A humor professzora

A humor professzora

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A humor, a jókedv, a nevetés fontosabb az életünkben, mint gondolnánk. Talán a legfontosabb: gyógyír minden bajra, bánatra, keservre, segítségével a betegségek is távol tarthatók szervezetünktől – véli Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, akit számos tudományos munka szerzőjeként sokan a humor nagykövetének tartanak.

 

04 

 

A nevetés tökéletes szociális üzenet, akire rámosolygunk, akivel együtt nevetünk, az szociálisan is mindenképpen pozitív számunkra. Ami esetünkben azért is fontos, mert a közelmúltban elhunyt kiváló kutató, Kopp Mária hazai vizsgálatai igazolták: igen magas százalékban depressziós a magyar népesség. Kellenek a depresszió elleni szerek, ilyenek az optimizmus, a reménykedni tudás, a kapcsolati bizalom, a jó kedély, derű, és ennek kifejezéseképpen a nevetés. Mi tulajdonképpen a nevetés, milyen élettani funkciói vannak, és milyen hatást gyakorol pszichénkre? Ezek olyan kérdések, amelyekről talán méltánytalanul kevés szó esik, pedig a nevetés a legkedvesebb társas történés, szívesen kacagunk azokkal, akikhez közünk van.

– A derű, a jó közérzet a vidámság üzenete, kapcsolati olajozószernek is tartjuk, mert elsimítja a kommunikációs zökkenőket, feloldja a feszültséget – mondja Bagdy Emőke pszichológus budai otthonában. – A humor nagyon gyakran az elviselhetetlen helyzetek copingja, azaz lelki megküzdő stratégiája. Ha már minden kötél szakad, állítsuk a dolgokat a feje tetejére, és nevessünk rajta. Ám vigyázni kell a túlzott optimizmussal is, mert az ilyen ember eljuthat egy kritikátlansági fokra, nem figyel oda testi vészjelzésekre, például a szapora szívverésre. Nem kell hurrá optimistának lenni. Csak szemléljük az életet úgy, hogy megmaradjon bennünk egy cseppnyi derű – magyarázza Bagdy Emőke.

A Prima Primissima-díjra jelölt professor emerita lakását elborítják a könyvek, amelyek több szobában, polcrendszereken sorakoznak. – A könyvekkel különös történetem van – mondja –, édesapám évtizedeken át bújta az antikváriumokat, gyűjtötte a könyveket, könyvtára hatezer darabosra szaporodott, amit én örököltem meg tőle. Később további kétezer kötettel egészítettük ki a gyűjteményt. A fiam, aki Amerikában élt, kérte, hogy juttassuk el hozzá a könyveket, így a házi könyvtár kihajózott az újvilágba. Ám amikor a gyermekem hazaköltözött, a bibliotéka is visszakerült Magyarországra, amelynek nagy részét végül – így döntött a család – a Károli Gáspár református egyetem bölcsészkari könyvtárának adományoztuk. Emellett volt egy ezerhétszáz kötetes szakmai könyvtáram is, ám férjem halála után átalakíttattam a lakást. Ekkor a szakkönyveket a Pszichológiai Intézet könyvtárának ajándékoztam. Ez ma már aligha vehető észre: újra rengeteg könyvem van, nem tudok nélkülük létezni – mutat körbe Bagdy Emőke.

Megtudjuk tőle azt is, hogy a nevetés erősíti az immunrendszert, és örömhormon-termelést indít a szervezetben. Igaz ugyan, hogy van örökletes temperamentumunk, de a gének csak lehetőségek, fontos, hogy a környezetből pozitív kulcsingerek érkezzenek. Hiába rendelkezik tehát valaki betegségre hajlamosító genetikai deficittel, ha nem kap negatív kulcsingert, az esetek többségében „alszik” e gén. Még táplálkozási hatásokra is megváltozhatnak a genetikai hiányosságok. Ártalmas hajlamok maradhatnak eltemetve, nem fejtik ki befolyásukat, ha nincsenek ösztönözve provokáló ingerekkel. Sőt, a gének arra is képesek, hogy átírják magukat – avat be a szakember egy kicsit a tudományba.

Bagdy Emőke fontos üzenete, hogy ne hordozzunk magunkban gyűlöletet, ne tároljunk negatív indulatokat, mert az a sejtek normális működését akadályozó hatást fejt ki. A Biblia is azt írja: „a nap le ne menjen a ti haragotokon”. Mára a tudomány felderítette, hogy a harag, a düh, a gyűlölet hormonjai a testünk bizonyos sejtcsoportjait károsíthatják, az érrendszert, szívet, immunrendszert. A haragot a nevetés is képes hörgő hangjaival apró darabokra harapva megszüntetni, ezért a viccessé alakított negatív érzések a poénon nevetés pillanatától már fel is oldódnak, nem betegítenek meg bennünket. Ezért fontos olyannyira, hogy tudjunk viccelődni, jókat nevetni!

Néhány éve teljesen megújult Bagdy Emőke hatvan négyzetméteres otthona, persze számos kedves emléket őriznek a kerámiák, festmények, dísztárgyak. A pszichológusnő szereti a kézimunkákat is, az erdélyi szőtteseket, és Klimt az örök kedvenc. Reprodukciói nemcsak könyvei borítóit díszítik, hanem nappaliját is. Otthonának falait Bálint Endre, Gross Arnold, Gerlóczy Sári, Macskássy Izolda festményei, grafikái avatják bensőségessé.

A keleti tájolású lakás délelőtt ragyog a fényben, mindez az ebédlő és a nappali közti üveg tolóajtónak is köszönhető, amely átereszti a fénysugarat. Bagdy Emőke otthon nem praktizál, bár elképzeljük, hogy a barátságos környezet bizonyára jó hatással lenne a betegekre.

Nyáron a balkonon fogadja a vendégeit, kirakja a nappaliból az asztalt, székeket a hatalmas, virágokkal teli dézsák mellé. Téli kedvence az orchidea. Bagdy Emőkének van egy különös kedvtelése is: az ajándékba kapott rózsákat fejükkel lefelé fordítva kiszárítja, de gazdagítja otthonát fém-, porcelán- és üvegvirág is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}