Zöld a tetőn

A ma ismert technikai, biológiai, gyakorlati ismereteink felhatalmaznak bennünket arra, hogy épített városi környezetünkben minden lehetőséget kihasználva zöldesítsünk. annál inkább, Szükség is van erre hiszen a rohamosan városiasodó életforma egyre többet foglal el, burkol le természetes élő földfelületeink közül. A rendkívül széleskörű kertészeti megoldások mellett (parkok, utcai fasorok, balkonládák stb.) egyik, ma még kevéssé kihasznált lehetőség a passzív tetőfelületek ökológiai hasznosítása. Írásainkban összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat, bemutatva egy egyszerű tetőlakó oázisát, egy dézsakertet.

 

 

A közelmúltban megjelentek Budapesten a muskátlis ablakú óriásplakátok A jobb levegőért címmel. Nem konkurálni kívánunk az ajánlattal, de a Flóra-tetők legkisebbikén is néhány ezer muskátlisláda fér el. A folyamatos növényzóna (tehát nem konténeres, cserepes) kialakításának alapja a lapos és enyhe hajlású magastetőkre egyaránt feltelepíthető termesztő közeg.

 

A növényzettel telepített tetők részlegesen képesek pótolni a természettől elvett területet. A lehetőségektől függően a tetőzöldesítések széles skáláját alkalmazhatjuk. A technikai köztes rétegek segítségével biztosíthatjuk a felületi drenázsolást, a fokozott vízmegtartó képességet, a lefolyó csapadékvíz szűrését, a vízszigetelés mechanikai védelmét. A csapadékvíz-szigetelő rendszerek mindegyike alkalmas a Flóra-tetők fogadására. Valamennyi szigetelő anyagot gyártó cég különös gonddal figyel arra, hogy a tetőzöldesítőket megfelelő termékkel lássa el.
A tetőkertesítő szakcégek bevonásával megfelelő szakmai és biztonsági szempontok betartása mellett mód és lehetőség van a házilagos kivitelezés és karbantartás megvalósítására.
A tetőzöldesítés előzetes feltételei:
1. Az épületszerkezetek teherbíró képességének meghatározása.
2. Hibátlan csapadékvíz-szigetelés.
3. Az igényeknek és a körülményeknek megfelelő Flóra-tetőtípus megválasztása.
4. Kivitelezési technológia meghatározása. A jól megválasztott és szakszerűen kivitelezett Flóra-tetők hosszú távon teremtenek ökologikus és használati értékű zöldterületet a városlakók számára. Mindezek tükrében egyértelmű, hogy zöldtető kialakítása elsősorban elhatározás kérdése, hiszen igen sokféle tetőre varázsolhatunk a mai technológiákkal korszerű, működőképes és gyönyörű tetőkertet. S ez nem csak a nagy bevásárlóközpontok luxusa, hanem sokunk kertjében/házán kínálkozó lehetőség. Miért mondanánk le róla?

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop