A chilei rezidencián

A chilei rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Négy év után nemrég nyitotta újra kapuit a magyar nagykövetség Chilében,  tükrözve országaink jó együttműködését. A kapcsolatépítés apropóján Chile magyarországi nagykövetét, Rodrigo Nieto Maturanát látogatjuk meg.  A közel százéves ház, ahol a rezidencia található, mindössze tízpercnyi sétára  esik a Margit-híd budai lábától, egy csendes kis utcában. Itt él három éve a nagykövet a feleségével és egyetemista lányával. A szépen festett barokk homlokzat  belesimul az utcaképbe, csak a zászló jelzi, hogy ez az épület más, mint a többi.

 

04

 

Miután a nagy kapu elnyel bennünket, és egy lépcsősoron följutunk a kert szintjére, varázsütésre kívül kerül tőlünk a világ. A több száz éves fák megtörik az alattunk húzódó város zaját, lüktetését, nyugalom és csend van. Az ősfás kert teljes kikapcsolódást nyújt a ház lakóinak télen-nyáron. A nagykövet felesége rajongással beszél a helyről, mert nincs kint a világ végén, ahogy sok más rezidencia, mégis fantasztikus a csend, a békesség, így aztán bármilyen programra könnyen vállalkoznak, és egyetemista nagylányuk számára is ideális.

Végigjárjuk a tágas rezidencia szebbnél-szebb szalonjait – kék, vörös, rózsaszín –, gyönyörű enteriőrök mindenütt, antik bútorok tökéletes harmóniában szőnyegekkel, selyemtapétákkal, lámpákkal, festményekkel, függönyökkel, dísztárgyakkal. Az eredeti, faborítású étkező-tárgyaló különlegességei az öreg kávédaráló, parazsas vasaló, mozsár és még sok egyéb kincs, hirtelen nem is sejtjük funkcióit. Családi ereklyék mind, valaha a nagykövet feleségének nagymamája életét szolgálták. Feltűnően sok a brazil emlék, mint kiderül, ott is éltek öt évig. Rodrigo Nieto Maturana 1981 óta szolgál diplomataként, előbb az ENSZ bécsi központjában képviselte hazáját, majd Spanyolország, Svájc következett, azután öt-öt év Ausztrália, Brazília, majd hazánk előtt még egy új-zélandi misszió.

Mialatt a bőség zavarában keressük, hogy melyik szalonban is üljünk le beszélgetni,  beszalad hozzánk egy kis kutya, vidáman ugrándozva. Ő Gus, a család kedvence, aki egy, a nagykövethez tartó újságíróhoz csatlakozott a metrónál. Rögtön beleszerettek, azóta a család szeme-fénye, és a kutyasétáltatás során is sok személyes élménnyel gazdagodtak. És talán nem is véletlen az egymásra találás?! A nagykövet lánya állatorvosnak tanul, neki is sok örömet ad a kiskutya.

Azt mondják, mára vele teljes a család, vele teljes az élet.

 

Honnan ez a sok festmény, szobor?
Mindenhonnan hoztam szívet melengető tárgyakat, amelyekről szép emlékek, kedves emberek, szép percek jutnak eszembe. Itt ékesíti a falat például az előttem itt szolgáló chilei nagykövet festménye, amott a kép Ausztráliából származik, szintén nagyon kedves emlék, csakúgy, mint a tálban a strucctojások, amelyekre nagyon vigyázunk a költözések alkalmával. Feleségem amatőr festő, brazíliai festménye a mi emlékeink is. Aztán vannak képek, amelyek már vártak itt bennünket, ahogyan ezek a csodálatos antik bútorok is, amelyek 12-13 éve ékesítik a rezidenciát. Sok kedves, eredeti tárgyat vásárolunk itt Magyarországon is, amit hazaviszünk majd Chilébe.

Hogy érzik itt nálunk magukat?
Budapest fantasztikus város, rengeteg a látnivaló, tele vagyunk programmal. Pest a nyüzsgés, Buda a nyugalom. A Margit-sziget, a Budai Vár, a Halászbástya, a színházak, a kulturális lehetőségek, mind-mind elvarázsolnak bennünket, akárcsak a gasztronómiai tudományok. És a többi város is, ahova volt szerencsénk ellátogatni, Szentendre, Székesfehérvár, Eger. A múlt héten Aquincumban jártunk, megnéztük a római kori maradványokat. Már itt lakunk három éve, és csak most fedeztük fel itt a környéken Gül Baba szobrát. Minden nap újabb és újabb látnivalóval gazdagodunk.

Milyen lehetőségeket lát a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzésében?
Chile korábban zárkózott ország volt, csak az utóbbi húsz év alatt vált az egyik legstabilabb és legfejlettebb dél-amerikai országgá, elsősorban a kedvező nyersanyagáraknak köszönhetően. Változott a technika, a technológia, sokkal több az import és a hazai termelésű áru, mint annak előtte, és a kultúra is mind nagyobb szerepet kap. A magyar hatóságokkal nagyon könnyű produktív munkát végezni, büszkén mondhatom, hogy egyre több chilei és magyar vállalkozó és vállalkozás részére nyílnak meg az együttműködés lehetőségei. Ezernyi területen lehet persze a kapcsolatokat erősíteni – oktatás, tudomány, technika –, de már fellendült a turizmus, sokkal többen látogatják az országot, mint korábban. Arra törekszem, hogy a két országot minél közelebb hozzam egymáshoz, megismertessem Chile kiemelkedő termékeit, kiváló borait, ételeit.

Hogyan élnek, hogyan rendezik be otthonukat a chilei asszonyok? Mit tartanak fontosnak a kényelemhez?
Mint mindenhol a világon, ez nálunk is pénzkérdés. A modern világban a chileiek is arra törekszenek, hogy a család apraja-nagyja a munka után együtt lehessen, és erre a legjobb alkalom az étkezés. Szeretik ezért a tágas konyhát-étkezőt, hogy mindenki kényelmesen elférjen, és hogy legyen kapcsolata a nappalival. E nagy tér mellett a hálószobák kicsik, éppen csak a funkciójuknak elegendők. Nálunk is divatos a modern stílus, a kevés bútorzat, az üres, tágas helyek kialakítása. A chilei asszonyok szeretik dekorálni az otthonukat, a függönyök, ágytakarók, díszpárnák, szobrocskák és képek nem hiányozhatnak a lakásukból, ami abban különbözik az európai lakberendezéstől, hogy a chilei népi motívumok, a dél-amerikai színvilág, az ősi indián kultúra tárgyai a legmodernebb otthont is ékesítik. A várostól távolabbi részeken a családi házak többnyire egyszintesek, hatalmas kerttel, ahol a medence elengedhetetlen tartozék, így nem kell leautózni a playa-ra, a Csendes-óceán partjára, hiszen családi környezetben is fel lehet frissülni.

Említették, hogy nagylányuk itt tanul Budapesten.
Igen, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára jár.  Személyes tapasztalatból is mondhatom, hogy nagyon színvonalas az oktatás Magyarországon, és hogy itt sokkal többen rendelkeznek doktori végzettséggel, mint bárhol máshol a világon. Remélem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor chilei fiatalok is itt tanulhatnak, doktorálhatnak, vagy mindkét ország részéről ez kölcsönössé válhat, mert nekünk e téren nagy a lemaradásunk. A jelenlegi chilei kormány célja egy olyan oktatási reform kiharcolása, amely országszerte és minden társadalmi réteg számára biztosítja a minőségi közoktatáshoz való hozzáférést, csökkentve a magán- és az állami iskolák közötti óriási különbséget. Az új kormány kidolgozott egy koncepciót, amely arra irányul, hogy a diákok személyes kiemelkedő eredményei alapján kiválasszák az arra érdemes tanulókat, hogy más, oktatásban fejlett országokban, így Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Németországban, Spanyolországban folytathassák tanulmányaikat. És itt Magyarország is belép a képbe, hiszen itt nagyon erős az oktatás a kémia, fizika, matematika, a közgazdaság terén.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}