Szívvel, lélekkel

Lakásuk, házuk berendezésére az emberek többsége igényes, hiszen pihenőidejének nagy részét mindenki itt tölti el. Épített környezetünk azonban a házból kilépve a kertben is folytatódik, és bár ez „vadabb”, természetközelibb, mégis a lakók ízlését tükrözi.

 

 

A házból többnyire egy teraszon keresztül jutunk a szabadba, ami akkor jó, ha mind látványa, mind pedig funkciója szempontjából átmenetet képez a ház és a kert között. Kicsit még a ház része, mivel burkolat fedi, bútorokkal berendezett. Ám ugyanennyire a kerthez is tartozik, hiszen dézsában tartott dísznövények, fűszernövények lakhelyéül is szolgál, és kaput nyit a természetnek a házunk köré berendezett darabjára.

 

Sokat hangoztatott tény, hogy hazánktól nyugatabbra tisztábbak a városok, rendezettebbek a falvak, és az emberek általában többet törődnek a környezetükkel, mint mi , magyarok. Sokan mondhatják erre, hogy ott más az életszínvonal, ott ezekre a dolgokra is tudnak költeni az emberek. Főállásuk mellett nem kell mellékjövedelem után nézni, így a napi munka végeztével még mindig marad idő a kertet csinosítaniuk. Ez részben igaz is, de hangsúlyozottan csak részben!
Az, hogy ki, milyen házban lakik elsősorban pénztárcája vastagságától függ. Egy lakás felújítása – legyen akármilyen ügyes, barkácsvénával megáldott a tulajdonos – mindenképpen pénzbe kerül, hiszen legalább az alapanyagot meg kell venni. A kert az más… Ha a pénz nem akadály, hetek alatt koros fákkal beültetett látványos, kész kertet készíthetünk, vagy készíttethetünk magunknak. Ám az erre áldozható szűkös anyagi keret esetén sincs veszve a célunk, mert egy telket növényekkel benépesíteni nem elsősorban pénzkérdés, pusztán szívvel is lehet csinálni. A jó ízlés, a lelkesedés és a kitartó munka egy kert megálmodása és létrehozása során nagyrészt pótolhatják a pénz hiányát.
Sok közösségben egy odaköltöző „zöldkezű” család is lavinát indíthat el, és pozitív változásokat hozhat a szomszédság, falu vagy város környezetkultúrájában. Azok a szomszédok, akiknek a telkén évtizedek óta gyűlő kacatok sorakoznak, vagy akik gondosan lebetonozzák az egész udvart – ahol pedig egy talpalatnyi föld maradt, ott gyomirtó szerekkel gondoskodnak minden zöld színű élőlény száműzéséről -, először sandán nézik a betelepülők ténykedését. A lesajnáló mosoly mögött eleinte ott bujkálhat a gondolat: „minek kínlódik ennyit a kertjével ez a bolond, hiszen a dísznövényeket még csak megenni sem lehet?!”
Aztán telik az idő, és a munka meghozza gyümölcsét. A hivatalosan „XY négyzetméteres, YZ helyrajzi számú belterületi ingatlanból” KERT lesz, és lassan élet költözik a területre. A reggel megszólaló rigók, a napközben repkedő gerlék és az alkonyat után ciripelésbe kezdő tücskök nem nézik, hogy a telek tulajdonosa mennyit költött a kertjére, csak benépesítik azt, ha kedvezőnek tűnik számukra a környezet. Előbb-utóbb pedig a szomszédoknak is feltűnik a különbség: mind gyakrabban tekintenek át a szomszédos portára, mivel az megnyugtatóbb, harmonikusabb látványt nyújt, mint ha a saját telkükön legeltetnék a szemüket.
E felismerésüknek köszönhetően lassan eltűnnek a kacatok, és apró lépésekkel ugyan, de megindul valami annak érdekében, hogy „ne a csak a szomszéd kertje legyen zöld”.
Ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el telkünk kertté fejlesztésében kitartó munkára, türelemre, némi megszállottságra lesz szükség. Aki belekezd tervei megvalósításba, számíthat arra, hogy ismerősei között ennek hamar híre megy. A kert pedig gyorsan benépesül növényekkel, ha születés-, névnapok, és más hasonló alkalmakkor a megszokott csokoládé, egy üveg ital és egyéb sablonos ajándékok helyett egy-egy kerti dísznövénnyel lehet a legnagyobb örömet okozni a házigazdának. Ahogy ezek szaporodni kezdenek, egyben cserealapot szolgáltatnak a kert továbbfejlesztésére. Így minimális ráfordítással pár év alatt elkészülhet a megálmodott pihenőkert a ház körül…
Bízunk benne, hogy ehhez lapunk mostani összeállításában sok megvalósításra érdemes ötletet találnak.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop