A dán rezidencián

A dán rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mire a kaputól a teraszig tartó lépcsőket megmászom, már beleszeretek a kertbe. Ha az „ékszerdoboz” kifejezést halljuk, akár giccsbe hajló otthont is elképzelhetünk, de ez a ház másfajta „dobozka”. Amint az ember belép, érzi, hogy jó itt, jó abban a békében élni, amit a kert és a ház sugároz. Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövetének rezidenciáján jártunk.

da 720


A neoklasszikus stílusban emelt épület egykori építtetője és tulajdonosa Weisz Ferenc mérnök. 1923-at írtak akkor. Évekig az volt a villa, aminek épült: családi ház, azután jó ideig irodaként használták. Mielőtt Tom Nørring nagykövet átvette volna a budapesti követség vezetését, néhány napra Budapestre látogatott a feleségével, hogy új rezidenciát keressenek. Négy nap alatt mintegy harminc lakást és házat néztek meg. Miután a nagykövet a dán fővárosban lakásban élt, itt is lakást keresett. Olyat, amely elég nagy és elég elegáns egy nagykövet magán és hivatalos elvárásainak. Szomorúan jegyzi meg: „a kommunizmus évei alatt az egykor csodálatos, belvárosi nagy lakásokat társ- és albérletekre szabdalták, így ezeket jelentős átalakítások nélkül nem találtuk alkalmasnak.” Ezért, ahogyan fogalmaz: „a városi fiú elvárásait megváltoztatva egy külvárosi házba költöztünk.” Mosolyogva teszi hozzá, hogy mára egyáltalán nem bánja a választást, a nagykövet és felesége szeretnek reggel madárcsicsergésre ébredni.

Olyan lakást kellett tehát találnia, amely a Dániáról alkotott képet sugározva a hivatalos rezidencia és egyben az otthona is. Minket, diplomatákat országaink képviseletében küldenek ki. Olyan rezidenciákat kapunk, amelyeknek országainkra jellemzőnek kell lenniük berendezésükben is, hogy emlékeztesse a látogatót, hol jár. Feleségemmel teljesen különböző háttérrel érkeztünk, neveltetésünk, kultúránk is teljesen más. Ő görög, én dán vagyok. Egy otthon megtervezése, berendezése idején óriási a konfliktus lehetősége. Ennek ellenére, amikor azt kellett eldöntenünk, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy egy irodából otthon váljon, egyetértettünk. Elképzeléseink találkoztak. A rezidencia egyébként olyan, mint a dán építészet. Ha megnézi, az egész egységes. Jó példa erre a fővárosunk, Koppenhága, ahol az 1500-as években emelt épületek is magasodnak, mégis harmónia van az építészetben. De térjünk vissza a rezidenciára! Boldog vagyok, hogy találtunk egy olyan házat, amelynek van karaktere, barátságos és részleteiben is szép. A legtöbb nagyköveti rezidenciát antik bútorokkal rendezik be, mi azonban gondosan ügyeltünk arra, hogy modern berendezési tárgyakkal vegyük körbe magunkat. Ezzel akartuk bemutatni, hogy mi történik a bútortervezés területén, azon a territóriumon, ahol Dánia világhírű. A rezidencia falait híres kortárs dán művészek festményei díszítik, amelyek egytől egyig a privát gyűjteményem darabjai. Képviselik az országomat, és egyben sejtetnek valamit az én életemből is. Kiküldetései során sok városban, sok különféle rezidencián élt. Melyik volt a legszebb? Minden helynek megvan a maga jellegzetessége. Előző, görögországi kiküldetésem alatt egy modern lakásban laktam. Onnan volt a legszebb kilátás az Akropoliszra, a csodálatos görög történelmet közvetlenül a társalgónkból élvezhettük. De Budapest sokkal varázslatosabb! Lenyűgöző a város közepén hömpölygő folyó, egyik partja dimbes-dombos, a másik sík, ami páratlan atmoszférát teremt. De akik itt élnek, azok is különlegesek. Magyarországon könnyű dolgozni, könnyen elérhetők a fontos személyiségek, szervezetek, ami a feladatunkat, a tárgyilagos információgyűjtést nagyban megkönnyíti.

Egy ilyen ingatlan, mint az Önök budai rezidenciája, mennyibe kerülne a dán fővárosban? Dániában, és főleg Koppenhágában drága az ingatlan. Abban biztos vagyok, hogy egy olyan hely, mint ez, ami a város központjához közel esik, ugyanakkor csendes, a felső kategóriában lenne. Milyenek a magyar-dán kulturális kapcsolatok? Természetesen nem olyan szorosak a kötelékeink Magyarországgal, mint a finneknek, de 1956 óta, amikor sok magyar menekült Dániába, rendkívül szorossá váltak kapcsolataink. A magyarokat nagyon érdekli a dán irodalom, olyan könyvek, mint a Távol Afrikától és az Oscar-díjas dán filmek. Nyugdíjba vonulásáig még van ugyan jónéhány éve, de mint nyugdíjas, hol szeretnének élni? Szeretnénk ugyanannyi időt tölteni mindkét országban, Dániában és Görögországban is. Szívesen élnénk egy ideig Thesszalonikiben, de a terveink között világkörüli utazások is kirajzolódnak.

a szeretett kert
A négy éve házas pár a csodás olasz tengerparton, Positanóban töltötte a mézesheteit. A három mázsás lávakő asztalt onnan hozták. „Szőlő motívumok díszítik, mert a feleségem borász” – mondja Tom Nørring. Ő és felesége, Claudia Papayianni teával, süteménnyel és házi lekvárral vendégeltek meg bennünket a hátsó teraszon, ahonnan szépen rálátni a kertre. A fehér garnitúra tipikus, kényelmes dán Skagen bútor.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}