Egy délután a Hegedűs-háztetőn

Egy délután a Hegedűs-háztetőn

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Megpillantva a Hegedűs utcában az Angyalföldi Lakásépítő Rt. beruházásában megvalósult épületegyüttest, rögtön feltűnnek a puritán szögletességet kerek ablakokkal oldó formák, az aszimmetrikus oromfal, a zászlórudak: mind-mind a bauhaus-stílusról árulkodnak. A mai kor anyaghasználatának sajátosságaival is tökéletesen beleillik az Újlipótváros hangulatát meghatározó nagy elődök épületeinek sorába. Míg az általában árnyékban lévő földszint és az első emelet homlokzata sötétkék gránitborítást kapott, addig a viszonylag jobb benapozású, feljebb lévő emeletek hófehéren szikráznak a ragyogó napsütésben. A fények és az árnyékok észrevétlenül az épület részévé váltak.

 

 

A lift néhány másodperc alatt suhant fel

 

az 54 lakásos társasház legfelső, kilencedik emeletére, a házigazda már az ajtóban várt. Belépve az ezen a szinten található egyetlen lakásba, meglepő élmény fogadott: a pesti háztetők karéjába simuló, napfényes, gazdag növényzetű, a lakás alapterületével megegyező terasz látványa, háttérben Budapest panorámájával.

 

A lakásban a gondosan megválogatott berendezés híven tükrözi a tulajdonosok jó ízlését, a ház stílusának jellegzetességeit. Miközben a citromos ásványvíz mellett beszélgetünk, olyan fenséges nyugalom lesz úrrá rajtam, amilyet csak a már jól ismert viharos történelmű, esőáztatta-napégette pesti háztetők biztonságot árasztó ölelésében érez az ember.

 

Az építkezés 2001-ben indult, és viszonylag gyorsan zajlott - meséli vendéglátóm, aki 2002 nyarán már beköltözhetett a kétszintes, 98 négyzetméteres lakásba, amelyhez egy 96 négyzetméteres terasz is társult. Szerencsésnek mondhatta magát, hogy - tiszta lappal" indult, s nem kellett semmit kidobni, a tervezőkkel együtt saját elképzelései szerint alakíthatta ki a tereket, válogathatta meg a berendezést. Mivel előző, jóval kisebb lakása is a belváros szívében volt, szerette volna elkerülni a mindennapi közlekedést és idegeskedést a csúcsforgalomban, ezért döntött úgy, hogy a belvárosban marad. A vízi sportok iránt vonzódó, természetimádó tulajdonos így létrehozott a városközpontban egy zöld oázist, a csodás panoráma nyújtotta határtalanság érzésével. A természetet a dézsás zöld növények mellett a betonkorlát vályújában sorakozó facsemeték és a futónövények, valamint a korláton kívüli sávban, néhány centiméteres kavicsos földbe ültetett növények idézik, melyeknek nedvességét automata csöpögtető rendszer szabályozza. A pergola alatt elhelyezett kerti garnitúra teszi otthonossá a faborítású teraszt. Bár a terasz külső részét statikai problémák miatt emelték ki a szintjéből, a kiemeléssel megtörték a tér egyhangúságát is. Az esték diszkrét hangulatáról a betonkorlátba épített lámpák gondoskodnak. Néhány év múlva már a lombhullató futónövények védik a napfénytől az alatta üldögélőket.

 

Az eredeti tervben az alsó szinten nem szerepelt hálószoba, itt a konyha foglalt helyet, a mostani konyha helyére pedig egy hosszú előszobát terveztek a lépcsőig, amelyet így csak az előszobából lehetett volna látni. Az előszoba nappalival határos falát nem építették meg, a terveken szereplő konyhát az eredeti előszobába
helyezték és egyben hagyták a nappalival, így most a lakás egyik díszeként szolgáló lépcső a nappaliból is látszik.
A hálóból nyílik a fürdő, amelynek ajtaja szekrényajtóként is funkcionáló tejüveg tolóajtó. Az ajtó nyitott állapotában a fürdőszobába való belátást teszi lehetővé, és eltakarja a fürdőszoba melletti, gardróbként szolgáló polcokat. Ilyen ajtót terveztek a hálószoba és a nappali közé is. Ez a megoldás kiemeli a minimal stílusjegyei által megkövetelt átláthatóságot, ugyanakkor bátran ajánlható helyszűkében lévő lakástulajdonosoknak is. A berendezés stílusát általában a minimal art természetes anyagokkal párosított, keleties változata jellemzi. Az emeleten alakították ki a dolgozószobát, amelyben a trópusi fából készített bútorok a tulajdonos asztalos barátjának munkáját dicsérik. A trópusi depálfából készült íróasztal és a könyvespolcként használt térelválasztó különleges pácolása még elegánsabbá teszi a bútordarabokat.
A dolgozószobából a felső szinti teraszra léphetünk. A természetet és sportokat kedvelő tulajdonos rendszeresen látogatja a földszinti kondicionálótermet, a ház pinceszintjén pedig kétszintes mélygarázs szolgálja a lakók autóinak biztonságát.
Mind a házban, mind a lakásban megtalálható mindaz, ami egy fiatal városlakó kényelmét szolgálhatja.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.