Békés otthon a Balaton-felvidéken

Békés otthon a Balaton-felvidéken

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Jó ideje divat városi értelmiségi körökben Balaton-közeli településen falusi házat venni. Két eset van: vagy tetőtér-beépítéssel, hatalmas ablakokkal reprezentativ nyaralóvá alakítják, vagy ragaszkodva az eredeti állapothoz, megkísérlik otthon érezni magukat a számukra szokatlan skanzenben.

 

 

Barátunk ősidőktől ismerte és becsülte mai háza egykori gazdáját, hisz évtizedek óta szoros szálakkal kötődik a varázslatos hangulatú Balaton-felvidékhez. A ház a falu végén található: a szőlőültetvényekkel teli szelíd dombok ölelésében.

 

- Apuék 1971-ben Aladár nagybátyámék lovasudvarának szomszédságában vettek egy parasztházat, földes szobákkal; nem volt benne se víz, se villany. Itt nyaraltak, s jöttünk velük mi is. A fiam és a húgom gyerekei egy kimustrált lóitató vályúban fürödtek. Mind több magyar és német családot vonzott ide a lovaglás lehetősége, a gyönyörű táj, a békés kis falu, nem túl messze a Balatontól. Jöttek a barátaim is, beleszerettek a faluba, sorra segítettem nekik itt házat venni. Egy szép napon arra ébredtem, hogy mindenkinek van háza, kivéve engem. A kilencvenes évek elején megvásároltam az első házamat. Nagyon szerettük, eszünk ágában sem volt máson törni a fejünket. Ám újfent segítségére akartam lenni valakinek, ezúttal külföldi ismerősöknek, akik lefoglalóztattak velünk egy házat, majd visszaléptek a vételtől. Így szinte belekényszerültünk a vásárlásba, hogy ne vesszen el a foglalónk.

 

- E háznak több különlegessége van. Egyrészt tekintélyes a kora.

 

- Homlokzatáról leolvasható: 1895-ben építették. Én magam vagy tizenöt éve ismerem kívülről-belülről. A régi tulajdonosának sokszor mondtam: - Dani bácsi, neked van a legszebb házad a faluban", de nem gondoltam volna, hogy a házához nekem egyszer közöm lesz.

 

- Én emlékszem az eredeti állapotokra. Évekkel ezelőtt bennünket is hívtál: - Gyertek, ha akartok igazi szép parasztportát látni. Megmutatom nektek Dani bácsi házát!"

 

- Volt az öregnek egy csodálatos germersdorfi cseresznyefája, rendszeresen átjártunk cseresznyézni. Két évvel ezelőtt még nyolcvan kilót termett, de Dani bácsi halálának évében a fa is befejezte. Õsszel nem engedtem kivágni, mert abban bíztam, hogy tavasszal még kihajt.
Nem így lett.
Házigazdánk megőrzött valami nagyon fontosat, miközben nem ragaszkodott görcsösen ahhoz, hogy kívül-belül szigorúan korhűen hozza rendbe a házat. 2003-ban a saját múltjával, jelenével, személyiségével összhangban miért is kellene olyan körülmények között élnie, mint egy parasztembernek egy évszázaddal ezelőtt - Mindenképpen mesterkélt lenne. Mindegyik falusi házban van vezetékes gáz, és sok helyen központi fűtés is.
- Ti már hosszú évek óta nem pusztán nyaralók vagytok itt.
- Mi télen is legalább minden második hétvégén itt vagyunk. Tavaly már a karácsonyt is itt töltöttük. Gyönyörű ez a vidék hóval borítottan is. Szeretném az életemet úgy berendezni, hogy a hétnek a kisebbik felét kelljen csak Pesten munkával tölteni. Mert itt nyugalom van és béke.
- Amikor Dani bácsi halála után először beléptél ebbe az elárvult udvarba, milyen gondolataid voltak, mi vezérelt?
- Legelőször az jutott eszembe, hogy ezt merem ajánlani a svájci ismerősöknek, mert láttam, mit lehet belőle csinálni. Amikor kiderült, hogy nekünk kellene megtartani, kihívtam egy ingatlanközvetítőt. Õ azt mondta, hogy mind a két házat könnyen el lehet adni, de egyet tudjak biztosan: ha úgy döntök, hogy ezt a házat adom el, s észreveszem, hogy az új tulajdonosok mit csináltak belőle, engem a guta megüt. Nem járok még a falunak ezen a részén sem, annyira dühös leszek miatta. Másfelől az én gondolataim vezérmotívuma az volt, hogy lehetőleg minél kevésbé nyúljak hozzá a főépülethez. Egyet határozottan éreztem: ehhez a házhoz veranda illene.
Érdekesség, hogy a ház külső alapterülete 145 m2, de ha összeadom a helyiségek alapterületét, az mindössze 95 m2-t ad ki. A különbség a falakban rejlik. Bármily hihetetlen, ezek hetven centiméter vastag falak! A hátsó épületben volt a hombár, amit pincének neveznek, bár nem igazán hideg. Itt volt az istálló, amiből külön kis apartman lett, s a szénatároló is, amely ma garázsként szolgál. Ezenkívül volt fáskamra, füstölő, meg két tyúkól, amit most fatárolóvá lépett elő. A disznóólat lebontották.
Mindig vágytam kandallóra, itt sikerült megvalósítani. Pétfürdőn fölfedeztem egy mestert, aki elkészítette nekem az égésteret és a fölötte lévő herkentyűt, amelyen el lehet vezetni az égésterméket. Előzőleg megtaláltuk Füreden azt a kőművest, aki egyébként az egész házat létrehozta; ő a szó szoros értelmében KÕ MÛVES! A neve Palcsák János. Õ készítette el a kandalló kőmunkáit, ami nemcsak szép, de remekül is működik.
- Én értékelem, ha gyümölcsfákat is látok a ház körül, nem csak tuját és más divatos örökzöldet, amelytől közhelyessé válnak
a mai kertek.
- Nem kis Versailles-t óhajtottam kialakítani, hanem lehetőleg megőrizni az eredeti kert hangulatát. Szinte csak fű van itt, valamint a falat befutó vadszőlő és borostyán, meg füge és rózsa. A ház előtti akácfákat visszavágtuk, ettől hihetetlenül megfiatalodtak, új erőre kaptak. Rá akartak beszélni, éppen a kertész, hogy az udvaron a két nagy fát szedjem ki. De azt mondtam, hogy én fát ki nem vágok, amíg az magától nem akar elmenni. S ezt úgy hálálták meg, hogy idén mind a két fán volt legalább hatvan kiló meggy. A hátsó kertben vannak még igazából szép gyümölcsfák. Nagy szerencsénk, hogy megmaradt rengeteg kő, így a gyümölcsös elé is kerülhet kőkerítés, de az is csak egy méter húsz centis lesz, semmiképpen nem magasabb. Nem akarok én itt kínai nagy falat! Hollandiában a földszintes házikóknak is csak jelképes, - babaszoba" függönyük van. Úgy gondolják, nincsen titkolnivalójuk a külvilág elől. Nekünk sincsen.
--------------------------------------------
Megkértem Farkas Zoltán építészmérnököt, aki feleségével, Rózsás Katalinnal együtt tervezte e családi ház felújítását, mondja el ő is szakmai véleményét.
- A Balaton-felvidéket nagyon szeretem, feleségemmel több házat terveztünk a régióban. E házra pillantva első gondolatom az volt, hogy igen vonzó. Már abban a majdnem romos állapotában is lehetett látni benne, hogy adja magát a felújítás lehetősége. Ráadásul egy nagyon jó hatású épületegyüttesről van szó.
Az egyetlen komolyabb változás a házon a bejárat előtti előtér, a veranda. Ennek funkcionális oka volt: jól védi a bejáratot, és alkalmas arra, hogy kiüljenek oda. Véd az erős naptól, de a széltől, esőtől is. Hitem szerint ez emelt az épületegyüttes értékén, kifejezetten előnyös, hogy közel az eredeti stílusához, kiegészült egy fogadótérrel. Az összes többi részletet tiszteletben tartottuk, ebben az építtető nagyon jó partner volt, mert legalább ugyanolyan szeretettel néz minden ilyen régi építészeti hagyományt, mint mi.
A házhoz csatlakozó gazdasági épületben a kertben termett, befőzött gyümölcsök,
a környékről származó borok is helyet kapnak, vendégekkel akár borozóként is funkcionál. Mint ahogy van hely éjszakára is az - ottfelejtkező" szállóvendégnek
a kialakított apartmanban, ahol kis konyha és fürdőszoba is rendelkezésre áll.
A házzal szemben lévő különálló építményt tulajdonképpen csak megtisztítottuk, nemigen kellett rajta változtatni. Tágas, barátságos, nyitott kerti kiülővé vált. Mellette adódik a lehetőség arra, hogy a bogrács kellékei egészen közelben legyenek. Szépen érvényesül itt a táj természetes anyaga, a kő.
Gondolhatnánk, hogy ezen a telken az épületek véletlenszerűen kerültek oda, ahol ma is állnak. Ám ez a ház és a gazdasági épület olyan arányosan helyezkedik el, olyan jól alkot épületegyüttest, hogy ennél jobban nem lehetett volna elhelyezni. Egyébként én nagyon sokat gondolkodom azon, hogy mitől szépek a népi építészetnek ezek a fennmaradt, megőrzött maradék épületei. Az arányaitól - Az anyaghasználattól - Nehéz pontosan megfogalmazni. Annak idején a falusi emberek mindig a racionalitást követték. Tehát ők nem építettek a szükségesnél magasabbat, nagyobbat.
- Mivel lehet tönkretenni azt, ami eredendően szép volt?
- Például azzal, hogy megemelik kicsit a falat, és beépítik a tetőteret. Stílustörés az is, ha nagy ablakok kerülnek a régi kicsik helyére. Mindez rosszabb, mintha építettek volna egy új házat.
A házak arányaiban fontos szerepet játszott az, hogy fagerendákkal fedték, ami az épületszélességnek, a tetőméreteknek határt szabott. Ma gyakran monumentális méretűek a családi házak, sok rajtuk a hivalkodó elem. Annak idején ez nem fordult elő, mert nem volt rá szükség. Az ablak például azért volt kicsi, mert az emberek nem a házban éltek, oda csak nyugovóra tértek.
Noha a házak legtöbbje egykor nádtetős volt, erre racionális okokból hódfarkú cserép került, ez azonban egyáltalán nem idegen e tájon. A stílustörések egyértelmű elkerülésében jó partnerekre talált az építész. Nem azért kellemesebb az együttműködés, mert barátnak másképp tud az ember dolgozni, hanem mert - ismétlem - az a jó partner, aki nagyon szereti és tiszteli a hagyományokat.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.