Aki a kosztümöt kötényre cserélte

Aki a kosztümöt kötényre cserélte

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mautner Zsófia, az RTL Klub Ízes élet című műsorának háziasszonya különös pályát futott be. Szinte mindent elért már a diplomata életben, biztos karrier állt előtte, amikor váltott – a döntés azonban nem volt egyszerű, és nem is egyik napról a másikra következett be.

 

07

 

Azért az alapok adottak voltak. Budapesten, egy főzni szerető családban nőtt fel. – Nálunk a főzés mindennapos élvezet volt – meséli Zsófi –, ilyenkor az egész család a konyhában „tömörült”. A nagyszüleim is remek szakácsok voltak, anyai ágon kunmadarasiak, sok időt töltöttem náluk, és a házias, falusi ízeket hoztam magammal, apai ágon viszont a hétköznapi rutint tanultam meg. Náluk volt minden hétvégén a családi ebéd, s ahogy idősödött a nagymamám, én vettem át tőle a stafétabotot. Szombat reggel megjelentem nála, konzultáltunk, mi legyen a menü, és én bevásároltam, és főztem. Óriási élvezettel, szenvedélyesen és könnyedén. Apu is remekül főz, kiváló szakács, lényegében neki köszönhetjük az öcsémmel együtt, hogy a főzés mindennapos élménnyé vált számunkra.
Zsófi szülei diplomaták, így aztán sokat költöztek életük során. – Prágában például öt évig éltünk, és sokszor volt nálunk nagy vendégvárás. Imádtuk ezt a kavalkádot a testvéremmel, és teljes szívvel vettünk részt mindenben. Óriási hidegtálakat készítettünk, melyekbe belevittük a magyaros ízeket. És csak lestük, izgatottan, mit szólnak hozzá a vendégek.
Zsófi felnőtt élete a családi hagyományokat követte. Külkereskedelmi főiskolát végzett, nyelveket tanult. – Jó nyelvérzékem volt, hamar megtanultam csehül, és beszéltem németül, oroszul is. A főiskola után Kölnben töltöttem két évet, majd ösztöndíjjal New Yorkba kerültem. Valójában azért, hogy karriert váltottam, New York a felelős, de ezt akkoriban még nem ismertem fel igazán. Csak éltem vidáman az ösztöndíjasok életét, kevés pénzből, és mindenre nyitottan. Nagy hatással volt rám a multikultúra, és pragmatikus oka volt annak is (a kevés pénz), hogy általában gyalog mentem haza. Télen olykor a hatalmas könyváruházakba tértem be melegedni, és általában a szakácskönyv részlegen töltöttem az időm. Ez volt a napom fénypontja: csak lekuporodtam a szőnyegre, és végiglapoztam egy-egy könyvet…
Egy év New York után Zsófi pályakezdő lett Budapesten, nemzetközi EU-s területen, a közigazgatásban. – Színes, izgalmas munka volt ez, nagyon élveztem. 2003-ban elnyertem egy állást Brüsszelben, ahol öt évig éltem, az esélyegyenlőség, kultúra és az oktatáspolitika tartozott hozzám. Csodálatos időszak volt. Tudtam, hogy ez az életpálya kiszámítható és komoly, úgy éreztem, a helyemen vagyok. Megvolt a kellő tapasztalatom már, és felszabadult egy kis időm. Rájöttem, hogy olyan sok mondanivalóm gyűlt össze gasztro témában, hogy ajándékoztam magamnak egy blogot – a Chili&Vaníliát – a 31. születésnapomra. Magam sem gondoltam, hogy sikere lesz. Egy év után sorra kaptam a felkéréseket, hogy írjak recepteket, 2006-ban pedig megnyertem a HVG blogversenyében a gasztro kategóriát.
2008-ban vége lett Brüsszelnek, Zsófi hazakészülődött. – Ez volt az a pillanat, amikor először gondoltam komolyan arra, mi lenne, ha kipróbálnám magam a gasztronómia világában. Egy évig mérlegeltem, vajon megéri-e a biztos egzisztenciát egy izgalmas, de bizonytalan új karrierért feladni Kellett kurázsi a döntéshez. Amikor felmondtam, a főnökeim nem akartak hinni a fülüknek.
Jól érzem magam, ebben a karrierben is. Hogy mi lesz tíz év múlva, nem tudom, de most ez a hivatásom, ebben kell kiteljesednem. Saját étteremre nem vágyom, a nemzetközi jelenlétet szeretném erősíteni. Hat nyelven beszélek, ami sokat segít. Külföldön is tartok főzőbemutatókat, így szélesebb kör ismerheti meg az elképzeléseimet, véleményemet a gasztronómiáról.

konyha, az otthon szíve
Még amikor Brüsszelben éltem, pontonról pontra végiggondoltam, mire is használom majd a konyhát, mit főzök, milyen munkafolyamatokat végzek, hány sütőre, mekkora mosogatóra lesz szükségem… Az új karrierem helyszínének kialakításához szakemberek, a Geppetto segítségét kértem.

fehér és barna
Világos konyhát szerettem volna, a belsőépítészek pedig azt javasolták, hogy ne legyen minden fehér, a kontraszt kedvéért a sötét kiegészítőket, falfestést is vállaljam, mert ezzel – bármilyen hihetetlen – világosabbá tehető a tér.

elérhető közelség
Pontosan tudom, hogy ami szemmagasság fölött van a konyhában, az csak porosodik. Jó tervezéssel azonban minden étkészlet, edény, háztartási gép elfér kézre eső szekrényekben, fiókokban, kihúzható tárolókban.

 

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}