Csobogó és rezgőnyár

A japánkert lényege a csend és a nyugalom. Legfontosabb eleme az ember. Persze sok figyelemmel alakítjuk ezt is olyanná, hogy harmonikus legyen, s ne látszódjék belőle semmi civilizációra emlékeztető látvány.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l-keleti világ egzotikus hangulata, különleges életszemlélete nagy hatással van az európai szellemben nevelkedettekre. Néhány jól kiválasztott növénnyel azonban könnyedén megidézhetjük ezt a hangulatot: a tarkalevelű árnyékliliomok, a fekvő borókák, a gömb alakú hamisciprus, a babér, a japán juhar, a páfrány és a madárbirs kertünkbe csempészik a Távol-Kelet ízét. Ha valóban autentikusan akarunk lenni, ültessünk egyet Japán nemzeti virágából, a telt virágú díszcseresznyéből vagy a gyöngyvirágcserjéből.

 

A japán kecskerágók, a boglárkacserje, a hortenziák, vagy loncok közül is választhatunk.

 

A kertépítészeti kialakítást tekintve nincs egyszerű dolgunk: egy-egy kőlámpás, vagy bambuszhíd nem teszi japánkertté a hagyományos kontinentális családi kertet, már a tervezéskor átgondoltan kell kiválasztani az anyagokat, formákat. Aki japánkertet szeretne, vegye körül a területet lombhullató fákkal és cserjékkel, örökzöldekkel, bambuszkerítéssel, teljesen elválasztva a területet a környezettől. A japánkertből ne látszódjék autó, garázs, semmi hétköznapi életünkre emlékeztető, civilizációt idéző látványelem, de a ház együttélhet a kerttel, megfelelő, egymást megtűrő harmóniában. Annál is inkább, hiszen a kertünk valójában rezidenciánk meghosszabbítása, és ez a japánkertekre is igaz.

 

Az utca zaját igyekezzünk elcsendesíteni fákkal, csobogó víz hangjával, csábítsunk madáritatókba kis szárnyasokat, hadd csiviteljenek .Az autentikus japánkert kellékei a divathullámnak köszönhetően ma már könnyen beszerezhetők. Kaphatók szép kövek, sziklák, tipegők, kőlámpások, sárkányszobrok, és az elmaradhatatlan fahidak. Ebbe a miliőbe éppúgy illeszkedik a hófehér murva, mint a a szürke-fekete, folyami kavicsok.

 

Az évek múlásával a fák, cserjék egy része kinövi gondosan megtervezett japánkertünket, azaz időről időre ki kell vágni egy-egy nagyobb növényt, hogy fennmaradjanak a kert arányai, legyenek szabad terek, maradjon rálátás a részletekre.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop