Gyűjtő szenvedéllyel

Gyűjtő szenvedéllyel

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A világban is elismert műgyűjtő, galéria és aukciós ház tulajdonosa számos vargabetűt volt kénytelen leírni élete során, hogy elérkezhessen álmai megvalósulásához. Volt siker és kudarc, bánat és öröm. Polgár Árpád azonban végig megőrizte őszinteségét és ironikus szemlélődését a világról.

 

06

 

– Zalaszentgróton születtem, nem várt gyerekként – kezdi az emlékezést. – Az apám száz évre visszamenőleg kereskedő családból származott, maga is ezzel foglalkozott, édesanyám elszegényedett kisnemesi család sarja volt, szelíd és művészi vénával megáldott, amelyet sohasem teljesíthetett ki. A Ratkó korszak eredménye vagyok, a faluban csak „kotradéknak” hívtak. Hősiesen viseltem a nevet, nem lázadoztam, legalábbis látványosan nem. A szüleim már ötvenévesek is elmúltak, amikor én még csak az általános iskolát gyűrtem magam alá, apám pedig meglehetősen rossz szemmel nézte, hogy nem a kereskedelem iránt érdeklődöm, sokkal inkább anyám vonalát követve, a zenéhez vonzódtam. Játszottam a falusi zenekarban, később pedig beat zenész is voltam, s titkon arra vágytam, hogy színész lehessek. Árpád remekül érezte magát a színpadon, úgy érezte, minden tökéletes körülötte. – Hamar elszaladt velem a ló, és úgy rúgtak ki a társulattól, hogy a lábam sem érte a földet. Azonban már színész koromban is üzletelgettem, volt pénzem, amit be akartam fektetni. Rossz megoldást választottam, a pénz elúszott, s én, mentve a menthetőt, megvettem egy árverésen egy üzlethelyiséget – jó lesz majd valamire gondolattal. Hát jó lett. 1982 júniusában, amikor megkezdődött kereskedői életem, az apám meghalt. Ő már nem tudta meg, hogy folytatom a hagyományokat, és én nem tudtam meg, hogy valaha is igazán büszke volt-e rám. Árpád pedig „gatyázni” kezdett. Nadrágokat, ingeket és dzsekiket varratott, és nagyon hirtelen sikeres lett. De valami mégis hiányzott. – Anyám génjei lehetnek a nagyon erősek bennem, mert hiányzott a művészet. Galériákba jártam, képeket vásároltam, aztán az üzlethelyiség egyik felében nekiálltam műkincsekkel foglalkozni. Megkezdődött életem egy újabb fejezete, és én elkezdtem új hivatásom lépcsőfokait végigjárni. Elvégeztem a becsüs tanfolyamot, jártam a vidéket, kutatva a műtárgyakat, és haladtam egyre feljebb. Lett egy galériám, aztán még egy, és úgy éreztem, magamra találtam. 1995-ben már aukciót rendeztem; idén decemberben a 93. árverésnél járunk.

Árpád a fiatalság hevületében nagyon hamar nősült, alig volt húszéves, de hamar el is váltak. Született egy gyermeke, Ádám. – Voltak még hosszabb-rövidebb ideig tartó kapcsolataim, és van még egy lányom is. A magánéletemben a fordulópontot az 1999-es esztendő jelentette, amikor megismertem Schmidt Tündét.

Tünde szerkesztő-riporter volt, és nagyon önálló, nem kápráztatta el a csillogás. – Céltudatos, önmagamat építő ember vagyok, és Árpád az elején túl soknak tűnt a számomra, de lassan rájöttem, hogy a sikeres üzletember mögött egy érzékeny, intelligens, bölcs férfi rejtőzik. Egymásra találtunk. 2002-ben megszületett a fiúnk, Dániel, és én közben foglalkozást váltottam. Először a galéria sajtóügyeit vállaltam, majd lassan átalakult ez is, társ lettem az üzletben is. Most végzem a becsüs tanfolyamot.

Árpád építtetett egy családi házat, amelyben idővel rengeteg műtárgy halmozódott fel, kis túlzással a padlótól a plafonig. – A sok-sok kép, tárgy, bútor, a zsúfoltság egyfajta „foglalkozási ártalom”. De milyen is lehetne egy gyűjtő fészke?! – vallja vendéglátónk. – Olyan otthont akartunk létrehozni, amelyet nem a lakberendező szemével kell értékelni, sokkal inkább a műgyűjtő aspektusából. Vannak még javítani való dolgok, egy azonban biztos: megteremtettük és élvezzük otthonunk intimitását.

"A nap 24 órájában együtt vagyunk, erősítjük és támogatjuk egymást"

"A ház folyton alakul. Árpád időnként megjelenik egy újabb asztalkával vagy festménnyel, amelyről nem akar lemondani… A műgyűjtés életstílus."

műgyűjtői paradicsom

Árpád tudja, hogy ez is egy túlzsúfolt tér, amit csak kevéssé old fel a sok zöld növény. Mégis létre kellett hoznia, a műgyűjtő érzéseivel. Itt kaptak helyet az idő urai, az órák – legalábbis a nagyobb részük –, és el kellett helyezni a velencei empire mór figurákat is, amelyek elég erőteljesek és magasak a térhez. A szintén empire komód és ülőgarnitúra egységet alkot, a síráz szőnyeg pedig kiegészíti ezt. A tárgyak zöme az 1800-as évekből származik. Az enteriőr nem más, mint műgyűjtői paradicsom.

csak nők

A nők dicsérete valósul meg ebben az enteriőrben, amely zöld növények társaságában tiszteleg. Az emberméretű Pátzay Pál gipszszobor alighanem a művész feleségéről készült, és alapja volt később a Herendi gyárnak készített mintának. A festmény a francia Jules Lefebvre munkája, a Tavasz allegóriája. A kecses bronz táncosnő mellett tökéletes kiegészítők a Zsolnay porcelánok, a kalitka, amelyben időről időre éneklő madárka kel életre.

"Szenvedélyesen szeretem az órákat. A nappaliban kiemelt helyre került a gyűjtemény egy része"

régi hagyományok tisztelete

Ez a tér a teraszra nyílik, az egész falat elfoglaló üveges ajtók összenyitják a látványt. Az edényszekrény Mária Terézia korabeli, az 1730-as évből, az ünnepi meisseni porcelán étkészletet rejti. Az evőeszközöket tároló kecses szekrényke fölött nagyméretű Ferenczy Károly festmény lóg, mellette Csók István virágcsendélete. A díszhelyen Nicholas Rau osztrák órásmester mesterdarabja áll: egyetlen felhúzással több mint egy hónapig mutatja az időt, és sok más dolgot is. Az asztal és a székek az 1800-as évek biedermeier stílusú remekművei, az ezüst asztalközép és a két kecses gyertyatartó empire. S ami igazán élő, az a teraszon pihenő német juhászkutya, Sean, aki a család (egyik) őrzője.

a munka dicsérete

A különleges télikert a körben íves üvegezéssel tökéletes a velencei barokk íróasztal elhelyezéséhez. A szőnyeg afgán sírván, az állványon, a szoborhölgy maga Ariadne bronzból készült megvalósítása, Johann Heinrich Dannecker tolmácsolásában, száz kilogramm. A tojás alakú lámpa empire, aranyozott bronz, nagyon illik ide.

csodás részlet a hálószobából

A bordóra hangolt lakberendezési részlet szintén a hálószoba része, és talán a leginkább megejtő részlet. Az 1500-as évek elején készült ládaszekrény az apró fiókokkal a XXI. század kívánalmai szerint a stílushoz illő lábakat kapott, fölötte a cartel óra egykor a Kiscelli Múzeum báltermét díszítette. A biedermeier kanapé maga a csoda, kecses és hívogató. Előtte a kerek kis asztal csak kísérője lehet e csodának.

"Zsiráfzongora. Igazi különlegesség ez a hangszer, a hárfa alakú felső részben függőlegesen helyezkednek el a húrok. Megszólaltatni is lehet, de mivel fatőkés, és ez korhadt kicsit, a végeredmény nem igazán élvezhető."

hófehér cserépkályhával

Megkapó enteriőröket teremtettek vendéglátóink a cserépkályha köré. Az olasz ribalta (írószekrény) 1720-ból származik, a ház urának fontos érték, nem akart nélküle élni. Fölötte a biedermeier képóra óránként szép zenét játszik. A men?- nyezeti stukkóval és fénnyel is kiemelt csodás cserépkályha többe került Árpádnak, mint ahogyan tervezte. A műtárgyra vidéken talált rá, és annyira beleszeretett, hogy azonnal szállítani akarta. Meg is rendelte a teherautót, a hórukk emberek felpakolták, a kályha meg eldőlt, s darabokra hullott. Restaurálása nem volt egyszerű, de most teljes pompájában ragyog. A hálószobába vezető folyosón jobbunkon olasz barokk asztalka, fölötte Kovács Mihály festménye. Balunkon copf stílusú komód – amelynek párja az Iparművészeti Múzeum kincseit erősíti –, mellette lábas óra és súlyos egyházi kandeláber. Az egyensúlyt a kecses réz asztronómiai óra billenti helyre.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}