Öntisztító úszótó

A kerttulajdonosoknak korábban el kellett dönteniük: úszómedencét vagy növényekkel és állatokkal benépesített kerti tavat szeretnének-e építeni a házuk mellé. Egy kísérletező kedvű osztrák úr azonban kifejlesztett egy tóépítési technikát, amelynek segítségével egyszerre élvezhetjük a természet zsibongását, és a kristálytiszta vízben úszkálás örömeit.

 

 

Nincs is jobb érzés annál, mint egy forró nyári napon megmártózni saját tavunk hűs vizében, majd este egy jót beszélgetni a parton, miközben mellettünk susognak a növények, kuruttyolnak a békák. Osztrák szomszédainknál mára már nagy divattá vált az öntisztító úszótavak építése, amelyek egyszerre hozzák el otthonunkba a vízi világot, és szolgálnak kristálytiszta vizű úszómedenceként.

 

– Egy ilyen tó minden vízimádó igényeit kielégíti. A víz és a növények odavonzzák az állatokat: békák, madarak, vízibogarak jelennek meg a kertünkben. A vizet ez a kis mikroklíma tartja tisztán, a növények oxigént termelnek, a vízibolhák pedig megeszik az algákat. Nincs szükség szivattyúra vagy vegyszerekre, a kis tó önmagát tartja karban – magyarázta Joachim Rosenthal, osztrák úszótóépítő. – Természetesen nem mindenki szeret növények között fürdőzni, ezért a tó közepén úszózónát alakítunk ki, amelybe rögtön fejest lehet ugrani a parton található stégről.

 

Az úszótavakat építő vállalkozók nemcsak a medret ássák ki, hanem a növényeket is betelepítik, és a stéget (avagy kőlépcsőt, kis hidat) is kialakítják.
A lehetőségeknek csak a pénztárca szab határt, két hét alatt mindenki kertjébe olyan tavat varázsolhatnak a szakemberek, amilyet csak megálmodott. A munkálatokat tavasztól őszig tudják elvégezni, mert a vízinövényeket csak növekedés közben lehet beültetni. Először statikai felméréssel kezdik a helyszínen, majd a markolók kiássák a medret, s végül betelepítik a növényeket. Alig egy hónap múlva már megkötik a tótalajt, és akkor már úszni is lehet a kerti tóban. Három-négy éven belül pedig a tó a kert szerves része lesz, és büszkék lehetünk arra, hogy olyan környezetet teremtettünk magunk köré, amelyben garantáltan megfeledkezhetünk a mindennapok idegeskedéseiről.

Megtelik a kert természettel
A legkisebb úszótó is hetven négyzetméteres, legalább ekkora vízfelület szükséges ahhoz, hogy tisztán tudja tartani magát. A meder a parttól befelé pár méteren keresztül egyenletesen lejt, középen pedig egy legalább két méter mély úszómedence található.
– Az egész medret egy speciális fóliával lehet kibélelni, amely megakadályozza, hogy a víz elszivárogjon. A lejtős részt tavi talajjal borítjuk, ez agyagos homokból, sóderből és egy kis termőföldből áll. Az úszórészen egyáltalán nincs sem talaj, sem növények, hogy ne zavarják a fürdőzőket – fejtegette Rosenthal. – A tavunkba gyakorlatilag bármilyen vízinövényt ültethetünk, egyedül a nádat nem tanácsolom, ugyanis nagyon elszaporodhat, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a tavunk helyett egy nádas áll a kertben.
A tó kiépítése után szinte rögtön megjelennek az állatok: madarak, sünök, menyétek jönnek inni a tiszta vízből, és a tavirózsák leveleit belakják a békák.
– A békák egy idő után megszokják az ember jelenlétét, akár a szemükbe is lehet nézni úszkálás közben. Az esti énekükkel viszont vigyázni kell: néha olyan hangosak, hogy zavarhatják az éjszakai pihenést vagy a szomszédokat – ecsetelte a szakember. – Az úszótó egyedül a nagyobb állatok és a halak számára tabu: az ürülékükben található nitrát ugyanis felborítja az önszabályozó folyamatot. Sajnos a gyakran megjelenő vadkacsákat is el kell zavarni, ők ugyanis nemcsak szennyezik a tó vizét, de piócákat is hozhatnak magukkal.

Minimális karbantartás
A nitrát a kertünk termőtalajából is a tóba kerülhet, ezért érdemes úgy kialakítani, hogy az eső ne moshassa bele.
– Általában három-négyszáz négyzetméteres kertekbe építünk tavakat, az elhelyezést főként esztétikai szempontok határozzák meg. Mindenesetre nem árt, ha nyáron egy kis árnyék éri a vizet, hogy a nagy melegben ne száradjon ki. Tóparti fának egyedül a diót nem ajánlom, mert a termése és a levelei feketévé színezik a vizet – jelentette ki Joachim Rosenthal.
Az úszótó nem igényel különösebb karbantartást, évente csak párszor ad nekünk nagyobb munkát. Tavasszal, amikor feljönnek az algák, ki kell szedni őket, és lemetszeni a vízinövények elszáradt ágait. Nyáron és ősszel csak a tóba hullott leveleket, virágokat szükséges kihalászni, valamint a hőség miatt elpárolgott vizet utántölteni.
Télen mindenképp alakítsunk ki egy 20 centiméter átmérőjű szellőzőt a befagyott víztükrön, hogy a mélyben keletkezett gázok a szabadba juthassanak. A tavunk egyébként a mínuszokban is jó szórakozást nyújt: kitűnő házi korcsolyapályaként használható. Bár Joachim Rosenthal azért óvatosságra int ezzel a sporttal, hiszen a hangzavar megzavarhatja az iszap mélyén pihenő békáink álmát…

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop