A méret igenis számít

Egy kert mérete önmagában nem pozitív vagy negatív tulajdonság. Nagyléptékű, majdhogynem parkszerű létesítményhez azonban szükség lehet egy-két telek egybenyitásához. Ezután csupán egy olyan tervre van szükség, amely minden kertrészletnek értelmet ad, nem vész el az elnagyolt vázlatokban. Vitatkozni lehet azon, kellenek-e klasszikus hangulatot hozó, nagy, tágas terek, vagy legyen a kert egy multifunkcionális kültéri otthon – A válasz – ha a naptári évet vizsgáljuk – talán a legtöbb ember számára egyértelmű.

 

 

Első pillanattól kezdve egyértelmű, hogy ez a kert élményparknak sem utolsó, hiszen szinte majd' minden részlete arra hívogat, hogy töltsünk minél több aktív órát a szabadban. A medence mellett zuhanyozó, jakuzzi, a domboldalból hátunkra csorgó csobogó víz kényeztet. Meg tudom érteni, ha ezek után egyetlen családtag sem vágyik a strandra. A csobogó és a medence gépészete egyébként praktikusan a domb hasába van elrejtve. A zöld környezetet a kék vízfelülettel a barnás burkolat, a terméskövek használata köti össze.

 

A kert nagy értéke a növények szinte gyűjteményes válogatása. Igaz, túlnyomó többségükben örökzöldeket láthatunk, ennek ellenére változatos a növénykiültetés. A medence mögé telepített hegyi hangulatot idéző cserjék, a kerti utakba szemtelenkedő kúszónövények és fűfélék, a hangsúlyos helyekre tervezett szoliterek sok olyan képet vetítenek elénk, amiért csak nézelődni is érdemes.

 

Ha ekkora léptékben gondolkodunk, a burkolatoknál és a szabadon hagyott zöldfelületeknél fontos, hogy azok díszítsenek is. Jó terv nélkül csak üresen álló focipálya és parkoló nézne vissza ránk. A kerti partinak helyet adó „száraz stég” például üresen is dekoratív. A pergolára még nem fut növény, de a jelképes kerti kapu önmagában is látványos elem.

 

Egy dúsan betelepített kert gondozása igen fontos. Néhány év elteltével a kertész legtöbbet használt szerszáma a fűrész és a balta lesz. Nem kell persze megijedni, ennek egy idő után min- den kertben természetesnek kellene lennie. Ekkora mennyiségű cserjénél és fánál azonban folyamatosan kell figyelni, hogy egy-egy adott növény habitusa megmaradjon, ne tűnjenek el formák és megtervezett kompozíciók. Bár állandóan változik egy kert, a tervek elvileg egy 10-15 éves kert képét vetítik a tulajdonos elé, illek tehát betartani az ígéretet, és nem magára hagyni a kertet.

 

 

Akik a nívót garantálták:

 

Kerttervezés: Kisvakond-Park Kft.

 

2132 Göd, Kádár u. 7/A

 

Tel/fax.: 27/337 342

 

Mob.: 20/361 6059
Web: www.kisvakond.eu

Növények:
New Garden Kertészet

New Garden Buda
1112 Bp., Kamaraerdei út 12.
Tel.: 23/428 031

New Garden Pest
1144 Bp., Zalán u. 29-31.
Tel.: 1/468 3203

New Garden Óbuda
2011 Budakalász, Luppa-szigeti elágazás
Tel.: 26/340 309

New Garden Buda Stúdió
1021 Bp., Hűvösvölgyi út 138.
Tel.: 1/398 8120
New Garden M7, Váli Völgyi pihenőhely
Tel.: 22/455 535
Web www.newgarden.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop