Kőkorszaki kertek

A sziklakert maga a változatosság. A fakó, évtizedek alatt meggyötört kövek és a vidáman tarkálló virágok kontrasztja öröm a szemnek. A kő az erő és nyugalom mintaképe, a virág a légiesség és elmúlás szimbóluma.

 

 

Típusok

 

Kialakításuk formája szerint megkülönböztetünk mértani és tájképi sziklakerteket. Előbbieket sziklabúvásosnak is nevezzük, növények, utak, lépcsők és támfalak tövében vagy mellett kapnak helyet. Utóbbiak között van lejtős, illetve lapos területen kialakított változat is, melyeket főleg kis kavicsokkal rakunk ki. Mindezeken kívül természetesen készíthetünk mini kertet is, akár az ablakban, akár egy nagyobb tálban a szobában. A köveket kirándulások alkalmával is beszerezhetjük, vagy kertészetekben, barkácsáruházakban is megvásárolhatjuk. A leggyakoribb hazánkban a mészkő, de éppolyan jó a célra a homokkő is.

Kialakítás
Első dolgunk egy megfelelő lejtő létrehozása, és ezzel egy időben a teraszok megépítése. Ezt követi a talajvastagság megtervezése. Egy 10-20 cm vastag kőzúzalékréteget helyezzünk alulra, ami elvezeti a pangó vizet, elsősorban a hóolvadáskor. Erre 20-40 cm vastag termőföldréteget rakjunk. Ha mindez megvan, egyenként találjuk meg a kövek helyét, és olyan stabilan rögzítsük, ássuk be a talajba, hogy egy nagyobb esőzés idején se csúszhassanak le. A kövek vastagságának mintegy fele-kétharmada emelkedjen
ki a földből. A kövek közt hagyjunk megfelelő hézagot a növényeknek, és tegyük le a majdani növényápoláshoz szükséges járólapokat, állóköveket is. A kövek közti területet homokkal, kaviccsal vagy termőfölddel töltsük ki.
Egy sziklakertben csak egyféle követ használjunk. Néhány nagy kő szebb és kevésbé giccses, mint a sok apró. Mindezeket a munkákat célszerű az enyhe télben elvégezni, mert ha mindez megvan, egy-két hónapos szünetet kell tartani az ültetésig, annak pedig a tavasz a megfelelő időszaka.

Ültetés
A növények között vannak melegkedvelő és szárazságot jobban tűrő, illetve nedvességimádó, árnyékkedvelő típusok is.
Szebb, ha a virágokat csomókban ültetjük, azaz egy-egy fajta egy helyen virít, mintha az egész sziklakertben vegyesen állnak a különböző típusok. Az ültetésnél figyeljünk rá, hogy a gyorsan terjedő típusokat ne tegyük középre, s a magas növésű virágok ne takarják ki az apróbbakat. Ne riadjunk meg, ha az ültetést követő első nyáron kertünk kissé ványadt lesz, a következő évre minden növényünk erőre kap, és gazdagon burjánzik.
Kedvelt sziklakerti növények a varjúháj, a kövirózsa, a kaktuszok, a havasi fűz,
a törpefenyő, a kecskerágó, az orbáncfű, a boróka, a kutyatej, a téli jázmin vagy a nyúlfüle.
Amikor az ültetéssel végeztünk, szórjunk a talaj felszínére apró kavicsot vagy fenyőkéreg-vagdalékot. A kész kertet ritkán, de bőségesen locsoljuk.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop