A kert tervezése

A legtöbb embernek, ha kertes házra vágyik, számtalan ötlete és elképzelése van. Mégis gyakran az ilyen kertész lelkületű telektulajdonosok is szakemberhez fordulnak, hogy kertjüket megterveztessék. Szerencsés esetben a kertépítészeti és építészeti tervezés összehangoltan történik. Ha azonban a már kész építészeti tervekhez kell igazodni, nem érvényesíthetők maradéktalanul a kertépítészet szakmai irányelvei, és ez a kert későbbi használhatósága szempontjából sem kedvező.

 

 

Az legújabb építésügyi rendelkezések szerint az építési engedélyezési tervdokumentáció része a kertépítészeti terv is.

 

Ez az önkormányzatok nagy részénél ma már az engedély megadásának feltétele. A kerttervnek alapvetően két típusa van, az engedélyezési terv, illetve a kiviteli terv. A kertépítészeti tervnél is figyelembe kell venni az építési előírásokat (OTÉK, Budapesten a Budapesti Városépítési Keretszabályzat, helyi építési rendeletek, minimális zöldfelületi arány, az egyes felületek milyen százalékban számítanak burkolt felületnek stb.)

Zöldfelület felmérése

A kertépítészeti terv általában a következő munkarészeket tartalmazza (egyes önkormányzatoknál többletelvárások is lehetnek).
– A Zöldterület felmérése tünteti fel a területen lévő növényállományt, jellege és állapota megjelölésével, valamint a telekkel határos közterületen lévő növényzetet (a fák törzsátmérőjét 1 méteres magasságban adjuk meg). Szerepel a rajzon a fafajok és a jellemző cserjeállomány megnevezése, esetleg a területen található évelők is. Sok esetben ugyanez a tervlap szolgál a Fakivágási és favédelmi terv bemutatására is, azaz hogy mi van a telken, minek a megtartását és védelmét javasoljuk, és melyekre kérünk fakivágási engedélyt. A Fafelvételi dokumentációban bemutatjuk a tervezési terület fáit, fajuk, törzsátmérőjük és állapotuk, valamint tervezett sorsuk megjelölésével és indoklásával együtt. A kivágásra kerülő fákról külön Fakivágási jegyzék készül, a fafaj és méret megjelölésével. A gyümölcsfák és a 8 cm törzsátmérő alatti fák esetében pótlási kötelezettség nincs, minden egyéb esetben az önkormányzat határozza meg méretben és számban a pótlást (Pótlási jegyzék).
Ha a tervezési területen nem tudjuk elhelyezni a megfelelő számú fát, az önkormányzatnál a hiányzó mennyiség árának befizetésével teljesíthetjük a pótlási kötelezettséget (saját zöldfelületi beruházásaihoz használja fel). Ajánlott az építkezés után továbbnevelt, földlabdás fák kiültetése, mivel ezek mind esztétikai, mind biológiai funkciójukat hamarabb teljesítik. A területen található védett növényfajok megóvásáról a Favédelmi tervben külön is gondoskodni kell. Hogy az építkezés során lombjuk ne sérüljön, fakalodával, időszakos takarással (pl. vakolás, műköves munkák alatt) kell védekezni, a gyökérzet megóvására a közel futó munkagödröket, alapárkokat meg kell támasztani. A védett fa, cserje kivágásához az elsőfokú természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, illetve a Tájvédelmi Körzet, Nemzeti Park igazgatóságához is be kell nyújtani a tervdokumentációt, ha az építési telek védett területtel határos.

Kertépítészeti terv

A Kertépítészeti terv célja az, hogy meghatározza a kertépítészeti koncepciót, a növénytelepítési jellegzetességeket, a fák, cserjék és a gyep arányát, elhelyezkedését és a terep kialakítását, magassági értékeit. Jól látható módon kell elkülöníteni a kert különböző felületeit: mi burkolat, mi zöldfelület, jelölni a gépkocsi és gyalogutak helyét, burkolatuk jellegét, a térszint alatti építmények, garázsok, a pihenők, burkolt teraszok méreteit, kijelölni a kert funkcionális egységeit.
E tervhez mellékletként tartozik egy Növényjegyzék a telepítésre javasolt fák és cserjék fajáról és számáról. Szintén mellékletként nyújtandó be a tervezési terület Zöldfelületi mérlege, amely összegzi a burkolt felületeket, az előírásoknak megfelelő zöldfelületi arány meglétét. Ki kell térni a térszint alatti építmények felett tervezett termőföldréteg vastagságára, ugyanis ettől függ, hogy az így kialakított terület milyen arányban számítható be a zöldfelületbe. Az ún. gyephézagos betonburkolat, vagy a műanyag gyeprács burkolat ugyancsak különböző százalékban számítható be a terület – zöld – részébe.

Kertépítészeti Kiviteli terv

A kiviteli terv sok esetben az engedélyezési terv készítését követi, de ettől függetlenül is készülhet, kapcsolódhat egy már meglévő, régebbi épülethez is. Ha már meglévő épülethez szeretnénk kertet terveztetni, több előkészítésre van szükség, hiszen sort kell keríteni a terület felmérésére (geodéziai felmérés szükséges, ha a terep lejtése, tagoltsága, a telek mérete ezt indokolja, egyszerűbb esetben felméri a kerttervező is). Igen fontos, hogy a tervező képet kapjon a kerttel kapcsolatos elképzeléseinkről, a kerthasználat várható jellegéről, tulajdonképpen az életformánkról, a család szokásairól, gyermekeink koráról, kutyánkról vagy más háziállatunkról, ugyanis ezek mind befolyásolhatják a kert kialakítására tett javaslatait, ötleteit. Nem illetlen kíváncsiskodás tehát, ha a tervező magánéletünk részleteibe belekérdez..
Az előzetes megbeszélés alapján a tervező vázlattervet készít, ezt egyezteti az építtetővel. Szerencsés, ha néhány rajzzal segíti a terv jobb érthetőségét, ilyenkor ugyanis még fény derülhet félreértésekre, hibákra. Egyeztetve végleges igényeinket, elkészülhet a kiviteli terv. A kerttervhez mellékelhet a tervező külön Növénykiültetési tervet, Tereprendezési tervet és Kitűzési tervet is.

Tervező kiválasztása, díjazása

A kertépítészeti terv készítésére az Építész Kamara tervezői névjegyzékébe bejegyzett okleveles táj- és kertépítész mérnökök, illetve a korábban végzett táj- és kertépítész szakos okleveles kertészmérnökök jogosultak. A kertépítészeti terv készítése előtt javasolt mindkét fél érdekében szerződést kötni, rögzítve a terv tartalmát, milyen tervekre van igény, a tervezési határidőt és a tervezési díjat is.
A tervezési díj számítása történhet a kamara által kiadott díjszabás alapján, vagy külön megállapodás szerint, a tervezési feladat jellegétől, a tervezési terület nagyságától, a megrendelt részlettervek számától függően. A kivitelezés során hasznos a tervezői művezetés is, így a megálmodott kert méltó kerete lehet házunknak és életünknek.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop