Természetesen

A végletek országában üdítő példa látni egy lazán kezelt, de hangulatát mégsem elvesztő kertet. Mintha a „sárga úton járnék” valahol félúton a körömollóval ápolt, és a meg sem tervezett között. Kicsit erdőszéli a hangulat, a kert saját életét éli egy ideje. A tulajdonos nem sok időt tölt ápolásával, de egy-egy lepottyant almától, az útszegélyre ráhajló fűszáltól csak szerethetőbb a környezet.

 

 

A valódi vízi és vízimitátor növények változatossága izgalmas képet ad, és jól keretezi a vízfelületet, amitől előbb-utóbb feloldódik a medence szögletes kiképzése is. A víztömeget két helyen is megmozgatja a gépészet – egy apró vízesés csobog a tóba, illetve egy víz alatti áramoltató sugár juttat oxigént a halaknak, megakadályozva a túlzott algásodást, és a vízfelszín teljes takarását.

 

A kerti utak vonalvezetése, a terep plasztikus kezelése, valamint a megválasztott, jó vízáteresztő tulajdonsággal bíró, zúzottkő burkolat meghatározó eleme az összképnek. A „hanyagul odavetett” érzést keltő, néha csak jelzésértékű útszegélyek olyan látványt nyújtanak, mintha magunk fabrikáltuk volna kis erdei útjainkat.

 

A telek hátsó végéhez közeledve egyre lazább felületekkel találkozhatunk, a kert tényleg feloldódik a tájban, ami alapvető feltétel lenne minden ilyen kertben, ahol a természet közelsége szó szerint kézzel fogható. Szép számmal ültettek lombos fákat, amelyeknek lombkoronaszintje majd csak 10-15 múlva éri el teljes díszítőértékét. A nagyobb cserjefoltok alatt egyenletesen elterített fakéreg, nemcsak a gyomosodás megakadályozását szolgálja, de színével, nagy felületeivel látványos díszítőelem is.

 

Mindent egybevetve a jó tervezés mégis a spontaneitás hatását kelti. A több mint száz éves pince a vadszőlővel, a kedves, öreg almafa hangsúlyos kontúrja mind azt szolgálja, hogy képzeletünk valóban sétálgathasson. Ki-ki járkálhat itt gondolatban a saját százholdas pagonyában…

 

 

Kerttervező és kivitelező:
Nagy Csanád – www.kisvakond.eu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop