a felújításnak. Az eleinte egyszerű kis beruházásnak induló munka, ami a fűtésrekonstrukciót, a tetőcserepek és néhány ajtó, valamint ablak cseréjét tartalmazta volna, néhány hét alatt a ház teljes átépítésével folytatódott. A hosszú, kicsit kanyargós telekre eredetileg - helyi szokások szerint - két épületet építettek egymás mellé, ezért az újjáépítés során az eggyé varázsolt tető is egy enyhe kanyarral lepi meg a nézelődőket. A ház alapja mintegy 80 centi magasra emelt terméskő, amely

 

az ablakokig felér.

 

E fölött a falak vályogtéglában folytatódnak. A vályog szerelmeseinek szerencséjük volt, mert a néhol hetven centi vastag főfalak repedés- és vízmentesen vészelték át az évszázadot, az egyetlen probléma csak a falak nem létező síkja volt, a görbületek. Jelentősen megnehezítették a belső berendezés megépítését, menet közben gyökerestül átalakítva a derékszögekhez szokott mesteremberek elképzeléseit is.
A vályogfalat vakolásnál rabichálóval kellett megfogatni. Az izgalmas, rücskös felületet a vakolás után a simítás elhagyásával érték el, így az építtetők sok pénzt is spóroltak.
Nagy kihívást jelentett a hegyről lejövő víz elvezetése, illetve a ház belülről történő, ún. - teknő" szigetelése is, amelyet a ház két oldalán leásott szigetelő fallal és az esővizet elvezető dréncsövekkel oldottak meg.
A több mint százéves tetőszerkezet felújítása annak szinte teljes elbontásával járt, szinte csak a középső tartógerendák maradtak meg. A csere során az egy évszázaddal ezelőtti technikával dolgoztak:
a szarufákat csapolással rögzítették
a gerendákba, és az új cserepeket a hagyományos módon rakták föl, így sokkal kevesebb anyagra volt szükségük.
A konyhából balra nyílik a hálószoba, amelynek mennyezetét a régi stukatúrnád elbontásával, a helyi ERDÉRT-ből vásárolt szélezetlen borovi fenyődeszkákból alakították ki, úgy, hogy a deszkákat a gerendákhoz csavarozták. Mivel a deszkák éle itt is girbe-gurba, a hézagokat eltakarandó - fölülről, a padlástér felől felrakva - , szintén borovi fenyődeszkával töltötték ki, illetve hidalták át, majd a deszkákat egységesen falazúrral festették le. A hálószoba, illetve a vizesblokk fölé később a gyerekszobákat szeretnék megépíteni. A házban egyébként szigetelésképpen mindenütt felhasználták a tömörített polifomot, így
a hálószoba fölötti födém is dupla szigetelést kapott.
A ház az elmúlt századok organikus építészetének elemeit ötvözi a legmodernebb anyagokkal, megoldásokkal. A parasztház kis ablakai miatti sötétségét a nyitott tetőtérrel kívánták ellensúlyozni, amelyben
a kibontott födémen keresztül a tetőtéri ablakokon át árad a fény a nappaliba. A ház első építésének idejében meglévő zsalugáteres ablakokat eredeti formájukban állították vissza, amelyekre kovácsoltvas kilincsek kerültek.
A konyhából jobbra nyílik az átvezető folyosó, amelyből balra a fürdőszobába, illetve a szárítóhelységbe léphetünk. A fürdőszobában a kád beépítéseként és a mosdó lapjának kialakításánál szintén a szélezetlen fenyőborítást alkalmazták. A kád fölötti vastag falba vájt bemélyedés - itt volt valaha az átjáró a két ház között - a polc feladatát tölti be. Hangulatos megoldásként szolgálnak a kerti vécéajtókhoz hasonló belső szobaajtók és a szép rongyszőnyegek is. Az átvezető folyosóról a ház másik végében található a dolgozószoba Vili kedvenc íróasztalával és könyvszekrényével.
A vendéglátás, a főzés otthon is fontos szerepet játszik, így a ház központjában egy nagy konyha és egy tágas étkező kapott helyet, hosszú, egyedi gyártású fenyő étkezőasztallal, amely körül esténként vagy hétvégeken a barátok gyűlnek össze.
Az étkező konyhapultját egy ismerős asztalossal készíttették el, sajátosan rusztikus stílusban, amelynek két végét L alakban dísztéglából kirakott fal zárja le.
A kerámiapadló a hagyományos parasztházakban oly gyakran látható téglaburkolatot idézi. A tűzhely főzőlapjának közepébe a legfinomabb vegetáriánus Wok-ételek elkészítésére alkalmas rózsát épített be a készítő.
A háznak megfelelő hangulatot esténként az egyedi ötlet alapján átalakított, homokfúvott üvegű petróleumlámpa falikarok biztosítják, amelyeket a tulajdonos a helyi gazdaboltban vásárolt. Az építész, Rakovsky István a ház tervezésekor számításba vette a később elhelyezendő lámpatesteket, elektromos készülékeket is, amelyekhez a zsinórok mind láthatatlanul
a falban futnak.
A konyha-étkező mennyezettel határos falának megvilágítása ötletes megoldás, amely látszólag még inkább megemeli
a tetőt, kellemesen szellőssé téve, s ezzel
is mintegy megnövelve a teret.
A burkolók részéről nagy alkotókészséget kívánt a burkolatok elhelyezése, hiszen
a falak találkozása sehol sem felelt meg
a megszokott geometriai formáknak. A fürdőszoba falburkolatának találkozásainál - mivel a fal enyhén kifelé dől - a nem létező derékszögekről az - összetört csempe" megoldással terelték el a figyelmet.
A nappaliban ugyanerre a problémára
a kövezet halszálkában történő, parkettamintás lerakása jelentett megoldást. És hogy a többi részlet se üssön el a ház rusztikus jellegétől, a kőművesmunkák végzésekor szándékosan figyeltek arra, hogy az ablaknyílások belső fallal határos élét is lekerekítsék.
A lakásban - a hálószobát kivéve - mindenütt padlófűtést alkalmaztak, radiátorokkal kiegészítve. A hálószobába hajópadlót szerettek volna lerakni, ezért ide nem vezethettek padlófűtést, a dolgozószobában azonban kiegyeztek egy laminált padlóburkolattal, amely remekül tűri a padlófűtést is.
Nyáron a kertben a szabadtéri sütés színhelye a támfal tövében, a pince bejárata előtt húzódó terasz. A támfal minden kövét a kertből ásták ki, a közlekedőjárdák kövezetét a régi betonjárdák helyett egy budapesti építkezésen fölöslegessé vált címeres bontott téglákból rakták ki, amely átvezet
a házból a bejárattal szembeni reggelizőteraszra és a borospince elé tervezett nyárikonyha felé is. A kávézóterasz fölött emelt, nyitott szaletlit egyszer majd növények futják be, kellemes árnyékot borítva az alatta üldögélőkre. Az automata kapu mögött, amely szint borovi fenyőből készült - a kertben három autó befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki. A boltíves, fél évszázados borospince falát beton támfallal fogatták meg. Innen lépcső vezet a fölső kertbe, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a telekre és a városra.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.