A holland rezidencián

A holland rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor az ember nagyköveti rezidenciákat látogat, megszokja az elegancia látványát. Ha fekvése, mérete, a panoráma és a tervezés, az otthonosság alapján döntünk, a budapesti nagyköveti rezidenciák közül az egyik legszebb a holland, amelynek jelenlegi lakója Gajus Scheltema excellenciás úr, Hollandia budapesti nagykövete.

holland 720


Szélmalmok, kerékpárok, tulipánok – általában ezek a képek jelennek meg előttünk, ha Hollandiára gondolunk. De vajon honnan ered a virágok szeretete és termesztése? – A hollandok egyik fő szimbóluma a virág, és főleg a tulipán. A tulipán eredetileg a Közel-Keletről származik, Törökországon keresztül jutott Európába. De láttam vad tulipánokat Jordániában és Pakisztánban is – meséli Gajus Scheltema nagykövet.

Amint a nagykövettel leülünk teázni, elmeséli, hogy 1970-ben, fiatalon Magyarországra látogatott. Családja ismerte az akkori holland nagykövetet, aki meghívta, hogy szálljon meg a rezidencián. Azóta sok év elmúlt, és a világ különféle pontjain dolgozott, többek között Bangladesben, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Belgiumban, majd otthon Hollandiában, a Külügyminisztériumban, Jordániában, az Egyesült Államokban, Pakisztánban és Afganisztánban, mielőtt diplomataként ismét Magyarországra érkezett. Amikor megtudta, hogy az új nagyköveti posztok között Budapest is szerepel, megpályázta és megnyerte a tisztséget.

Beszélgetésünk alatt a nagykövet ugyanazon a széken ült, ahol negyven évvel korábban fiatal látogatóként.

Csodás a rezidencia épülete. Mesélne róla? Azt tudjuk, hogy 1885-ben emelték az impozáns épületet, de abban nem vagyunk biztosak, hogy kik építették, és abban sem, hogy kik festették a neoklasszikus stílusú men�- nyezetet. Csak azt tudjuk, hogy az úgynevezett Lutz-iskola stílusában készült. A házban egykor Friedrich István gyáros lakott a családjával. A családfő jó nevű labdarúgó volt, aki 1919-ben rövid időre magyar miniszterelnök lett. A ház jól átvészelte a II. világháborút, majd a kommunisták államosították.

Friedrich István eltűnt a közéletből, börtönben halt meg. Az 1950-es években háborús kártérítésként az Egyesült Államok kapta meg a házat, a hollandok eleinte csak bérelték, később megvásárolták. Sok szép rezidenciában laktam diplomáciai pályafutásom során, de messze ez a legszebb. A holland városok építészetét közelebb hozná hozzánk? Hogyan élnek a holland emberek? Sok holland lakást választ, de sokan élnek házakban, persze vannak váraink is. És vannak nemzetközileg ismert holland építészeink, mint Rem Koolhaas, Ben van Berkel és Francine Houben, de feltétlenül meg kell említenem három modern holland építészt is, akiknek a munkája nyomot hagyott Magyarországon: Kas Oosterhuis tervezte a Bálnát a Duna-parton, az ING épületét Erick van Egeraat jegyzi, a pannonhalmi látogatóközpontot és éttermet pedig Roeleveld- Sikkes tervezte. Amszterdamban járva az ember sok nagyon keskeny, magas házat lát. Ezek lehetnek a 18–19. századi holland felhőkarcolók? Hollandia eredetileg kereskedő állam volt, polgárai kereskedők voltak, és amellett, hogy ezekben a házakban laktak, itt voltak a raktáraik is. Bizonyára a kereskedői gyökereknek köszönhetjük azt is, hogy csodás nyelvészeink vannak. Ha valaki kereskedni akart, nyelveket kellett tanulnia. Arról nem is beszélve, hogy gyarmataink is voltak.

Holland városokban járva feltűnik, hogy a legtöbb háznak nincs függönye, vagy ha van, nincs behúzva. Ez a kálvinista mentalitás eredménye: nem mutatni a gazdagságot. A 17. században Hollandia volt a világ leggazdagabb országa. A házak belül fényűzőek voltak, de ezt kívülről nem lehetett látni. Milyen múltja van a magyar–holland diplomáciai kapcsolatoknak? Az 1920-as években kezdtek erősödni, de több száz évre visszanyúlik a két ország közötti kapocs. A 17. században sok magyar ment Hollandiába tanulni, és hozta vissza a könyvnyomtatás tudományát. Tótfalusi Kis Miklós személye remek példa. Fontos történelmi emlékünk, hogy az első világháború után Hollandia magyar gyerekeket fogadott be, hogy segítsen rajtuk.

Valóban, több tízezer magyar gyermek szabadult ki elárvult nyomorából, amikor a gyerekvonatokon Hollandiába szállították őket, és ott gondoskodtak róluk. Volt, akiről tíz évig is. A legtöbb gyermek egész életére fenntartotta a kapcsolatot befogadó szüleivel. Ebben az időben Bánffi Miklós és a modern festő, Huszár Vilmos is Hollandiában élt egy ideig. A közelebbi múltban, az 1956-os forradalom idején mintegy háromezer magyar menekült Hollandiába, és váltak kiváló holland polgárokká, köztük a mezőgazdasági miniszterhelyettes Dzsingisz Gábor Jenő, a szállodatulajdonos- borász Liszkay Mihály és Sándor Anna újságíró. A történelmi szálak után jöjjön egy személyesebb kérdés. Szabadidejében mivel szeret foglalkozni? Kedvelem a túrázást, a hegymászást. Négy barátommal Romániában megmásztuk a Kárpátok legmagasabb csúcsait. De másztam Kínában, az Egyesült Államokban, a pakisztáni Kasmírban, Ladakban szintén. Szeretem a madarakat figyelni, ezt Magyarországon a Kiskunságon teszem. És golfozom is. De valamit a kultúráról is: a Szépművészeti Múzeumban november elsején nyílt meg egy csodás kiállítás „Rembrandt és a holland arany évszázad festészete” címmel. Kihagyhatatlan művészeti élményt ígér.

nagykövet és lánya
Példásan ápolt kert öleli a rezidencia épületét. Agnes, a nagykövet lánya is szívesen sétál a gondosan nyírt bokrok között, amikor látogatóba érkezik édesapjához. Lelkesen árulta el, hogy teljesen beleszeretett a szép Budapestbe.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}